Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

DAX-KONSZERNEK CO2-SZCENÁRIÓJA

2019. december 05. 10:17 - RózsaSá

DAX-KONSZERNEK CO2-SZCENÁRIÓJA

Mekkora lenne a fölmelegedés, ha minden vállalat annyi szén-dioxidot bocsátana ki, mint az RWE, a Beiersdorf vagy az Allianz?

- 30 Dax-konszern klímamérlege -

 

A Right tanácsadó cég 30 Dax-konszernre (Deutsche Aktien Index: a német tőzsde 30 legfontosabb vállalata) készített szcenáriót, amelyben kiszámolja, ha mind élne a jogával, hogy annyi CO2-őt bocsátana ki, mint a legszennyezőbb német cégek. Ha pl. a Siemens-et követnék, 2050-ig 4,5*C fölmelegedés jönne, ha pedig a Heidelberg Cement lenne a példa, 10,7*-kal melegedne a légkör. Az energiaóriás RWE vezet: ha őt utánoznák, 13,8* felmelegedés biztos pusztulást hozna az emberiségre.

 

Valójában azonban a német konszernvilág igen sokrétű, nemcsak energiaszolgáltatókból és építőanyag-cégekből áll. Ám ha 1,75*-on belül akarunk maradni, egyes konszernek vagy ágazatok erőfeszítései aligha lesznek elegendők. A Right cég tanulmányát a 30-ból kb. a fele támogatta, a többiek falazni próbáltak, de ezekről sikerült más nyilvános forrásokból elég adatot begyűjteni. Az eredmények szembeszökően tárják elénk, merre tart a német gazdaság. A 30-ból csak 8 dolgozott ki olyan klímatervet, melyek 2050-ig a 2 fokos fölmelegedés alatt tartanák az atmoszférát. Néhány vállalat, bár nagy erőfeszítéseket tesz, hogy emissziómérlegét javítsa, de a kutatás szerint ez jelentős változást nem fog hozni.

 

Egy, a legbuzgóbb klímaterveket aktuálisan bemutató cég, az RWE óriás. Erre fölkapjuk a fejünket, hisz ez a vállalat bocsátja ki még mindig a legtöbb szén-dioxidot. Ám ha minden tervüket is realizálják, amit magukra kiróttak, - pl. 2040-ig az össz-áramtermelést teljesen klímasemlegesre állítani – klímaterhelésüket csupán egyharmaddal csökkentenék. Még mindig maradna egy jókora kibocsátás és ha ennyit az összes többi cég is 2050-ig megengedne magának, akkor is még mindig 9,5 fok emelkedéssel kellene számolnunk. Ennek oka, hogy a számítás nemcsak a cég direkt emisszióit veszi figyelembe, hanem az összes többi beszállítóiét is. Az RWE-nél ezek nemcsak saját erőművei kibocsátásai, hanem a hozzávásárolt áramok forrásainak emissziói is belekerülnek a korrekt számításba. A jelentés azt is bekalkulálja, hogy egy cég kibocsájtása évente 0,5%-kal emelkedik. Mivel a cégek forgalma jelentősen e fölött lehet, ezért ez még egy igen konzervatív becslés.

 

Egy energiakonszern persze nem hasonlítható össze egy szoftver-fejlesztővel (SAP 1,6*C) vagy egy pénzintézettel (Deutsche Bank 2,8*C). Ezért a tanulmány figyelembe veszi a különböző üzleti területeket, ahol a Dax-konszernek aktívak. Right e célra olyan szcenáriókat használ, melyet a Nemzetközi Energiaügynökség (kormányok szervezete) fejlesztett ki. Minden ághoz egy klímacélt rendelnek. Összességében ezek a fölmelegedést 1,75* alatt kell, hogy tartsák. Kevésbé energiaintenzitású vállalatok, pl. a pénz- és a telekommunikációs szektorban, a végén kevesebb, míg az autó- és a cementgyáraknak több emisszió engedélyezett. A jelentésben az RWE még így is igen rosszul áll. (Most 13,82*C a 2040-re prognosztizált érték, ha céljaikat elérik, akkor 9,5*C, a megengedett viszont csak 5,2*C. Az eon számai: 8,2; 8,1; 5,2) Az eon leválasztotta erőmű-üzleteit és átvette a volt RWE innogy-t.

 

Ám a kevésbé energiaintenzitású vállalatoknak sem könnyebb. Jó példa erre a gyógyszeripar (1,6;1,4). Más a helyzet a vélt klímabarát biztosítóknál, a 2,8*C-tól még igen messze vannak. A Munich RE 5,7 fokkal a legrosszabb. Ennek oka nem a saját direkt emissziója, hanem a befektetései. Az Allianz messze kirí (3,23; 2,8; 2,5), de a kibocsátás 54%-át vissza tervezi venni, még pedig úgy, hogy biztosítási pénzeit teljesen klímasemlegesen kívánja elhelyezni.

 

Táblázat: ------ (fekete) prognózis a jelenlegi üzleti gyakorlat alapján

------ (kék) prognózis saját klímacél megvalósításakor

------ (sárga) prognózis 1,75*C alatt maradni

autó, kémia, elektronika, pénz, gyógyszer, biztosító, egyéb

(Süddeutsche Zeitung, 2019. nov.27.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2915339204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása