Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VÁLTÓÁRAM: ROSSZ VÁLASZTÁS VOLT! JÖN AZ EGYENÁRAM!

2018. október 01. 06:46 - RózsaSá

ITT AZ EGYENÁRAM! VÁLTÓÁRAM: ROSSZ VÁLASZTÁS VOLT!

New York, 1890: Az „áramok harcában” győz a Tesla-váltóáram az Edison-egyenáram ellen.

Ma, az energiaválság küszöbén, a decentrális energiatermelés idején, már nem olyan biztos, hogy a váltóáram volt a jó választás.

Ha akkor sikerül lefékezni a kapitalizmust, mely őrült iramban hajtotta a fejlesztést, a világ ma sokkal békésebb és humánusabb élőhely lenne. Technikában a kínaiak a középkorban az élen jártak, de megsejtették ennek veszélyét és visszafogták a tudományt - a lélek javára. (Ma is az egyenáramban az élen járnak.)

Ha az egyenáram győz és a technika okosan fejlődik, ma nem lennének lakhatatlan óriásvárosok, rossz hatásfokú, giga-erőművek, vezetékek milliárd kilométerei, melyekből csak szökik az energia. (Tesla is fölösleges volt – és ki még?)

AZ EGYENÁRAM ELŐNYEI

-biztonságosabb

-vezetése kevésbé veszteséges

-gyenge áram elegendő a háztartásban

-napelem és szélgenerátor egyenáramot termel

-mindenki olcsón termelheti

-kiváló a decentrális energiaellátásra

-kevésbé környezet-terhelő

Az egyenáram nagy távra szállításának vesztesége lehet a váltóáraménak fele, de ezt kompenzálja azzal, hogy nem lépnek föl további hatásfok-rontó fázisproblémák. Ráadásul azonos vastagságú vezetéken több energiát lehet átnyomni, mint a váltóáramnál. (Kína: 1,5 millió V, 11GW egyenáramot szállítanak 2-3 ezer km-re - hamarosan).

A napelem és a szélgép kiválóan illik a területek egyenletes belakásához, a „helyben-termeld, helyben-fogyaszd” elv alkalmazásához.

 

HÁZTARTÁSBAN JOBB AZ EGYENÁRAM

Nézz szét a lakásodban: mire, mennyi áram kell?

Világítás, elektronika, kisgépek 18 volttal vígan megelégszenek.

230V csak időszakosan szükséges (mosógép, barkácsgépek).

Az izzószálas fogyasztók ideje lejárt!

INTELLIGENS ÁRAMELLÁTÁS

Ennyi és ilyen erős villamos áramot millió háztartásokba, non-stop belenyomni esztelenség!

Mi az intelligens áramszolgáltatás?

Akkor és annyit ad, amikor és amennyit kérek!

Németországban már régen vannak 24 órán belül változó kWh-tarifák, hogy a fogyasztót „áttereljék” az ökologikusabb időpontokra. Lehet „zöld” áramot választani a ca. 40 áramszolgáltató közül. Schönau elsőként vette vissza az áramtermelést és a vezetékeket az óriáscégektől (Rekommunalisierung). Mára a technika fejlettsége megengedi, hogy a termelés közel legyen a fogyasztáshoz, hovatovább fogyasztók tömegei váljanak termelővé.

Azt hisszük, egy technika győzelme törvényszerű. De nem! „Minden másképp van”: Az ember mindig választhat sok féle más utat. Mégis gyakran a végzetest választja. Ám a német Energiewende (energiafordulat) mutatja: még korrigálhatunk!

(Lásd még: Robinzon-ház, Energiamenü, Szelíd energia ösvény)./Zukunft mit Gleichstrom, Deutschlandsfunk 2017.08.14.; Gleich- oder Wechselstrom, next-mobility-news, 2018.01.08.; Normungs-Roadmap Gleichtrom in Niederspannungsbereich, dke.de, 2018.08.27./

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7414273987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása