Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ELFOGATÓ PARANCS PUTYIN ELLEN? ZEIT/RózsaS

2023. március 24. 21:20 - RózsaSá

ELFOGATÓ PARANCS PUTYIN ELLEN? ZEIT/RózsaS

Biden, a britek, a németek tapsoltak. A német igazságügyi miniszter rögtön letartóztatja Putyint, ha az német területre lép. A Bundesregierung évekig alábecsülte, még támogatta is. A háború kitörése után sokáig ódzkodott Ukrajnának fegyvert adni.

A Hágai Nemzetközi Bíróság ezzel az elfogató paranccsal lábon lőtte magát. Saját hírnevét rombolja, kettős mércével mér. Ez a parancs nem az igazságosság eszköze, inkább a háború kiterjesztése. A világot tovább polarizálja, tömbökbe tereli. Putyin természetesen nem kerül bíróság elé, nem lesz új nürnbergi per. Az áldozatok fájdalma nem enyhül, nem lesz katarzis. Ezt csak maga az orosz társadalom teheti meg, ha megszabadul az orosz-szláv-ortodox faji felsőbbség rögeszméjétől. Az orosz vidéket járva sokaktól hallottam, hogy Oroszországot muszlimok, melegek, feketék, libsik szállták meg és a szegények vérét szívják. A fasizmus, nacionalista köntösben, mélyen gyökerezik az orosz társadalomban. Putyin ezeket a kidércálmokat és fölényességi érzéseket kihasználja, ideológiákat gyárt belőlük. Megtámadta Ukrajnát, mert az orosz népesség drámaian fogy, ahogy az orosz olaj értéke is, az e-autók miatt. Nem gazdasági nyereségre számított, inkább területre és gen-pool-ra. Ezért raboltatja el az ukrán gyerekeket?

Az elfogató parancs az ellenkezőjét éri el, mint amit megcéloz. A hágai bíróság pártos lett, mielőtt ítélet született volna. Természetesen az orosz háborús bűntetteket ki kell vizsgálni. Ahogy az USA bűntetteit is. George W. Bush ellen mért nincs elfogató parancs? Hamisított bizonyítékok alapján megtámadott egy szuverén államot, Irakot, 2003-ban. Irakiak százezrei haltak meg. US-katonák általi kivégzéseket és kínzásokat hallgattak el. Hasonló történt Afganisztánban. Mint újságíró, többször voltam szemtanúja US-háborús bűntetteknek. Följelentéseinket ignorálták.

Biden dícséri a hágai lépést, közben elhallgatja, hogy úgy az USA, mint Ukrajna, mindmáig megtagadja a hágai nemzetközi bíróság elismerését. Trump még meg is fenyegette a bíróságot, amiért az afganisztáni háborús bűnöket merészelt vizsgálni. „Megsértik az USA szuverenitását.”

Aki Putyint el akarja fogatni, Obamát, a béke nobeldíjast is bíróság elé kell, hogy állítsa. Ő felelős a pakisztáni drónháború civil áldozataiért. A kínai elnök, Hszi Csin-ping is kerüljön a vádlottak padjára, népe és az ujgurok elleni bűntettei miatt. Erdoğan, az egyiptomi Al-Sissi kövesse őket. Mindez igazságos lenne? Igen. A jövő további igazságtalanságait megakadályozná? Biztosan nem. Hága jó okokból fogja vissza magát regnáló diktátorok bevádolásánál. Sok orosz Putyint szívesen lerázná, ám nagy a veszély, hogy a parancs miatt magukat is megvádoltnak érzik. Hága nemcsak Putyint viszi a vádlottak padjára, hanem az egész orosz népet. Meglehet, az épp mozgolódó Putyin-ellenes elit visszazökken. Ez az elfogató parancs, ami ugyan jogos, mégis egy kettős erkölcsöt produkál, mely minden morált kiszorít. Ha a bíróság elveszti hitelességét, inkább a jogtalanságot, semmint a jogosságot táplálja.

ZEIT, 23. 3. 2023

Wolfgang Bauer: So schafft man keine Gerechtigkeit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9718079864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása