Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Fölbomló társadalom

2014. augusztus 11. 22:19 - Ökobetyár

Töredékek 2013. decemberéből

1. 10 ÉV IDŐNYERESÉG

Mivel a teljes összeomlástól tartanak, amikor mindenük elveszik, a milliárdosok, spekulánsok, bankok lemondanak a nemzetállamok iránti követeléseikről - leírják pénzeiket. Minél több zavargás, annál több leírás, évről-évre. Az EU nagyvárosaiban heves tüntetések, nap mint nap, ám a rendőrség ura a helyzetnek. „Húzd meg – ereszd meg”: a kormány pattanásig engedi feszülni a helyzetet, aztán enged és ezzel időt nyer. Megszorít, de újabb hiteleket vesz föl, ezzel segélyeket, állami munkahelyeket oszt. A normálpolgár nem repül többé Mallorcára, de megmarad a tévéje és a söre. Az EU időt nyer, de Párizs, London, Berlin utcáin állóháború – mint Izraelben.

2. OKTÓBERI FORRADALOM 2.0

Szélsőséges balos párt jut hatalomra választásokon vagy puccsal. Tervgazdaságot vezet be, államosít, kisajátít, jövedelmet, vagyont korlátoz. Egy szelídített kommunizmus á la Chavez. Jólét és szabadság visszavéve, de mindenkinek lesz munkája, lakása. Az EU szétesik, a határokat ismét lezárják. Az ország kiválik a világgazdaságból, elszigetelődik. A fogyasztás drasztikusan csökken, az ország megpróbál saját forrásaiból megélni. A szénbányákat ismét megnyitják, igás állatok és emberi erő kerül ismét bevetésre. Riksák, kerékpárok, kordék szolgálnak szállítóeszközül. A tömegek azonban már belekóstoltak egy másmilyen életbe: hamarosan ismét napirenden a lázadások, emigráció, szabotázs – a rendszer nem lesz hosszú életű.

 

3. BARBARIZMUS-ARMAGEDDON

Egyszerre lép föl több szerencsétlen körülmény, amit a rendszer már kivédeni képtelen: szélsőséges pártok uralma, tőzsdekrach, klímaátcsapás. A kamatígéret be nem váltása, az e-pénzek inflációja, a nyersanyagdrágulás pánikot vált ki: mindenki a pénzét egyszerre akarja árura cserélni. Aszály és tornádó elpusztítja a termést, áradások és viharok bénítják meg a gazdaságot. Az olaj-, nyersanyag- és élelemárak az égbe szöknek. A mértéktelen fogyasztás visszaüt. Az autógyárak bezárnak, mert az autók eladhatatlanok a drága benzin miatt. Tömegek kerülnek utcára, ezúttal jóval többen és jóval elszántabban. Szegénylázadás tör ki: luxusautókat, kirakatokat törnek össze, fosztogatnak, rabolnak. Pest megindul a budai villák felé. Kihirdetik a rendkívüli állapotot, de a katonaság sem tudja megfékezni az óriási tömegeket, melyek úgy hiszik, nincs mit veszteniük. A felkelés átcsap a határokon. Európa lángokban. Káosz és pusztítás, éhség és járványok - ez Armageddon. Fegyveres bandák harcolnak a maradék tartalékokért, míg azokat is fölélik. Utána síri csend - csak patkányok, macskák és kóbor kutyák. A szerencséjüknek köszönve él túl néhány fölkészült és edzett csoport, akik a hegyekbe, erdőkbe menekültek. Várnak, hogy újra kezdhessék.

 

4. MAGYARORSZÁG: MILOSEVITY-SZENÁRIÓ

Az elégedetlenség nő a munkanélküliség, az árdrágulás, az adóemelések, a bevándorlások miatt. Szélsőséges nacionalista politikusok ismét jólétet, gazdagságot ígérnek. A szavazók hisznek nekik. Szélső jobb erők kerülnek hatalomra. Parancsuralmi rendszert vezetnek be, államosítanak; külföldi cégeket, más nemzetiségűeket kisajátítanak; kisebbségeket, demokratákat gettókba zárnak vagy kitoloncolnak. Házakat és földet visszaosztanak a szegényeknek, állami munkahelyeket létesítenek, fegyverkeznek. Háborút kezdenek Szlovákia és Románia ellen területek visszaszerzéséért. Az ország elszigetelődik, a tartalékok hónapokon belül elfogynak, szükségállapot lép föl, de a katonaság tovább harcol. Végül az országot, mint Szerbiát, lebombázzák és békére kényszerítik.

 

5. VISSZAHÚZÓDÁS A RÉGIÓKBA   

A források kimerülése világszerte, a gazdasági pangás, a klímaátcsapás életmód-változtatást kényszerít ki. A kormánynak sikerül a lakosságot ésszerű fogyasztásra rábírni, nagyban csökken a pazarlás és a létalapok fölélése. A visszaesés lassan jön, így van idő átállni egy ésszerű, józan életmódra. Minden városi építkezés (épület, metró, híd) értelmét veszti, mert egy ház 100 éves életében lakóinak ellátása megszakad. Távvezetékek (gáz, olaj, tel.) építése téves: felrobbantják. Olaj szállítása csakis katonai konvojjal lesz lehetséges. A távutazás megszűnik: nincs üzemanyag, sem cél, sem biztonság.. Az esztelen anyag- és személyszállítás megszűnik. Vége a világkereskedelemnek és a globalizációnak. Az élet visszahúzódik mentsváraiba: a régiókba. Itt régiópénz lesz a fizetőeszköz, ill. visszatér a bartel és cserekereskedelem: élelmet olajért, szolgáltatást szerszámért. Kisvasutak vezetnek a városokból a vidékre. Az ország ismét egyenletesen belakott. Új közösségek alakulnak, az élet olcsóbb és emberibb lesz. Mindenkinek lesz munkája: műveli a kertjét, építi a házát. Visszatérnek az igás állatok, az emberi erők. Az emberek nem fitnessz-centerekben edzenek, hanem zsákolással és pedálos generátorral. Az új technikákat (LED-világítás, napelemek) kombinálják a hagyományosokkal. Mielőtt az óriásgyárakat bezárják, örökéletű gépek gyártanak, kopó alkatrészek tartalékolásával. A maradék energiahordozókat és nyersanyagokat csak állam- és életvédelmi célokra tartalékolják.  

 

ÓRIÁSVÁROSOK ÖSSZEOMLÁSA

 

Idestova 40 éve már, hogy F. Vester figyelmeztetett: Agglomerációk válságban (Ballungsgebiete in der Krise, könyv, 1976). Ám ez idáig az összes ökológiai és szociális fenyegetéseket sikerült kordában tartani (lég- és ivóvízszennyezés, élelemmérgezés, szemét, hajléktalanok, bűnözés). Ez persze nem garancia a következő 40 év jólétére.

A városba özönlés egy ponton meg fog állni, a bányák, gáz- és olajmezők, de főleg az élelemtermelések vidéken vannak, így bizonyos számú lakosságot muszáj vidéken tartani.

Ha a népszaporulat költözik a városokba, akkor pedig a városok felvevő képessége a határ. Vannak 20-25 millió lakosú városok, ezeket is a kisszámú vidéki lakosság lát el, köszönve a mezőgazdaság gépesítésének és az olcsó energiának.

A nagyvárosokat továbbra is az alábbiak növekedése sújtja: rossz levegő, szemét, ivóvízszennyezés, szállítás, energiafogyasztás, neurózis, szegénylázadások, járványok.

A víz-, élelem-, energiaszállítás előbb is megszakadhat, mielőtt a források kimerülnek.

Ukrajnában most robbantottak föl egy gázvezetéket (2014. jún.) . A Nabuccotól rég elment a kedvük a gázcégeknek, a Déli áramlatot pedig most tiltotta le az EU, de ha meg is épül, nem lehet minden 100 méterére egy katonát állítani. Távvezetékek építése most már értelmetlen.

A peak-oil-vészjóslóknak sem lett igazuk:az olaj továbbra is dől és olcsó - egyelőre. Ám a palagáznak és a palaolajnak ne dőljünk be: ára tömegek számára nem lesz megfizethető.

Mi okozhatja végül is a nagyvárosok pusztulását?

Tornádó, özönvíz, szárazság, járványok, ellátás-stop?

A következő évtizedekben az óriásvárosok halála akkor következik be, ha a csapások

  1. hirtelen jönnek
  2. több szerencsétlen körülmény egybe esik.

A szerencsés szcenárió az elmúlt 40 év szcenáriója: a veszélyek lassan gyűrűztek be és a kormányoknak mindig volt elegendő idejük a kivédésükre.

Csak imádkozhatunk, hogy ezután is így legyen!

 

                 GLOBÁLIS KATASZTRÓFÁK OKAI

 

               Természeti                                             Emberi

 

     Kozmikus                   Földi                           -Túlnépesedés

(ütközések: aszteroid,     (vulkán,                       -Létalapok fölélése

üstökös,                         lemezek csúszása,         -Emberi gyarlóság:

gamma-kitörés               m.pólusváltás,                7 főbűn

földönkívüliek)                 klíma-átcsapás/

                                       jégkorszak)

 

Fővárosi Túlélő Csoport

Évről-évre növekszik a kockázat, hogy az óriásvárosok összeomlanak (eladósodás, túltermelés, munkanélküliség, nyersanyagháborúk, szegénylázadás, járványok - lásd 33 kockázati tényező). Budapest is teljes függőségben van beszállítóitól, ha megszakad az ellátás, fejveszett menekülés veszi kezdetét. Félő, hogy ez a következő 20 éven belül fog bekövetkezni.

A Fővárosi Túlélő Csoport ezt nem óhajtja bevárni: kicsi, apró lépésekkel megkezdi a fölkészülést:

-          Más nagyvárosi túlélők tapasztalatai

-          Helyi adottságaink: földrajzi helyzetünk, lehetőségeink, menekülő utak

-          Nagyvárosi túlélő csomag

-          Házi élelemtartósítás, víztisztítás, első segély, csere-áruk, élelem- és víztartalékok, szerszámok, házi energiaforrások.

-          Önvédelmi stratégiák

Hivatkozások:

-Túlélési praktikák tv-sorozat (NatGeoTV, 2012. nov.-2013.júl.)

-A sasadi tsz levele

-Szelíd Energia Füzetek 12: Robinzon-ház

 

TÚLÉLŐ ESZKÖZ- ÉS ANYAGLISTA

Eszközök, szerszámok:

-Álcaháló, hőkamera ellen

-Arcmaszk, papír

-Ásó, éles, tábori

-Bicikli, utánfutóval

-Biofilter, fertőzött vízhez

-Első segély doboz:

sebvarrótű, fonál, csipesz, olló, sebkendő,

fertőtlenítő, antibiotikum

-Feszítővas

-Fresnel-lencse, tűzgyújtáshoz, 1x1m, műanyag

-Fejlámpa, LED, tölthető elemmel

-Fűrész, fa-, vas-

-Gázgyújtó, szikrás, tűzkővel; gyufa, öngyújtó

-Gázpalack, patron, tartály, flakon; fojtószeleppel

-Gázmaszk

-Generátor, benzines, gázos, pedálos

-Kerti szerszámok

-Kés, vadász

-Láncvágó

-LED-lámpák, tölthető elemmel

-Légszűrő

-Mászóöv, famászáshoz, heveder

-Medvespray, 5m-re lövell

-Napelem, 10W

-Patkányfogó, rugós

-Pedálos gépek (generátor, malom, fűrész)

-Pergőfurdancs, tűzgyújtáshoz

-Petróleumlámpa

-Pumpa, 25m mélyre, PVC-csövekből,

dugattyú, visszacsapó lent, vízoszlopot kézzel föl

-Pumpa, kézi , olajszivattyú

-Rádióvevő, napelemes, kurblis

-Rádió adó-vevő, walky-talky

-Ragasztószalag, több féle

-Spirituszégő

-Szerszámosláda, fogók, kalapács, fűrész

-Szűrős szívószál, szennyes vízhez

-Varrókészlet

-Víztartály, összehajtható, 350 literes, kádban

-Vízgyűjtő, esővíznek

-Vízszűrő

-VödörWC

Anyagok:

-Aktívszén, faszén, koksz; víz-, légszűrőbe, porítva

-Algásodás elleni tabletta, víztartályba

-Alkohol, benzinkútnál, üzemanyag E86

-Alkoholos ital, vodka, rum, pálinka – csereáru

-Enzimes tabletta, ürüléklebontáshoz, szennyvízbe

-Homok, vízszűréshez

-Jódtabletta, moszatpor, sugárzás ellen

-Kocsonyapetróleum, vattával hosszan ég

-Üzemanyag: benzin, gázolaj, petróleum, fáradt olaj, fa, cukor

-Vetőmag (ERLO-, önszaporító; nem hibrid, nem GMO)

 

LŐFEGYVER KOCKÁZATOS! BALESETVESZÉLY!

TÉGED SEBEZHET GYAKORLÁSKOR, ELLENED FORDÍTHATJÁK!

Jobb: kitérni, rejtőzni, túlélő csoportot szervezni.

Lásd még: Szelíd Energia Füzetek 12, Robinzon-ház

 

Kedves Sanyi!

Előre is elnézést kérve mindenféle félreértésért és áthallásért, szeretném megosztani Veletek egy fontosnak tűnő számításomat.

Ha a magyar GDP-t elosztjuk az ugyanitt elfogyasztott energiával, akkor a 84 Ft/kWh értéket kapjuk. Ezt szokták energiahatékonyságnak is nevezni (amivel én nem értek egyet, mert szerintem az energiahatékonyság: boldog emberek kevés kWh-val)

Ez összehasonlítható az összes energiahordozó árával, és attól nagyságrendileg nem tér el: 40-50 Ft/kWh a villany, 30-40 Ft/kWh a benzin, 10-20 Ft/kWh a gáz és a többi energiahordozó.

Ha valaki benzint vesz, akkor direktben 30-40 Ft/kWh szinten rendeli meg a CO2-kibocsátást. Villany esetében egy kicsit kevesebb energiát kap ugyanannyi pénzért, ha más energiahordozót választ, akkor adott pénz több energiahasználatot és CO2-kibocsátást eredményezhet.

DE bármit vesz az ember Magyarországon, vagy bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, az 84 Ft/kWh energiaszennyezést is fog jelenteni. Pl. egy operaénekes kaphat 100 eFt gázsit, és akkor sok ember 5000 Ft-jait "vonta el" kulturális célra, hogy "ne benzint vegyenek már belőle". De másnap ő is el fogja ezt költeni (fodrászra, könyvre, taxira, virágra, repülőre). Ez azt jelenti, hogy tehetsége miatt ő több ember szolgáltatására is jogosult. DE ez itt teljesen lényegtelen. Nem az emberek száma számít, hanem hogy 100000 Ft mennyi kWh energiát rendel meg, és mennyi kibocsátást okoz. Minél messzebbre gyűrűzik ez a pénz, annál biztosabb, hogy kb. 84 Ft/kWh szinten fog energiává alakulni a fodrász rezsijében, a nyomdász villanyszámlájában, a bankár nyaralásában, az adók és közpénzek újrafelhasználása során.

Ha a pénz külföldi árura fordítódik, akkor a helyzetkép még rosszabb a szállítás miatt. Pl. egy fair trade banán származhat egy másik Ft/kWh környezetből, de a szállítás miatt sok direkt energia, gázolaj, kerozin adódik hozzá. Talán az UNICEF bélyeg kivétel.

Fordítva, ha pl. kifizetjük a pénz jó részét kamattörlesztésre, akkor egyébként jómódú és energiahatékony országoknak "ajándékozunk" magyar kibocsátást ezen az árfolyamon (és még egy csomó magyar rabszolgamunkát valamelyik autógyárban... de a munkás a fizetéséért már megint külföldi energiahordozót fog venni és azt Magyarországon égeti el, stb.)

Az egyetlen kivétel, amit ki tudtam találni, hogy ha a pénz fosszilis energia nélküli ökofaluba kerül, és ott sokáig helyi pénzként körbe forog, akkor kisebb lesz az adott Ft energiatartalma és kibocsátása. Itt a faluban pl. Rezsi bácsi a kertész. Lehet tőle venni répát - jóval drágábban, mint a Tescóban. Ha Rezsi bácsi nem inná el a pénzt, vagy legalább nem kiskunsági lőrét venne, hanem itt a faluban termő körte levet, és a körtés helyben menne a fodrászhoz, aki szintén helyben vásárolna búzát a tyúkjainak - és egyikük sem költené a pénz nagy részét kinti energiahordozókra -, akkor kialakulhatna egy energiamentesebb árfolyam. Egyébként nem.

Ugyanezt a számítást el lehet végezni a magyar CO2-kibocsátással. Egy főre 3-4 millió Ft = 6 tonna CO2 szintén ugyanarra a főre. Tehát

                                                     583 Ft/kgCO2

Tehát bárhol bármire költünk, szerzünk vagy keresünk, adunk, pályázunk, fizetünk 583 Ft-ot, azzal 1 kg CO2-t kibocsátunk. Megj. ha direkt szénre vagy gázolajra költjük, akkor nyilván többet, áttételesen pedig kevesebbet, vagy épp ennyit. Nagyságrendi eltérés nincs: 1 liter benzin 400 Ft és 2,25 kg CO2-kibocsátással egyenértékű: 177 Ft/kgCO2. A benzinkútnál egy kicsit olcsóbban adják a széndioxidot, mint a biopiacon. Bocsánatot kérek ismételten.

Ide kívánkozik egy anekdota, beírhatjátok a lapba:
Amikor még újak voltunk a faluban teljesen jó szándékkal megkérdeztük a tejes embert, hogy mire lehetne költeni itt a pénzt, mert nem nagyon szeretünk teszkóba járni. Bab, borsó, káposzta? (hosszú szünet)

- Nincs.

- Miért nincs?

- Mert mindenkinek van.

- Na, de mégis mit lehetne itt venni?

(még hosszabb szünet)

- Tudja, Dőry úr, vetőmagot azt vehetne.

Üdv: Pista

Kedves Pista!

 

A 84 F/kWh hasonlít a 16 km/h-s autó-átlagsebességhez. (L. Szívem…autó! 1989, RSösszes, okobetyar.blog.hu).

H. Creutz jött át hozzánk Aachenból 1986-ban és világosított föl a kamatról. (L. Kamatoskamat, 1990, RSösszes).

Kamatvesztes vagy, vagy kamatnyertes? (A nevedben is vesznek föl hitelt, az egész ország hitelből megy. Aki jövedelme hétszeresét tartja takarékban, kamatnyertes lehet.)

A kölcsönforint több energiát fogyaszt. Minden pénzmozgás áru- vagy szolgáltatásvásárlás, tehát energiafogyasztás. Aki sok pénzhez nyúl, nemcsak sok energiát fogyaszt, de nagy környezetrombolást is rendel meg. (Ezért rombolják a környezetet a pénzes zöldek, sikerült minddel összevesznem).

Ezért a legjobb, amit Ti csináltok a faluban: lehető legkevesebb pénz, sok csere, bartel.

A mentsvár: visszahúzódás a régiókba. (L. Fünf Zukunftsszenarien, Köln 2020, 1993). Helyi pénzek: 28 Regiogeld van, a magyarokkal nem lehet, mert oda a bizalom, bármennyire örültünk a soproni kék franknak, mosoni tallérnak.  

 

Sajnos, nem élek a Robinzon-házban, gerincsérült vagyok, voltam már jobban is. Itt élek Budán a Sasadi úton, családommal, nyugdíjas módon.

 

Doborgaz legszebb emlékem, hogy van Adolf Géza?

 

Szurkolok Nektek, hogy minden jól menjen! Vigyázz a derekadra! (L. Gerinctornapad, lepedőhinta, ROZSAS4zip).

 

Sándor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr466596471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása