Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TÍZ GYILKOSSÁG – Hanau 3 éve – TAZ Berlin/RózsaS

2023. február 21. 20:24 - RózsaSá

TÍZ GYILKOSSÁG – Hanau 3 éve – TAZ Berlin/RózsaS

A 43 éves rasszista Tobias R., 2020. február 19-én 9 embert ölt meg, utána anyját és önmagát. Az áldozatok: Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Hamza Kurtović, Vili Viorel Păun, Fatih Saraçoğlu, Ferhat Unvar und Kaloyan Velkov.

A hozzátartozók kritizálják a hatóságokat: a labilis tettes hogyan kaphatott fegyvertartási engedélyt? Az egyik meggyilkolt apja kifogásolja, hogy a rendőri segélyhívó nem működött. Fia az első lövések után T. R.-t követte, mire az őt is lelőtte. Az egyik áldozat testvére, Cetin Gültekin, sérelmezte a hatóságok agresszív reagálását. A holttesteket is csak 4 nap múlva láthatta.

A kormány 2020-ban 89 intézkedést foganatosított a szélsőjobb ellen. 2024-ig 4 mrd €-t szánnak rá. A cél a civiltársadalom erősítése és a politikai képzés. Bővítik a szélsőjobb-adatbázist, tanácsadó központot hoznak létre. Szigorítják a büntetőjogot. A "Die Partnerschaft für Demokratie in Hanau" kezdeményezés a hashtag „#SayTheirNames“ képeket és nyilatkozatokat rak ki, hogy emlékeztessen a merényletre. Ám Matthias Quent, Gründungsdirektor des Instituts für Demokratie und Zivilgesellschaft in Jena, az intézkedések gyönge pontjaira figyelmeztet. A rasszizmus fölfedésére tartós struktúrák kellenek, nemcsak egyes projektek.

Az "Initiative 19. Februar Hanau” sérelmezi hogy a merénylő apja, Hans-Gerd R., akit már a bíróság sértegetéséért pénzbüntetésre ítéltek, továbbra is rasszista módon lép föl. Ismételten megjelenik Serpil Temiz Unvar, az egyik meggyilkolt anyja háza előtt. „”Érzelmeinkkel játszik. Ez pszichoterror. Gyerekeimet is hetek óta lesi.” A hatóságokat beadványokkal bombázza, leköti a bíróságot. Unvar fia, Ferhat, 23 éves fűtésszerelő volt. Hans-Gerd R. bagatellizálja az ügyet. Fölfoghatatlan, hogy fenyegetheti ma is az áldozatok hozzátartozóit – Merkel ígérete ellenére. Vasárnap emlékgyűlés lesz a Hanau-i piactéren. Serpil Temiz Unvar: „A konzekvenciák levonása máig nem történt meg. Ezt el fogom mondani.”

TAZ, 18. 2. 2023

Es gibt keine Ruhe

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4818055290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása