Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

GYÜTTMENT FESZTIVÁL

2017. július 28. 22:10 - RózsaSá

GYÜTTMENT-FESZTIVÁL, AUG. 24-27. OSZKÓ

A négy napos zéró-hulladék fesztiválon a nagyvárosiak kóstolgathatják a vidéki élet savát-borsát, amihez májusban már volt egy bemelegítés a Dürer-kertben.

  • Mi lehet számodra a szabad, emberi, természetes életmód?
  • Nagyváros = inkubátor. Elpusztul, ha megszűnik a beszállítás.
  • Egyedül ne vágj bele! Ne légy ökoremete!
  • Önkénteskedj pár hétig egy ökofaluban!
  • Csinálj áramszünetet, víz- és élelemhiányt! Zárd el a mobilod, tévéd, interneted – szórakoztasd önmagad! Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!
  • Nevelj virágokat, gyógy- és fűszernövényeket a balkonon, komposztálj, járj sokat gyalog, bringázz!
  • Szoktasd magad a kézi munkához! (Gépirtás).
  • Szervezz leköltöző csoportot! (Évfolyamtársak, kollegák, rokonok, klubtársak).
  • Visszaút (nagy)szüleid falujába?
  • Tervezz 10 évre!
  • Képezz tartalékokat! (Pénz).

Lásd még: Nagyvárosi veszélyben, Ulrich Beck, Kornai, Városok világa, (NOL/alter), Robinzon-ház (OSZK-MEK).

TELJESEN NEM TUDUNK LEVÁLNI!
Fényevésből nem lehet megélni. Mindig kell valami energia: fa, szén, gázolaj, benzin, pb-gáz. El kell biciklizni a benzinkútig, tüzépről szenet hozni, boltból teli gázpalackot. De mivel igen keményen megdolgozunk az energiáért, sokkal jobban fogunk vigyázni rá!
Összességében olcsóbban élünk, mint a városi. Ha a vezetékek javát elvágjuk, szabadabbak leszünk! Nem leszünk ennyire kiszolgáltatottak és zsarolhatók, kevésbé függünk beszállítóinktól – ám helyettük saját erőnkre, leleményességünkre kell építenünk! Ez testi-lelki épülésünket is erősíti. 
A Robinzon-ház: rengeteg munka, vesződség, de van munkahelyünk – főnök nélkül!A nagyvárosi, ha van munkája, butító, idegőrlő tevékenységgel keresi meg a rezsit.Ha munkanélküli lesz, élete válságba jut. Faluhelyen kiiktatjuk a pénz egy részét: munkánkkal helyettesítjük a rezsit, amit a városi pénzben fizet.Ha pedig a maradék bankókat is régiópénzre válthatjuk (soproni kékfrank, mosoni tallér),akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!
Ma a falusi ház értéke nulla, eladhatatlan. Így könnyen hozzájuthatunk, ám ha nem költözünk oda,nyakunkon a karbantartás, az állagmegőrzés gondja.Ha megindul az exodus a nagyvárosokból (2020-ban? 2030-ban?), egyszerre minden vidéki ház nagy kincs lesz!Ki tudja elcsípni a pillanatot, amikor sem túl korai, sem túl késő a falura költözés?
A NatGeoTV is tudja ezt, ezért dúl az USÁ-ban a túlélési praktikák mozgalom (elképesztő!).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9712697731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása