Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TANÁRHIÁNY – 12 000 pedagógus kellene – ZEITonline/RózsaS

2023. január 26. 19:35 - RózsaSá

TANÁRHIÁNY – 12 000 pedagógus kellene – ZEITonline/RózsaS

Az osztálylétszám nem egységes. A reformált felsőtagozatnál, vagy az össziskoláknál (Gesamtschule) nem is lehet osztályról beszélni, változó team-ekben oktatnak. Az osztályosztó a létszám határa, ha ezt túllépik, új osztályt nyitnak vagy pályázókat utasítanak el. Ausztriában a diákokat a német, angol és matematika szakokban 3 teljesítménycsoportba osztják.

A német iskolákban 16 diák van egy osztályban, a világátlag 24. Norvégia tanár-diák aránya 1:9, a Középafrikai Köztársaságban 1:80.

A helyzet rosszabb lett, mondja a szakszervezeti elnök, Maike Finnern (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft). Az iskolákban órák maradnak el, a tancsoportokat növelik, összevonják a mentorfeladatokat, az előírt szak-óraszámot (Stundentafel) lecsökkentik.

A tanárszövetségi elnök, Heinz-Peter Meidinger ezt a számot túlságosan alulbecsültnek tartja, szerinte 32 000 – 40 000 pedagógus hiányzik. Saarland, Rheinland-Pfalz, Brandenburg és Bajorország nem jelentett hiányt – Hessen-ben még túlkínálat is van. Legtöbb tanár (8000), a legnagyobb landban, NRW-ben kellene. A tanév kezdetén órákat töröltek, így papíron nem lett hiány. Másutt szülők és diplomások besegítenek és őket tanerőként számolják el. Sachsen-Anhalt egy headhunter-ügynökséget bízott meg tanárkereséssel, az egész EU-ban. Baden-Württemberg önkéntes pedagógusévet kínál. Több land megpróbál nyugdíjasokat visszacsalogatni vagy prémiummal késlelteni a nyugdíjaztatást. Meidinger is helyesli a más szakokból való átcsábítást, ám 3-6 hónap továbbképzést kell abszolválniuk.

ZEITonline, 25. 1. 2023

Lehrermangel

KOMMENT

drizzt89: Hessen-ben túlkínálat? Én ott dolgozom. Minden iskolába keresnek tanárt!

ecnerwal: Talán a Bürgergeld új szabályozásokkal segít a fél-diplomásoknak (bachelor/master) a továbbképzésben.

Elbimmi: Van egy program, amivel menekülteket képeznek ki német iskolai tanárokká. Feltétel: C2-nyelvtudás.

Donald Dump: C2? Ez egy rossz vicc. Melyik menekült tanár jön ilyennel?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2918034950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása