Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

RÁCZ ANDRÁS A DEUTSCHE WELLE-BEN/RózsaS

2023. március 06. 12:16 - RózsaSá

RÁCZ ANDRÁS A DEUTSCHE WELLE-BEN/RózsaS

A Deutsche Welle rádió 30 nyelven, 2021 óta magyarul is sugároz. Rácz András (57), a Political Capital oroszország-szakértője, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa.

Mo. külpolitikájával nem akarja veszélyeztetni az orosz gáz- és olajszállításokat. Paks 4 reaktora, mely az ország áramigényének felét biztosítja, szintén orosz forrásfüggő (fűtőelemek). Orbán ismételten kinyilvánítja orosz szimpátiáját. Az orosz agressziót csak megkésve, kényszeredetten ítélte el. 2016-ban pattant ki, hogy az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) magyar jobbszélsősöket fegyverhasználatra képzett ki. Az orosz „kémbank”, az International Investment Bank (IIB), továbbra is védett Pesten. Újságírók kiderítették hogy az orosz titkosszolgálat (SZVR) vezetőjének, Szergej Nariskinnek a fia Rogán egyik cégének luxuslakásában lakik – korlátlan itt-tartózkodási engedéllyel.

Deutsche Welle: Rácz úr, mit szól az orosz titkosszolgálati főnök fiának pesti tartózkodásához?

Rácz: Aggasztó, hogy ilyen kapcsolat van egy kormánytag és az orosz SZVR között. Az is érthetetlen, hogy miután biztonsági kockázatosnak sorolták be, mért nincs kiutasítva? Az eljárás évekig elhúzódhat. Ez vagy a magyar állam gyöngeségét mutatja, vagy pedig kivételeznek.

DW: A m. kormánynak direkt kapcsolatra van szüksége az orosz titkosszolgálatokkal?

R: Nem tudom megítélni. Annyi bizonyos, hogy az összes EU-állam közül Mo. a legjobban elnéző. A háború kitörésekor egy orosz diplomatát sem utasított ki. Ellenkezőleg, ezek száma 45-ről 56-ra nőtt.

DW: Mi a célja ennek a politikának?

R: Csak föltételezni lehet. Egy biztos: az ország nagyban függ az orosz energiától. 8 éve, az első támadás után, Mo. nem nézett más beszállítók után és ez most megbosszulja magát. Ha a Gazprom leállítaná a szállítást, az ország gazdasági katasztrófába zuhanna. Ezért az óvatosság. (Az ördögtől is elfogadnánk olajat. RS).

DW: Orbán nem is akar az orosz gáztól szabadulni?

R: Vannak lassú diverzifikációs lépések. Ám a függőség inkább csak növekszik és Mo. játéktere zsugorodik. Eddig Orbán minden szankciót megszavazott, kivéve Kirill pátriárkáét. Félő, hogy az orosz nyomás erősödése szankció-megtagadáshoz és vétóhoz vezet.

DW: Mo. fölmentést kapott több esetben.

R: Ez az ország érdeke, racionális. Ám vannak teljesen irracionális lépések is, mint a pátriárka esetében, vagy a svéd-finn NATO-tagságánál. Mo. NATO-tag. Minden, ami a NATO-t erősíti Mo.-ot is erősíti. A halogatás Putyinnak jó.

DW: Az országban már régóta beszélik, hogy a Kreml Orbánt zsarolja. Valami van a kezében, pénzkifizetések a Fidesznek?

R: Ezt nem lehet bizonyítani - a gázzal zsarolással ellentétben. Mo. rövid távon nem változtat külpolitikáján.

DW: Mo. érdekelt Ukrajna állam megszünésében, mert visszakapná Kárpátalját?

R: Teljesen irreális. Orbán csak a szélsőjobbos szavazatokat akarja befogni.

Deutsche Welle, 15 11. 2022

Putin und Orban: "Russland kann Ungarn erpressen"

 

KOMMENT

A KGB már akkor figyelte Orbánt, amikor annak még ki sem nőtt a szakálla. Volt egy elveszett telefon is.

Kedves HVG! Ezt fizetősként már hoztátok, de legyünk nagyvonalúak. Ti is kaptok sok mindent. Küldi Nagyböjt 1. vasárnapján: RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6818059026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása