Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ANGIOSZARKÓMA – W. Gössling gyógyulása – SPIEGEL/RózsaS

2023. május 13. 12:58 - RózsaSá

 

ANGIOSZARKÓMA – W. Gössling gyógyulása – SPIEGEL/RózsaS

Wolfgang Gössling (55), a Harvard Uni onkológusa jobb szeme alatt tumor nőtt. A túlélései esély 4% ellenére sikerült meggyógyulnia.

Sp: G. úr, a statisztika szerint 100-ból 96 ebbe belehal. Honnét merítette a reményt?

G: A valóságban csak halál vagy túlélés van. Teljes erőmből a túlélésre koncentráltam.

Sp: Milyen fontos a remény?

G: Sokak számára döntő. Sok félét jelenthet: legyőzni a rákot, nyerni még egy pár évet, időt a családdal, egy szép utazást – vagy épp egy jó halált. Új terápiák is jöhetnek.

Sp: Milyen érzés a műtétek és besugárzások után ezzel az arccal élni?

G: Szégyen nélkül léphetek hallgatóim elé. Az első műtét után a pékhez is csak csuklyásan mentem. Féltem, hogy kinézésemmel mindenkit megrémítek.

Sp: Traumát okozott a kezelés?

G: A kemo mellékhatásai iszonyatosak voltak: állandó rosszullét, képtelenség a tiszta gondolkodásra. Kivettek az arcomból egy nagy darab bőrt, ereket, zsírsejteket, aztán az üreget föltöltötték és lezárták. A besugárzás kész horror volt. Amikor évek múltán a rák visszajött és az egészet újból végig kellett csinálnom, akkor tudatosult, mennyire traumatikus egy ilyen kezelés.

Sp: Akkor, 2020-ban egy új terápiát próbáltak ki.

G: Egy immunterápiát. Mint onkológus, a bevezetését átéltem és több betegem kigyógyulását láttam olyan tumorokból, melyekbe korábban belehaltak volna. Az én tumorom génanalíziséből tudtuk, hogy tele van mutációkkal és olyan fehérjéket termelt, amiket az immunrendszerem fölismert. Hihetetlen változás történt: a kemo- és az immunterápia kombinációja után kivették a tumort. Ilyenkor rendszerint szétroncsolt ráksejteket találnak benne. Az enyémben egy sem volt. A rák eltűnt.

Sp: Az Ön immunrendszere legyőzte a rákot?

G: Máig nem tért vissza. Az én daganatom olyan ritka volt, hogy az immunrendszer hatásáról alig voltak adatok. 2 éve kéthetente szedek gyógyszereket, ha elhagynám, nem tudnánk, mi lenne. Úgy hiszem, az immunrendszerem megölte a rákos sejteket – kigyógyultam!

SPIEGEL, 13. 5. 2023

»Im echten Leben gibt es nur null oder hundert«

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9018123162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása