Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

DÜH ÉS ŐRJÖNGÉS A KARANTÉN ELLEN Stuttgart, Berlin

2020. május 14. 05:31 - RózsaSá

DÜH ÉS ŐRJÖNGÉS A KARANTÉN ELLEN Stuttgart, Berlin

Piactereken és a neten heccelik a népet a korlátozások ellen. Konteó-gyártók, szélsőséges balosok és jobbosok rájátszanak a polgárok bizonytalanságára és mérgezik a vitát. Ez gyorsítja a lazítást.

A Pegida is otthon marad („patrióta européerek”). 6 évig, minden hétfőn masíroztak Drezda belvárosában, hogy megállítsák a „Nyugat iszlámosítását”. Most a járvány miatt csak mini-demók engedélyezettek: 50 fő, azok is egymástól 2 m távolságra, rácsos kerítés mögött. A Pegida-vezér, Lutz Bachmann, ezt inkább kihagyja. Ehelyett videó-livestream-on uszít, repertoárját kibővítve, most a korlátozások ellen - a migránsokat és az iszlámot kissé visszafogva. A szélső jobb rugalmas, egy a fő: Merkel húzzon el. Nagy mozgósítási potenciált lát az emberek dühében, amit a korlátozások, a szociális és gazdasági következmények kiváltanak. „Valami mocorog Németországban, még odaát, Nyugaton is kezdenek ébredezni.”

És valóban: országszerte egyre többen tiltakoznak a kormány ellen, nemcsak a megszokott pegidások. A vírus olyan embereket is egyesít, akikben eddig nem volt egymással semmi közös: szélső-jobbosok, oltásellenesek, antiszemiták, konteósok, balos radikálisok, régi autonómok és ezotérikusok. És tök normál polgárok, akik eddig kerülték a politikát. Május 6-án, kb. 400 ilyen vonult föl a Bundestag elé Berlinben. Stuttgartban, május 2-án, 4000 tüntető alkotta az eddig legnagyobb korona-demót. Néhány tucatjuk több kisvárosban is összegyűlt. Tettlegesség is volt, rendőrök és újságírók ellen. Berlinben rátámadtak az ARD és a ZDF stábjára. Egy beadványban kezdeményezték egy új, tábor-átívelő párt alapítását, „Widerstand2020” néven.

Az interneten vad összeesküvés-elméletek terjednek nagyban. Influenszerek, mint az énekes Xavier Naidoo, a showszakács Attila Hildmann, az énekesnő Senna Gammour corona-fake-new-oket terjesztenek közösségi oldalakon. A WHO „infodémiáról” beszél, német biztonsági szakértők korona-információs háborútól tartanak. Orvosok és virológusok (Christian Drosten, Charité Berlin) nyílt levélben fordulnak a tech-óriásokhoz, hogy keményebben lépjenek föl az álhírek ellen. Oroszbarát médiumok fake new-okkel próbálják a demokráciát destabilizálni. Ehhez szélső balosok és AfD rajongók is csatlakoznak, hogy összepaktáljanak és a klasszikus polgári miliőt is bevonják. Bár még elég szervezetlenek, sok embert visznek ki az utcára.

A tiltakozások a politikusokra is kihatnak, a héten föloldott korlátozások részben a dühös tüntetőktől való félelemre vezethetők vissza. „Ebben az a veszélyes, hogy ezek a tüntetők olyan embereket is elérnek, akik valójában szilárd alkotmánytisztelők.” - mondja Andreas Geisel, SPD, az ún. higinénés tüntetésekről. „Ők aztán beállnak az összeesküvés-elméletek terjesztői közé.”

Ám a miniszterelnökök között némelyek tartanak a közhangulat-váltástól, ezért kértek további lazításokat a szerdai megbeszélésen Merkel-nél. Egy hete ez még szóba sem jöhetett.

Dehát kik is ezek az emberek, akik most ezt a politikát tolják? A válasz Stuttgart-ban keresendő. 10 éve itt indultak el vehemens tiltakozások a Stuttgart21 mélypályudvar építése ellen. Nem balos radikálisok, hanem gazdag polgárok protestáltak, akik életminőségüket féltették. Ma hasonló a helyzet. Május 6-án a Markplatz-on több száz ember gyűlt össze, „figyelmeztető alkotmányőrködés” ürügyén, a „Querdenker711” fölhívására. Nemcsak notorikus Merkel-gyűlölők és oltásellenesek gyűltek itt össze, hanem olyanok is, akik elvesztették munkájukat. Egyedül nevelő anyák, zárva tartó vendéglősök jöttek, akik a korlátozásokat aránytalannak tartják. Tiltakoznak az „állami önkény” ellen, az „alapjogok visszaállításáért” vagy a Stuttgart-i éjszakai élet megmentéséért demonstrálnak. (És két szüzet az ágyukba? RS20V13).

A biztonsági hivatalok épp emiatt a miliő-keverék miatt aggódnak. Észlelik, hogy alkotmányellenesek kapják föl a témát. „Extrém csoportok saját ideologikus narratíváik terjesztésére és erősítésére használják föl a tüntetőket” - áll egy bizalmas belügyi papírban. A türingeni belügyminiszter, Georg Maier, SPD, társadalmi hangulat-átcsapást vél látni. Míg a járvány elején a konzekvens intézkedéseket a lakosság üdvözölte, mára sokak szembefordultak „Azok ellen, ott fent”. Maier a témát a következő belügyminiszter-konferenciájának napirendjére akarja tűzni. „Ha az emberek kritizálnak, az rendben van, végülis az alapjogok korlátozásáról van szó. Ami riadóztat, hogy szélsőségesek kaparintják meg a mozgolódást.” Az is nyugtalanító, mennyire el tudtak terjedni a corona-konteók. „Az az elképzelés, hogy a pandémiát tudatosan idézték elő, hogy a népet ellenőrizhessék és e mögött Bill Gates és más sötét hatalmak rejtőznek, fölszivárog egészen a középosztályig. Ez gyorsan antiszemitizmusba csaphat át.”

Markus Kerber a belügyminisztérium államtitkára, munkája az „alapkérdések és társadalomösszetartás”. (Nálunk 99 ezzel szemben dolgozik!RS20V13). „A vírus körül információs háború dúl világszerte.” Csapatával már a pandémia kezdetén dezinformáció és propagandahullámot észlelt, némely külföldi állami forrásból is. „Ellent kell tartanunk tényekkel, átláthatósággal, a tudomány védelmével”. Az elnyúló krízis táptalaja minden összeesküvés-elméletnek.

Pia Lamberty szociálpszichológus ebből írta doktoriját és könyvét. „A pandémia nagyon nagy ellenőrzés-veszteséget vált ki, ezért menekülnek egyesek a konteókba.” Ez a hatás egy láthatatlan vírus esetében még erősebb is, mint terrormerényleteknél vagy sztárok váratlan halálánál, mely körül mindig konteó-mítoszok keletkeznek. „Némelyek számára könnyebb azt hinni, hogy mindezek mögött sötét gonosztevők állnak. Ők egyszerű válaszokat keresnek és különlegesnek érzik magukat, ha úgy vélik, olyasmit fedeztek föl, amit a széles tömegek nem látnak.

Ezt a krízisjelenséget a politikai aktorok megpróbálják meglovagolni. Az AfD együtt vonul, vagy maga jelenti be a demót. Steffen Janich, körzeti képviselő (Kreisrat) Pirna-ból (szász Svájc), szerdai „véletlen sétákra” szólít föl. A Landtag-képviselő, Gunnar Lindemann, Berlinben együtt vonult. Az országos AfD képviselő, Hansjörg Müller is egy táblával tiltakozott München-ben: „ A kormány hülyét csinál belőletek”. A szélsőjobb egyesület, „Zukunft Heimat” (Jövő Haza), az utcai tiltakozások specialistája, szintén együtt kavar, vezérük a Brandenburg-i Landtag AfD képviselője. Martin Sellner, a szélsőjobb identitás-mozgalom szószólója is tüntetésekre szólít föl: „Legyen egy nagy, átfogó közös szövetség.” Így nő össze, ami nem tartozik egybe.

A „Hygienedemo” a berlini népszínház előtt startolt, március végén, amikor Anselm Lenz, a polgári jogok védelmére szólított föl, az „új totalitarizmus terjedése ellen”. A dramaturg és újságíró antikapitalista színházával lett ismert. Mára egy olyan mozgalom élére állt, amely a pandémia mögött hatalmi elitek összeesküvését hiszi. Lenz és elvtársai rendszeresen találkoznak a berlini Rosa-Luxemburg-Platz-on, a „demokratikus ellenállás kommunikációs pontján”. Ott saját reklámújságukat és az alkotmány szövegét osztogatják. Utóbbihoz nem minden résztvevő tartja magát. A berlini alkotmányvédő hivatal megfigyelte, hogy szélsőjobbosok tucatjai is megjelennek, mint az ex-NPD-pártvezér, Udo Voigt. Ám ez a mozgalmat nem zavarja. Stresszt eddig inkább belső viták okoztak, pl. amikor a szervezők az alkotmányszövegek beszerzésénél az Országos Politikai Képzési Központ kooperációjára hivatkoztak. A Központ erélyesen kikérte magának. Ahogy az olasz filozófus, Georgio Agamben is: „Nem vagyok kiadó-társa a 'Demokratischer Widerstand' nevű újságnak.”

A protestálók oldalán három médium is ügyködik: a Querfront-Magazin Rubikon és egy orosz állami médiavállalat két német nyelvű szervezete, az RT Deutsch és a Sputnik. A Kreml-propagandisták korai érdeklődése nem meglepő. Az oroszbarát újságíró, a két médium munkatársa, Ulrich Gellermann a Demokratikus Ellenállás kemény magjához tartozik. Kérdésünkre elismeri, hogy a berlini demonstrációk egyik kezdeményezője és a szervezőkkel rendszeres, tanácsadói kapcsolatban áll. Ám más „partnerei” is vannak, legalábbis így nevezi a két konteo-portált, a KenFM és a Weltnetz.tv csatornát. Utóbbi a Linkspartei-jal ápol szoros kapcsolatot, amelynek egyik alapítója Diether Dehm országos képviselő. Ő tagadja, hogy köze lenne a tüntetésekhez. A vírust veszélyesnek tartja, de szerinte fontos, hogy az emberek megfélemlítés nélkül kinyilváníthassák véleményüket. Eltekintve az echte fasisztáktól „Mindenki terjeszthet bármely óriási képtelenséget, anélkül, hogy denunciálnák. A corona-tagadók nem Auschwitz-tagadók!” Pártja egy másik igen határozott vonalat képvisel, Katja Kipping elnök „lazítólobbyról” beszél.

A Rubikon a tiltakozók egyfajta házi médiuma. 2017 óta publikál összeesküvés-ideologikus cikkeket. A szaktanácsban ugyanazok ülnek, akik a Weltnetz.tv-nek és az RT Deutsch-nak is dolgoznak. Más fake-news terjesztőkkel keresik a kapcsolatot, pl. Ken Jebsen-nel, akinek youtube csatornája, a KenFM a járványból jócskán profitál. Ő példa arra, mennyire keresettek a konteók ezekben a hetekben. A néhai rádiós tavaly havi 5-6 ezer új előfizetőt nyert, most márciusban 35 000, áprilisban 75 000 – húszszor több jelentkezett be nála. Videó-lehívásai áprilisban 12 millióra ugrottak föl. A szcéna más youtube-csatornái is virágoznak.

Az összeesküvés-mesék terjedése részben a közösségi hálóművek munkatárs- hiányára is visszavezethető. Az FB, Twitter vagy Google külsősöket alkalmaz „tartalom-moderációra”, vagyis a gyűlölet, az uszítás és az erőszakábrázolások kiszűrésére. A pandémia azonban a tech-óriásokat is homeoffice-ra kényszeríti. A német FB-nek bedolgozó Majorel több száz alkalmazottja járt így. Otthonról pedig jogi okokból és az adatvédelem miatt feladataik csak egy részét végezhetik el. „Csak kiemelt tartalmakkal és ezekkel is automaták bevetésével foglalkozhatunk” - mondja egy FB szóvivő. Ám az automata szűrők tévednek, különösen az olyan necces eseteknél, mint a konteók. „Késve reagálunk, saját szabályainkat sem tarthatjuk be”. Hangsúlyozzák, mégis 40 millió esetben küldtek figyelmeztetést, mire 95%-ban álltak el az internetezők a ráklikkeléstől. Az FB és a Google szigorított szabályain: illegális gyülekezésre való fölhívásokat, corona-tagadó és egészségkárosító szerek javasolásait eltávolítják – ha ezek föltűnnek vagy valaki jelzi őket. Így nemrég számos olyan videót dobtak ki, amelyekben a vírus terjedését az 5G mobiltechnikára fogják és ezért Angliában és Hollandiában embereket és póznákat támadtak meg. (Az 5G a WHO szerint is veszélyes emberkísérlet.RS20V14). Az óriási lehívás-számok némely konteo-csatornánál azonban nem saját algoritmusaikra vezethetők vissza. A felhasználó célzottan névre kattintanak rá.

A konteó-ideológusok rögvest reagáltak és olyan „szabadabb” platformokra költöztek át, mint a Bitchute és a Telegram. Ott zavartalanul tovább folytathatják tudósításaikat a „biofegyverekről”, a „szükségállapot-kormányról”, álmodozhatnak óriási tömeggyűlésekről, a Bundestag elfoglalásáról „míg a kormány le nem köszön.”

Míg vissza nem látják egymást az utcán, egészen normális polgárok között.

SPIEGEL, 2020. május 9.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7315691386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása