Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖKOCSKÁK 2014-2016/4

2018. április 05. 08:08 - RózsaSá

Jobb: kitérni, rejtőzni, túlélő csoportot szervezni.

Lásd még: Szelíd Energia Füzetek 12, Robinzon-ház

Kedves Sanyi! 

Előre is elnézést kérve mindenféle félreértésért és áthallásért, szeretném megosztani Veletek egy fontosnak tűnő számításomat. Ha a magyar GDP-t elosztjuk az ugyanitt elfogyasztott energiával, akkor a 84 Ft/kWh értéket kapjuk. Ezt szokták energiahatékonyságnak is nevezni (amivel én nem értek egyet, mert szerintem az energiahatékonyság: boldog emberek kevés kWh-val)

Ez összehasonlítható az összes energiahordozó árával, és attól nagyságrendileg nem tér el: 40-50 Ft/kWh a villany, 30-40 Ft/kWh a benzin, 10-20 Ft/kWh a gáz és a többi energiahordozó. Ha valaki benzint vesz, akkor direktben 30-40 Ft/kWh szinten rendeli meg a CO2-kibocsátást. Villany esetében egy kicsit kevesebb energiát kap ugyanannyi pénzért, ha más energiahordozót választ, akkor adott pénz több energiahasználatot és CO2-kibocsátást eredményezhet.
DE bármit vesz az ember Magyarországon, vagy bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, az 84 Ft/kWh energiaszennyezést is fog jelenteni. Pl. egy operaénekes kaphat 100 eFt gázsit, és akkor sok ember 5000 Ft-jait "vonta el" kulturális célra, hogy "ne benzint vegyenek már belőle". De másnap ő is el fogja ezt költeni (fodrászra, könyvre, taxira, virágra, repülőre). Ez azt jelenti, hogy tehetsége miatt ő több ember szolgáltatására is jogosult. DE ez itt teljesen lényegtelen. Nem az emberek száma számít, hanem hogy 100000 Ft mennyi kWh energiát rendel meg, és mennyi kibocsátást okoz. Minél messzebbre gyűrűzik ez a pénz, annál biztosabb, hogy kb. 84 Ft/kWh szinten fog energiává alakulni a fodrász rezsijében, a nyomdász villanyszámlájában, a bankár nyaralásában, az adók és közpénzek újrafelhasználása során. Ha a pénz külföldi árura fordítódik, akkor a helyzetkép még rosszabb a szállítás miatt. Pl. egy fair trade banán származhat egy másik Ft/kWh környezetből, de a szállítás miatt sok direkt energia, gázolaj, kerozin adódik hozzá. Talán az UNICEF bélyeg kivétel.
Fordítva, ha pl. kifizetjük a pénz jó részét kamattörlesztésre, akkor egyébként jómódú és energiahatékony országoknak "ajándékozunk" magyar kibocsátást ezen az árfolyamon (és még egy csomó magyar rabszolgamunkát valamelyik autógyárban... de a munkás a fizetéséért már megint külföldi energiahordozót fog venni és azt Magyarországon égeti el, stb.) Az egyetlen kivétel, amit ki tudtam találni, hogy ha a pénz fosszilis energia nélküli ökofaluba kerül, és ott sokáig helyi pénzként körbe forog, akkor kisebb lesz az adott Ft energiatartalma és kibocsátása. Itt a faluban pl. Rezsi bácsi a kertész. Lehet tőle venni répát - jóval drágábban, mint a Tescóban. Ha Rezsi bácsi nem inná el a pénzt, vagy legalább nem kiskunsági lőrét venne, hanem itt a faluban termő körte levet, és a körtés helyben menne a fodrászhoz, aki szintén helyben vásárolna búzát a tyúkjainak - és egyikük sem költené a pénz nagy részét kinti energiahordozókra -, akkor kialakulhatna egy energiamentesebb árfolyam. Egyébként nem. Ugyanezt a számítást el lehet végezni a magyar CO2-kibocsátással. Egy főre 3-4 millió Ft = 6 tonna CO2 szintén ugyanarra a főre. Tehát 583 Ft/kgCO2 Tehát bárhol bármire költünk, szerzünk vagy keresünk, adunk, pályázunk, fizetünk 583 Ft-ot, azzal 1 kg CO2-t kibocsátunk. Megj. ha direkt szénre vagy gázolajra költjük, akkor nyilván többet, áttételesen pedig kevesebbet, vagy épp ennyit. Nagyságrendi eltérés nincs: 1 liter benzin 400 Ft és 2,25 kg CO2-kibocsátással egyenértékű: 177 Ft/kgCO2. A benzinkútnál egy kicsit olcsóbban adják a széndioxidot, mint a biopiacon. Bocsánatot kérek ismételten. Ide kívánkozik egy anekdota, beírhatjátok a lapba:
Amikor még újak voltunk a faluban teljesen jó szándékkal megkérdeztük a tejes embert, hogy mire lehetne költeni itt a pénzt, mert nem nagyon szeretünk teszkóba járni. Bab, borsó, káposzta? (hosszú szünet)

- Nincs.

- Miért nincs?

- Mert mindenkinek van.

- Na, de mégis mit lehetne itt venni?

(még hosszabb szünet)

- Tudja, Dőry úr, vetőmagot azt vehetne.

Üdv: Pista

Kedves Pista! A 84 F/kWh hasonlít a 16 km/h-s autó-átlagsebességhez. (L. Szívem…autó! 1989, RSösszes, okobetyar.blog.hu). H. Creutz jött át hozzánk Aachenból 1986-ban és világosított föl a kamatról. (L. Kamatoskamat, 1990, Rsösszes). Kamatvesztes vagy, vagy kamatnyertes? (A nevedben is vesznek föl hitelt, az egész ország hitelből megy. Aki jövedelme hétszeresét tartja takarékban, kamatnyertes lehet.) A kölcsönforint több energiát fogyaszt. Minden pénzmozgás áru- vagy szolgáltatásvásárlás, tehát energiafogyasztás. Aki sok pénzhez nyúl, nemcsak sok energiát fogyaszt, de nagy környezetrombolást is rendel meg. (Ezért rombolják a környezetet a pénzes zöldek, sikerült minddel összevesznem). Ezért a legjobb, amit Ti csináltok a faluban: lehető legkevesebb pénz, sok csere, bartel. A mentsvár: visszahúzódás a régiókba. (L. Fünf Zukunftsszenarien, Köln 2020, 1993). Helyi pénzek: 28 Regiogeld van, a magyarokkal nem lehet, mert oda a bizalom, bármennyire örültünk a soproni kék franknak, mosoni tallérnak.  

Másra bízod az életed…

2014. november 16.

ha repülőre ülsz.

ha lélegeztetőre kapcsolnak.

ha autóba ülsz.

ha zebrán átkelsz.

ha gyógyszert veszel be.

ha buszra, vonatra, hajóra szállsz.

ha bankba lépsz.

ha tömegrendezvényre mész.

ha szavazol.

Honnét a „meztelen szomszédgyerek”?

2014. november 16.

  • A tudomány/technika hozta a szakosodást és a teljesítménynövelést,

  • A szakosodás a pénzt, a szétköltözést és az elidegenedést,

  • A pénz a kényelmet, a fényűzést (10 000 tárgy a házban) és a civilizációs betegségeket.

Ez az ember tragédiája, a 7 főbűn: superbia (kevélység), avataria (kapzsiság), ira (harag), gula (torkosság), invidia (irígység), acedia (restség).

A meztelen szomszédgyerek

2014. november 16.

Mi ment veszendőbe?

(Egykor): „Itt más világ volt ám! Nem volt hi-fi, meg hangfal. Magunk énekeltünk. Itt a szilvafa alatt. Névnap, születésnap, mikor, mi. Rokonok, kollégák, az albérlő az egész családdal. A férjem tudott vagy száz nótát. Harmonikásunk is volt. Bor meg saját, innét a kertből. Nem, a szomszédok nem kiabáltak. Áthívtuk őket, együtt mulattunk. Minden oldalon kiskapuk voltak a kerítésen.

Átjártunk egymáshoz. Kis sóért, vagy ha valami kellett. A gyerekek pláne. Egész siserehad vonult végig a kerteken. Egyszer jön a szomszédasszony, nem láttuk a kis Józsikát? Keressük mindenhol, hát itt van a fásban. Alszik. Meztelen, csak egy bakancs van rajta. Átcsoszogott, matatott a kisházban és elszunnyadt.”

(Ma): Kiskapuknak nyoma sincs; szögesdrót. A régiek meghaltak, az újak nem jöttek át bemutatkozni. A fölső házat eladták, szépségszalont csináltak. De nyilván pénzt többet mosnak, mint hajat. Srégen által 25 millióért kelt el, őket sem ismerjük. Napkollektor, rosszul tájolva, 4 luxuskocsi. Szemben is van gyerek, a miénkkel nem barátkozik. Mint a szülők. Az utcán egyetlen szórakozásuk: veszekszenek a parkolóhelyért.

Bűnözők kezére került az ország

2014. november 16

Történelemkönyv 2024-ből

Az 1989-es rendszerváltás után az egypártrendszerű Kádár-korszakot fölváltotta egy demokratikus többpártrendszer. A puskalövés nélküli vértelen átmenet azonban fölkészületlenül érte az ország lakosságát: kiderült, demokráciához demokraták is kellenek. A fordulatot egy szűk értelmiségi elit harcolta ki, messze maga mögött hagyva a széles néptömegeket, amelyek a rendszerváltáson először csak modern hűtőládákat és nyugati autókat értettek.

40 év állami gondoskodás után elmaradt az állampolgár demokrácia-iskolába való beíratása: fölfogni, mit jelent a részvétel, a saját kerítésen túli felelősség, az emancipáció, a múlt helyretevése, az európaiság. A zsenge, újszülött demokrácia így gyorsan áldozatul esett egy gátlástalan, falánk politikus garnitúrának: 2014-re végképp bűnözők kezére került az ország. (Úgyis, mint NATO- és EU-tag.) Az első Orbán-kormány (1998-2002) bemelegítése után 2010-től folytatódott az önkényuralom további módszeres kiépítése, az egypártrendszer visszaállítása. Az ország visszaesett a kései Kádár-korszakba. Az 1989-es demokráciaépítési folyamat megfordult: a szorgos munkával, verejtékkel megépült demokrácia-intézmények sorra visszabontásra kerültek: a fair választási rendszer, a semleges közmédia, az alkotmányvédő bíróság. – mindez az EU pénzelésével.

2020-ra aztán elkészült a pártállam:

  • Orbán lemásolta a putyini rendszert: teljhatalmú elnöksége mellett meghagyta a névleges parlamentet, a maradék ellenzéket is kiszórta, vagy vazallusává tette.

  • Befejeződött a közművek, a bankok, a média államosítása, elhallgatott az utolsó kritikus rádió, tv is; megszűntek az ellenzéki lapok, az internet erős ellenőrzés alá került.

  • Minden nagyvállalat állami kézre jutott, vagy védelmi pénzt fizet.

Nincs időrabló, fölösleges vita, akadékoskodás. Egy a kapitány, egy a vezér, különben elvész a hajó. Mindenki tudja a helyét. Aki lojális, megjutalmazzuk. A nép ellenségeit megbüntetjük. Ha nem parírozol, elvágjuk a vezetéket: nem kapsz gázt, sem áramot, sem vizet. Bevonjuk az adószámod. Vízumot sem kapsz, a határok ismét lezárva: ha mindenki lelécel, kit fogunk lenyúlni?

 

A fák azonban nem nőnek az égig: a kapzsiság ugyan határtalan, de a zsákmány nem - az évek során kezdett fogyatkozni. Egyre többen születtek bele a meglopott családokba. A nyersanyagok ára az égbe szökött. A 3 millió nincstelenből 6 millió lett. Az EU önmagát mentve kilökte az országot. A nyugati cégek egymás után menekültek ki. Ezzel megrendült az ország gazdasága. Hitelképtelenség lépett föl, a forint semmivé vált, az ország csődöt jelentett be. A vezetők enklávéikba húzódtak vissza, vagy kimenekültek svájci bankszámláikhoz. Pest megindult a budai villák felé.

Kezdetét vette a Kijev-szcenárió.

(Szcenáriókat azért írunk, hogy ne következzenek be.)

Most már örökké gyanakodnunk kell egymásra

2014. november 16.

Mindenütt kilóg a lóláb. Ha csak az időt mondják be: hatalmat és lopni akarnak? Agyrém. Hisztéria. Megtanultok ti is zabrálni, mondta az orosz. Barátságok, kapcsolatok, házasságok bomlanak fel. Új barátos nem lesz, a régieket elveszíted. Rögtön szaglászod: nem a mi kutyánk kölyke? Ha valaki csönget: a pénzed akarja? Csak egymás közt érintkeznek, az idegeneket megszívatják. A leveleket nem válaszolják meg. A koncot nem eresztik.

Nem találkozhatunk, őriznem kell a 10 000 tárgyamat. A kapzsi estére éppúgy elfárad. A kár mérhetetlen: bizalmat – minden gazdaság és társadalom alapját- visszaszerezni nem lehet. Hány lapáttal lehet rátenni? Véges folyamat: egyszer ki sem mersz lépni az utcára. Félsz, hogy fölrobbantanak, leütnek, kirabolnak. Az ügyvéd kirabol, az orvos meg is öl. A bank nemcsak meglop, lei s köp – és le is lövet, ha kell (Láttuk a Széna téren). Minél rosszabb, annál jobb. És akkor Amerikából Dél-Amerika leszünk. Wo der Hund begraben ist.

A legszéthúzóbb nép nagy árat fizet. A bizalomvesztés nagyban megdrágítja a társadalomszervezést. Míg más országok a nyereséget jólétre, iskolára, egészségre fordíthatják, addig itt száz milliárdok mennek el ellenőrzésre, rendészekre, bűnüldözésre. Nemcsak egy kazán/20lakás lenne olcsóbb 20 kis kazán helyett /etázsfűtés/ de hűtőből, mosógépből is elég volna egy nagyobb (hatékony eszközkihasználás) he meg tudnának egyezni! (termodinamikai képtelenség egy lakást fűteni, annak egy sarkát /hűtőszekrény/ pedig fűteni. (Lásd Energiamenü). Minden kertben medence (hogy belefúljon gyerek, állat), a város szárazon. Az ipar szétszedi a családokat: a munkahelyre költözöl; ketten külön: két hűtőszekrény. Pedig milyen egyszerű lett volna: mindenki gyerekként megtanulja a tízparancsolatot, ne lopj… Ha nem lophatnának, lemondanának. Dolgozni nem muszáj: dumáljunk meg sokakat, mi minden jót csinálunk a pénzzel. Kairóban tízszer kevesebb a bűnözés.

A dzsaravák, a nyenyecek, a makimák évezredes ősközösségeit fölfedezi és szétzúzza ez az ún. nyugati civilizáció, amennyiben függővé teszi őket a gyári termékektől. Mi magyarok, hogyan is lehettünk ezer évig ukrán gázvezeték nélkül? Menj be egy kórházba: csupa civilizációs beteget látsz, a tudomány, a haladás áldozatait, akik betegre itták, ették stresszelték magukat… (Lásd Semmitttudás egyeteme). Vagy daganattal, avagy autó alatt végzed: Adja ingyen az állam a sört, az autót és a benzint is hozzá, mert megérdemlem! Honnan? Hát menjen el Európába portyázni, mint hajdanán… És mi a jó hír? Nálunk is megalakult az első panaszkórus, ahol nők éneklik el bánataikat a város terein. 150 000 magyar dallamból választhatnak…2007. május 19. Zöldpók

Diktatúra?

2014. november 16.

Ökotársnak: diktatúra.

Kishantosnak: diktatúra.

Kisgazdáknak: diktatúra.

Osztrákoknak: diktatúra.

Bankoknak: diktatúra.

Klubrádiónak: diktatúra.

RTL-klubnak: diktatúra.

Trafikosoknak: diktatúra.

Kéményseprőknek: diktatúra.

Rokkantaknak: diktatúra.

Orvosoknak: diktatúra.

Ápolóknak: diktatúra.

Tűzoltóknak: diktatúra.

Bíráknak: diktatúra.

Taxisoknak: diktatúra.

Lepkegyűjtőknek: diktatúra.

ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG OpeBaSzö

OPE-hírek

2014. augusztus 11.

2014. július 19.

-Ellentüntető jelent meg a DK ellentüntetője mellett. „Te most mi a f. vagy? Déékás? Mer akkó bemosok eggyet!”

-Kannibál kolbásztöltő versenyt rendeztek az alföldi Nyúzcsúton. Az emberszerető feleségek pacalpörkölttel és térdkaláccsal kínálták a vendégeket, akik közül néhányan vacsorára is ott maradtak.

-Kiürült az államkassza. Zárolnak még be nem folyt 120 milliárdot; Orbán biciklin jár be, vagy nem is.

-Szíjjártó táviratozott a brazil nagykövetnek: 7:1 semmi, mi 8:1-re kaptunk ki, de szerencsére mi 2 gólt is rúgtunk.

-Orbán behívatta az orosz nagykövetet (galavu knyízs!), mert Putyin a VIP-páholyban fejére köpködte a szotyolát.

-Rózsa Sándor szerelő összevonja szemöldökét: ha a balt húzza föl, 100 ezer forint. Ha a másikat is, 200 ezer.

OPE-hírek

2014. augusztus 11.

2014. június 13.

-A jövőben olimpiai érem doktori címnek számít és fordítva, de aki 5 tizenegyesből 3-at belő, Puskás-akadémikus lesz.

-Egyiptomnak 15 magyar motorvonatra adunk 1 mrd eurót abból, amit Putyintól kaptunk a Paks II-re, ebből Egyiptom vesz magának 15 középtávú rakétát Irántól, Irán viszont 1000 uráncentrifugát Putyintól – és ezzel benne volnánk az egészséges gazdasági körfolyamatban, továbbá, Teller Ede nyomán, mi is, lehetőségeinkhez képest, hozzá járulunk a világ pokolra küldéséhez.

-Gyurcsány döntötte be a bolgár Corpbankot (HírTV, júl.12), a Postabankot még ezután fogja, a pengőt pedig a dédapja viszi csődbe.

-Párttitkárt kap minden egyetem, újra nyitják szobáikat, amiket 1989-ben bezártak; de lesz ifjúsági építő tábor is, ahol minden reggel a Közgép zászlaját húzzák föl.

-A közlekedési központ versenyt hirdet „Kalandtúra 3-as metró” címmel. Aki szemrebbenés nélkül megteszi a Kőbánya-Kispest vonalat oda-vissza, a Nagy Magyar Utas arany fokozatát nyeri el, örökös ingyenes 3-as metró bérlettel.

-A kormány alternatív biogázzal tölti föl az üres tározókat. E célból testes közmunkásokat alkalmaz, akiket egész nap csak babgulyással etetnek.

-Itt a gombnyomásra működő nő: a beépített fogamzásgátló 16 évig ki-be kapcsolható. Most már csak Bill Gates fejére kell egy hülyeséggátlót húzni, amin a felesége adagolja a levegőt.

-Ismét kiadták, hogy csak magyar dinnyét szabad venni, de mindenki újból görög dinnyét vesz.

OPE-hírek

2014. november 16.

-Orbán kitiltotta Obamát és rokonait Magyarországról, ezenfelül utasította a TEKet, kenjék be lekvárral az amerikai nagykövetség kilincsét.

-Honnét nem vagyunk még kitiltva? - kérdezi utazás előtt a titkárját a külügyminiszter.

-2020: Az óceániai 56 lakosú Pitcair-szigetek is egyhangúlag kitiltottak bennünket.

-Haragban vagyunk az összes szomszédos országgal:

*Szlovákiával a kettős állampolgárság miatt,

*Ukrajnával detto, gázt sem adunk nekik,

*Romániától vissza akarjuk venni Erdélyt,

*Szerbiától Bácskát,

*a horvátok körözik a MOL-vezért,

*a szlovén muraköziek vendek, így ők is visszacsatolandók,

*az osztrákok perelnek a földtörvény miatt és legszívesebben ismét lezárnák a határt.

-Hazaáruló lengyelek, csehek, szlovákok - bezzeg őket nem támadják!

-Miután egy ország sem fogadja: nincs külügy - Szíjjártó kminiszter szélnek ereszti összes emberét.

-EU-szintre emeljük a fizetéseket - mondta a melnök - így pl. az én fizetésem már rég fölötte is van.

-Ha minden szomszéd lezárja előttünk a határait: Orbán megcsinálja az Anti Páneurópai Pikniket.

-Azért vett fürdőmedencés házat, nyilatkozta Szíjjártó, hogy ott füröszthesse a környék szegény roma gyerekeit.

-Eltévedt Szíjjártó Péter felesége az új villájukban, szerencsére a TEK rendőrkutyái percek alatt előráncigálták.

-Fidesz-kannibalizmus ütötte föl (le) fejét: miután mindenkit kiraboltak, egymást kezdik lenyúlni.

-Navracsics EU-biztos lett, de (bő)gatyára vetkőztették: elvették tőle a felsőoktatást, a filmet és az állampolgárságiakat – maradt a sport. Jaj neki, ha nem hozza haza a foci-EB-t!

-Ejnye, ejnye, ilyen hideg van és nincs sapkátok? - feddte meg Lázár az Ökotársat.

-Az Állambácsi havi öt ezer forintot ad hozományként annak, aki elveszi a lányát. (Nősülők adókedvezménye).

-A postások ezentúl a gáz- és a vízórát is leolvassák, továbbá reklám-szórólapokat hajigálnak be és aztán el is viszik, mint szemetet.

-A BKV buszaiban föltalálta az 1,5 személyes ülést: egynek sok, kettőnek kevés.

-A szerelő olyan, mint a zivatar: nem tudni mikor jön és hová csap.

-A feleségem csinált egy nagy fölfordulást, aztán így sipítozott: Jaj, de nagy a fölfordulás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1413811222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása