Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ INTERNET KLÍMAROMBOLÁSA

2020. március 03. 09:55 - RózsaSá

AZ INTERNET KLÍMAROMBOLÁSA

 

1 Mb e-mail 20 g CO2 emisszióval jár (Horváth Levente, Telekom).

 

Egy Google-keresés 0,3 Wh áramot fogyaszt; 20 keresés annyit, amennyit egy takarékos égő egy óra alatt.

 

30 perc videó-streaming annyi CO2-kibocsátással jár, mint 6 km autózás.

 

2018-ban a videó-streaming összes áramfogyasztása világszerte meghaladta Lengyelország, Itália és Németország együttes villanyfogyasztását.

 

Ha az internet állam lenne, a 6. helyet foglalná el a villamos energiafogyasztásban. ("The Shift Project" thinktank, 2019).

 

A különböző digitális megoldásokkal sok területen jelentősen csökkenteni tudjuk a kibocsátásunkat, akár az egyén szintjén is. Ilyenek lehet például a különböző távvezérlők és okosmérők használata. Azok a smart eszközök, amelyek megtanulják szokásainkat, amelyeken különböző energiaprofilokat állíthatunk be kedvezőbb energiafelhasználással üzemelnek, és ha okostelefonunkról tudjuk vezérelni például a fűtést vagy a világítást, sokkal gazdaságosabban működtethetjük ezeket a rendszereket. A mesterséges intelligenciával vezérelt folyamatok bevezetése akár háromszor akkora kibocsátáscsökkentéshez vezethet, mint amennyi energiát működésük során felhasználnak – mondja a szakember. (Horváth)

A digitalizálás előnye, hogy növelheti az energiahatékonyságot. Erre jó példa az utcavilágítás, amikor sötétedésre gyulladnak ki a lámpák. Világszerte valós időben energiafogyasztás-adatok kerülnek begyűjtésre, így föllelhetők az energiamegtakarítás poltenciáljai.

Másrészt digitalizálás növekvő problémákat hoz. Egyre nagyobb adathalmaz, pixelszám, gyorsabb internet - mindez sok kényelmet ad, de az emissziókat is növeli. Az össze információs és kommunikációs technika (ICT), beleértve a személyes készülékeket, mint okostelefon, PC, smart-tv, de főleg a számítógép-központok, elosztók, szerverek, mobilhálózatok ma már világszerte az összes CO2-kibocsájtás 2%-át adják. A klímamérlegben elérték a légi forgalom energiafogyasztását. Szörfölés az interneten - az új repülés?

 

Mennyi áramot fogyaszt a Google-használat?

A CO2-kibocsájtás főleg az áramfogyasztásból ered. Nemcsak a PC, az okostelefon, a tablet, a smart-tv villanyfogyasztásáról van szó, hanem az óriás tech-cégek infrastrukturális fogyasztásáról is. Ezek a Google, a Facebook, továbbá a streaming-cégek: Netflix, Amazon vagy Youtube. Hogy egy keresőkérdésre a Google-on válasz érkezzen, a cég óriási számítógép-központokat kell, hogy működtessen, ezek áramot fogyasztanak és CO2-őt generálnak az erőművekben. Egy mp Google-keresés széndioxidja világszerte 23 fa CO2-elnyelésének felel meg.

 

Google és streaming

A "guglizás" eltörpül a streaming mellett. Az USÁ-ban az internetezés 70%-a már streaming, és ez csak tovább nő. Ez nem is csoda, mindja Christian De Schryver, IT-szakértő a Kaiserslautern-i műegyetemen. Mozgóképek szállítása az interneten rettentő energiaigényes - óriási adathalmazokró van szó. Minél magasabb a kép föloldása, annál több adatot kell továbbítani, a szerverekkapacitásokat annál nagyobbra kell növelni. Ezzel emelkedik az áramfogyasztás, a CO2-kibocsájtás is. A készülékeket hűteni is kell - a klímaberendezések óriási áramokat nyelnek el. Ehhez jön, hogy a streaming-kínálat személyesen kerül továbbküldésre. Míg a hagyományos tévénél az üvegszálas kábelen át egy jel több háztartást lát el, a streamingnél mindenki személyesen, különböző időkben szolgáltathatja ki magát. A nagy szolgáltatók ezért világszerte számítógépek millióit működtetik, hogy pl. olyan sorozatokat, mint a "House of Cards" minden időben lehívhatóvá tegyék.

 

Miért probléma a "felhő"?

A "cloud" lehetővé teszi, hogy adatainkat ne saját gépünkön, hanem távoli, idegen gépeken tároljuk. Ezek nagy kapacitású, bérelt számítógépek, melyek bármikori és bárhonnani lehívást tesznek lehetővé. Ilyen pl. a fotó-cloud: amikor innét egy fotót lehívunk, hogy gépünkre ismét föltöltsük, az út az interneten vezet. Ez költségekkel és emissziókkal jár. A legtöbb ilyen cloud-szolgáltató külföldön üzemel és igazából nem tudható, mit csinálnak az adatokkal. Éppen ezért az ilyen adat-bizonytalanság miatt sok vállalat érzékeny adatait ismét magánál tartja, ha erre külön drága infrastruktúrát is kell kiépítenie.

 

"Green-Computing - a jövő modellje?

Hogy a digitalizálás valódi problémává vált, ennek sok óriás tech-cég tudatában van, látja a magas villanyszámlákat is. Ezért pl. az Apple a green-computing elve szerint saját megújuló, klímasemleges áramtermelőket állított be. Továbbá az iPhon és egyéb készülékek gyártásánál ügyel a fenntarthatóságra és a kevesebb CO2-re. Az Amazon 2030-ig teljesen CO2- semleges akar lenni, a Google is igyekszik, a kínaiak nem.

Landesschau Rheinland-Pfalz, SWR 2020.01.28, Weltweiter Stromfresser.

Index, 2020.01.28, Digitális megoldásokkal a környezet védelméért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2315501326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása