Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

CEMENTIPAR: TÖBB CO2, MINT AZ EGÉSZ LÉGIFORGALOMBAN

2020. március 13. 08:53 - RózsaSá

CEMENTIPAR: TÖBB CO2, MINT AZ EGÉSZ LÉGIFORGALOMBAN

"Repülésszégyen" (Flugscham) az a rossz lelkiismeret, mely a sokat repülőket kínozza a klíma miatt. Azonban az, hogy az építőipar menedzsereit "betonszégyen" nyomasztaná, még sehol sem olvasható. Nem látszik az anyagon, de egy tonna cement egy tonna CO2 kibocsájtásával jár. Ez világszerte az üvegházgáz-mérleg 8%-át teszi ki, ami jelentősen túltesz a légforgalom 3%-án. Ha a cementipar állam lenne, a CO2-listán, Kína és az USA mögött, mindjárt a 3. helyre kerülne. (Áll a "Chemietechnik"-ben).

A szén-dioxid fele azért keletkezik, mert a cementkohókat 1400*C-ra kell fölhevíteni; olaj, szén vagy gáz elégetésével. De ha ez a hő megújuló forrásokból is jönne, maradna akkor is egy rendszerprobléma. A cement legfontosabb összetevője a kalcium-oxid (CaO), amit kalcium-karbonátból (CaCO3) állítanak elő - ekkor szabadul ki a CO2. Az építőipar csúcsra járatásával, főleg Kínában, a cementtermelés az utóbbi 30 évben a négyszeresére ugrott.

Vannak kísérletek a cement klímamérlegét javítani. A Massachusetts Institute for Technology (MIT) egyik eljárásánál regeneratív energiákat vetnek be, mások a betonban a cementet más anyagokkal próbálják helyettesíteni. De ez az iparág csak lassan mozdul. A legjobb lenne, ha a CO2-őt rögtön befognák és vagy tárolnák, vagy tovább fölhasználnák. Egy biztos: ha a betongyártás továbbra is ilyen iramban folyik, minden kitűzött klímacél elérhetetlen marad.

DIE ZEIT, 2020. március 5.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5415517448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása