Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

7 IDEA A KORMÁNY KLÍMAKÁOSZÁNAK FÖLOLDÁSÁRA – Handelsblatt/RózsaS

2023. június 26. 07:30 - RózsaSá

7 IDEA A KORMÁNY KLÍMAKÁOSZÁNAK FÖLOLDÁSÁRA – Handelsblatt/RózsaS

  1. Több pragmatizmust bevállalni

  2. Jobb kommunikációt

  3. CO2-díj, mint központi szabályozási eszköz

  4. Ne tiltsák a technikai elképzeléseket

  5. Elkerülni és illeszteni

  6. A jólét-kihatásoknál több őszinteséget

  7. A klímavédelemben globálisan gondolkodni

    Ami a célt illeti, a pártok a Bundestag-ban egyetértenek (kivéve az AfD-t): Németország 2045-re legyen klímasemleges. Ám az oda-úton a politika zsákutcába navigálta magát. Az épület-energiatörvény (Gebäudeenergiegesetz, GEG) káosza mutatja, az a klímapolitika, amely a legpontosabb technikai előfeltételekre és tilalmakra alapoz, a polgároknak nem kommunikálható és a politikát egzisztenciális stressz alá helyezi. Egy más politika viszont, amely a hiányzó elfogadással nem bénítja meg önmagát, a következő ismérvekkel rendelkezik (1-7).

    1. Több pragmatizmust

    A zöld H2 várhatóan a klímasemleges ipari államok életelixírjévé növi ki magát. Tehát jól tesszük, hogy egy EU-H2-értékteremtő láncot építünk és nem blokkolunk. Ám aki a H2-re tesz, szigorú szabályoknak kell megfelelnie.

    (…)

    KOMMENT

    A zöld hidrogénre a csodaszer helyes kifejezés. A politika a kecske-káposzta bűvészmutatvánnyal próbálkozik, hogy aktorait ismét megválasszák. Nem merik kimondani: föl kell hagyni ezzel az őrült pazarló életmóddal! Szerényebb élettel nem leszünk boldogtalanabbak. Sőt: talán le is adunk néhány kilót. A legjobb kapitalizmus sem tudja föltölteni a bányákat. Kölnben 1988-ban csináltunk egy H2-konferenciát, már akkor minden kiderült. Számunkra legalábbis.

    RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8018153660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása