Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TÖMEGHISZTÉRIA ÉS AZ ARANY

2020. március 15. 17:09 - RózsaSá

TÖMEGHISZTÉRIA ÉS AZ ARANY

Az egész akkor lesz igazán veszélyes, ha a korona-pánikot egy olaj-pánik követi. Gabor Steingart azt írja ma: "A korona-félelem, meglehet, korunk legnagyobb tömeghisztériája, 'az új médiumok baktérium-özöne' (Botho Strauß) által kirobbantva." A Betegbiztosítók Szövetségének elnöke, Andreas Gassen, a Morning Briefing Podcast-jában, hasonlóra jut: "Ez inkább egy médium-infekció, semmint egészségügyi. Figyelemreméltó, ahogy emberek ezrei szaladgálnak kint, maszkjaik mögé bújva." (Steingart létra- és lovaglóbalesetek párhuzamát idehozni nemcsak helytelen, de idézőjét is hitelteleníti, csatlakozik a habverő médiához, amit kritizál.RS20III15).

 

A korona-krízisben a politikusok érezhetik, hova vezet a médiumok által gerjesztett félelem a filterbuborékokban. Aki most relativizál, az veszít. Ami most magát fölvilágosításnak nevezi, az a közismert közreadása ("Kezet mosni, de szappannal!") és az überelés überelése. A kihalt félelmeink Jurassic park vírusa trappol, mint egy újjászületett T-rex, városainkon át - ösztön által vezérelve, szürreálisan.

A nép most nem értelmesen, hanem ellazulva engedi magát félemlíteni. Az újkori félelem nem orvostudományilag, hanem demokratikusan legitimizált. Az én aggályom az enyém.

 

Még a nagybecsű FAZ is elvesztette józan eszét: "A koronavírus kockázatminősége a terrormerényletekéhez hasonlítható." Intézetek és kórházak csillapítása csak halkan jut el a fülünkbe: "Az egész kevésbé fertőző, mint az influenza vagy a kanyaró", mondja Alexander Kekulé, Uni Halle-Wittenberg. "Nem kéne ilyen nagy problémát csinálni. Ha egészségesen ér el bennünket, könnyen átfut rajtunk", egészíti ki Hendrik Streek virológus, a Bonn-i orvosi karról. "Nem egészségügyi, hanem politikai helyzet van", figyelmezett Jörg Brokmann, az Aachen-i egyetemi klinika sürgősségi osztályáról.

Úgy a korona-pánik, mint az olaj-pánik, irracionális cselekedeteket vált ki. Mindent cash-re cserélnek, ami persze további eladásokat generál. Másrészt ebben a fázisban óriási lehetőségek nyílnak meg a tőzsdén, ha nem pánikolunk, hanem az eseményeket józanul nézzük.

A DAX 7%-ot veszít, az olajrészvények zuhannak, az US-Fracking 40 $ alá, a Gazprom 4 €. Itt az év vásárlási lehetősége! Mi élünk vele!

 

Prognózisunk: Egy gripavírustól ártalmatlanabb vírus vezetett az első globális, médiumok által fölturbózott tömeghisztériához. Kihatása a piacokra az US kamatcsökkentéshez vezetett. Egyidejűleg az olajár - az amúgy is gyenge kereslet miatt - most a koronahisztéria következtében, 30%-ot esett, a szaudiak mégis növelik a kitermelést. Az egész odavezet, hogy a Hedge Fonds és a fölkészületlen bankok szorult helyzetbe kerülnek. A bizonytalanság a következő hetekben is lappang. A pánik azonban lassan el fog illanni. Egy átlagos influenzánál ártalmatlanabb vírusjárvány után (hacsak nem a BILD-Zeitung-nak hiszünk jobban) hamarosan visszatérünk a normális napirendhez és pár hónap múlva szégyellni fogjuk hisztériánkat.

 

Az Opec békét köt az oroszokkal, az olaj-ár ismét fölfelé megy. Mert az, hogy egy hordó olaj (159 liter) ma 33 $, literenként tehát 0,2075 $, alig 21 cent, kevesebb mint egy liter ásványvíz ára - nem fog sokáig tartani. A jegybankok tovább csökkentik a kamatokat és nyomtatják a pénzt. (1982-ben, a kölni környezetnapokon, az Energieladen demonstrálta, milyen olcsó egy liter olaj egy liter kólához képest. Az emberek torzítják az árakat, mert nem tudják, mi a létfontosságú.RS20III15). A pénztörténeti könyvekben egyszer ezt fogjuk olvasni: "Egy vírus, az influenzánál is ártatlanabb, globális hisztériát váltott ki és rendkívüli pénzpolitikai lépéseket kellett eszközölni. Ha az US $ a jövőben sem fog kamatozni, a tartós osztalékokba való menekülés veszi igazán kezdetét. Az ingatlanokat is eléri. A legnagyobb nyertes nyilván az arany lesz. Tehát most anticiklikusan kell pozicionálni magunkat. Igen, ez nehéz, mert sosem tudható, mikor van a legmélyebb pont, ezért tranchen-értékpapírokba kell beszállnunk.

GOLDSEITE.DE, 2020. március 9.

(Ha még sem jön be, ők nem felelősek - írják az apróbetűsben.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2915523862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása