Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

2024-TŐL ÚJ GÁZFŰTÉS TILOS – Ha megszavazzák – ZEIT/RózsaS

2023. március 23. 19:17 - RózsaSá

2024-TŐL ÚJ GÁZFŰTÉS TILOS – Ha megszavazzák – ZEIT/RózsaS

Hogy a klímakatasztrófa ne üssön be, 2035-ig 65%-kal kevesebb CO2-őt szabad kibocsátani – ez áll az ENSz világklímatanácsának ajánlásában. Egy gázégő 15 évig, egy olajkazán 20 évig bírja, mindkettő 12 évnél tovább. Két út van: kevesebbet fűteni (autózni, repülni) vagy ezeket másképp csinálni. A probléma globális, a légkör minden földi lakó közös jószága. Védelme az összes ország közös feladata. Különösen Németországé, a 4. legnagyobb ipari államé. A kormány a másképp mellett döntött: nem spórolni – modernizálni. Szénerőművek helyett szélturbinák, robbanó motorok helyett e-autók, olajkazán helyett hőszivattyú. Legyen zöld technika, hogy a klíma és a jólét is megmaradjon. A készülékcsere, a nagyobb energiaár, a klímabarát technikák szubvenciója, a tiltások mindenekelőtt világnézet kérdései. (Tönkre vágni a Földet, ez mért világnézet? RS). A dánok már több éve nem engedélyeznek új gázfűtéseket, az USA az e-mobilitást szorgalmazza, a többiek ezeket kombinálják. Ám mindig lesznek, akik anyagilag nem bírják; ezekről az államnak kell gondoskodni. Már jövőre betiltani az új gázfűtéseket hiba, mielőtt az alternatívák pénzelése nem biztosított. Az EU kényszerszanálási terve is kétséges, szerelő sincs elég. Megoldható késleltetett határidőkkel és kivételekkel. A parlamenti eljárás még el sem kezdődött. Bírálók ezt az energetikai privátautonómiába való beavatkozásnak tartják. Mintha az olajkazán védendő kultúrjószág lenne. 10 év múlva meglehet, az olaj- és a gázfűtés már meg sem éri. Ki gyárt ma még zenekazettákat? Vagy computer-floppy-kat? A törvényjavaslat 2045-ig megengedné a régi fűtéseket. Ám az újak legyenek klímasemlegesek. Így a még jól működő gázégőket nem kell kidobni.

Ez lenne a klímaprobléma technikai megoldása. Minden mehet tovább – csak épp villamosítva? Minden új technikát eleve kiátkozni nem helyes. Nem lehetünk absztrakt módon a klíma mellett – ugyanakkor minden konkrét intézkedés ellen.

ZEIT, 23. 3. 2023

Aufgeheizt

KOMMENT: 21*C-ban ülni, órák hosszat, egészségtelen. Testünk elsatnyul. A friss, 19*C rákésztet, hogy néha fölugorjunk és mozogjunk. (Uram bocsá, tekerjük a PEDAL GENERATOR ROZSA-t/youtube!). A test önfűtése serkenti funkcióit. Fázósak öltsenek vastag pulóvert. Egyébként: „Fűtsünk kalotaszegi legényessel!” RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4118078884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása