Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

V, W, U, L – a négy legfontosabb recesszió-szcenárió

2020. július 19. 20:08 - RózsaSá

V, W, U, L – a négy legfontosabb recesszió-szcenárió

A második negyedév úgy Németország, mint a világgazdaság számára rossz lesz. Minden indikátor komoly visszaesést mutat. Gazdasági prognózisok fölállítása soha ilyen nehéz nem volt. A pandémia alakulása komplex, az eddigi elérhető gazdasági indikátorok szűkösek, erre a válságra túl kevés a történelmi referenciapont. Az első negyedév német gazdasági visszaesése 2,2%, Olasz-, Francia- és Spanyolország esetében 7%. Kína a korai shutdown következtében 7%-ot esett vissza – ez a német autóipart is visszavetette. Ám a második negyedév lesz a legrosszabb. Az Ifo-Inst. Németországban -12%-ot vár. De mi jöhet ezután, ha Európa-szerte megkezdődnek a lazítások?

1. szcenárió: A V-recesszió

Ez egy optimista forgatókönyv. A recessziógörbe V alakú, mint 10 éve a Lehmann-válságnál. A recesszió vélhetőleg 3-4 negyedévre fog kiterjedni. A GDP Q1-Q3-mal esik vissza, esetleg Q4-gyel.

Nyár végén vagy őszre erős föllendülés jön, köszönve az állami konjunktúra-csomagnak. A kimaradt fogyasztások, befektetések és egyebek pótlásra kerülnek. A 2020-as GDP mégis negatív lesz, a történelmi adatsor V alakot kap. A gigantikus mentőcsomag ugyanakkora föllendülést hoz, mint amekkora volt a leszakadás – föltéve, ha nem következik be tömeges csőd és munkanélküliség.

Ez ellen szól, hogy a legtöbb országban a lazítás csak fokozatokban történik. Így a világgazdaság megterhelése tovább húzódik. Ráadásul nem minden régió nyit egyszerre. Ázsia és Európa nagy része pár hét alatt visszatérhet egy (új) normalitásba, de az USA a kaotikus válságkezelés miatt késhet. A termelést akadályozza a beszállítóláncok globális összefonódása. Az új normalitás kevesebb fogyasztást, utazást, stb.-t jelenthet. Néhány szakértő attól tart, hogy a nagy katasztrófa még csak most jön, ha a pandémia Dél-Amerika, Közel-Kelet és Afrika küszöbállamaira sújt le. Brazília lehet a következő epicentrum. Afrika és India részben keményen állja a sarat, bár nagy regionális különbségekkel és lecsúszási kockázatokkal.

2. szcenárió: W-recesszió

Egy közbenső változat, mely W vagy a gyökjel alakját veszi föl (Douple Dip). Igen gyors kilábalás után stagnálás és újboli visszaesés, pl. azért, mert a járvány ismét fölerősödik és ez újboli shutdown-t kényszerít ki. Ezért fontos, hogy a mostani zárlat virológiai szupresszív stratégiája igazán jól hasson és a föllazítás ne történjen kapkodva. A jelenlegi shutdown telitalálat kell, hogy legyen.

3. szcenárió: U-recesszió

Ebben az esetben hosszan tartó válságra kell számítani, mielőtt a lassú erősödés jön, csak 2021-ben. A görbe U alakú. Az okok sokfélék: elsősorban a járvány hosszan tartó megterhelései. Másik ok: gazdasági rendszerproblémák, melyek időeltéréssel, a zárlat-sokk kései következményeként jelentkeznek. Pl. azért, mert a mentőcsomag nem a kívánt módon hat. Ez a recesszió önerősítő erőit sarkallja, egy spirált lefelé. Cégek sorban fuccsolnak be, egyre több embert bocsátanak el, ezáltal csökken a fogyasztás, újabb ágazatok kerülnek válságba, újabb elbocsátások következnek és így tovább.

Különösen az USÁban, ahol hiányoznak a szociális hálók, fenyegetnek drámai, sosem látott tömeges elbocsátások. Ám ugyanez a veszély Olasz-, Spanyol- és Franciaországban is, nem utolsó sorban a kieső turizmus miatt ezen a nyáron. Mindez gyorsan a pénzágazat túlterheléséhez, új bankválsághoz vezet, ha pl. tömeges fizetés- és törlesztésképtelenség lép föl.

Jöhet új államadósság-krízis is. A mentőcsomag miatt az államadósságok megugranak. Középtávon egy elkülönült krízis lehet, mely a gazdasági pangást meghosszabbítja. A Lehman-válságkor hasonló történt: amikor állami eszközökkel mentették a bankszektort, 2009 után jött a 2010-es euró-krízis. Természetesen most is spekuláció indul az euró körül, amikor az olasz gazdaság szorul megmentésre és ott az államadósság elviselhetetlenné válik. Adósság-snitt jöhet, ahogy azt a neves gazdaságtörténész, Harold James egy Capital-interjúban előrejelzett.

 

Lehetséges, hogy ilyen rendszerválság-következmények nem Európában, hanem inkább másutt fenyegetnek, pl. a sebezhető küszöbállamokban. Sok ilyen törékeny vonal rajzolódik ki. Sok ország idegen pénznemben adósodott el, ami már most óriási probléma számukra. Ez vezetett 1998-ban az Azsia-válsághoz.

 

Mindez megakadályozható: a járványgörbe ellaposítható a kormányok és a jegybankok helyes beavatkozásával. Ám a pénzügyi válságok gyakran nem várt irányból jönnek. A közgazdász Nassim Taleb vezette be a „Black Swan” fogalmat. Maga a korona-pandémia is egy ilyen fekete hattyú. Az ezt követő későbbi pénzügyi válság is ezt a mintát követheti.

 

Itt még Kínát is jó szem előtt tartani. Lehet, hogy meglepő, de ott már rég egy óriási adósságprobléma lappang. Kínában összegyűlt egy halom romlott hitel, zombi-cég és túladósodott kommunális kormány. Némely közgazdász ezt már a koronakrízis előtt is egy óriási hógolyó-rendszerhez hasonlította, amit csak további növekedéssel lehet irányítani. Ha megáll a növekedés, az egész önmagába roskad vagy stagnálásba megy át. Kína vagy egy másik régió – a globális recesszió alaptörékenységet nyílt sebbé változtathat és egész régiókat, államokat dönthet be. Ha ez egy olyan nagy gazdasági régióval történik, mint a kínai, a recesszió sokkal drámaibb fordulatot vesz.

4. szcenárió: L-recesszió

Ez a worst-case-szcenárió lenne: évekig elhúzódó depresszió. A pandémiát nagyon hosszú ideig nem sikerül megfékezni. Ám az is elég, ha egy vagy több fontos gazdasági régió a rendszerszerű gazdasági krízisbe zuhan, pl. az USA. Vagy – ez az igazán horror – Kína hosszan parázsló adósságválsága föllobban és véget vet a 30 éves kínai növekedés-sztorinak. Kína, USA vagy Németország gazdasági teljesítménye 20%-ot zuhanhat. A gazdaságtörténész Barry Eichengreen, ahogy a közgazdász Ken Rogoff is, azt nyilatkozta a Capital-nak, rosszabb jöhet, mint 1929.

Ehhez azonban minden kedvezőtlen folyamat egyszerre kell, hogy bekövetkezzen – minden félre kell, hogy menjen. Bár ez a szcenárió komplett nem zárható ki, a legtöbb közgazdász valószínűtlennek tartja, inkább egy V vagy U kimentelt prognosztizál. Sok kormány gyorsan és óriási mentőcsomaggal reagált, a jegybankok dogmákat félretolva cselekednek és végül is a válság nem magából a gazdasági rendszerből jön. Ha a terhelő faktor korona-pandémia visszaszorul, a talpraállás gyorsan történik.

Példa nélküli válság

Hogy a gazdaság melyik irányt veszi, melyik szcenárió valósul meg – most még nem lehet megmondani (jún.7.). Történelmileg precedens nélküli helyzettel van dolgunk: ez a válság nem magából a rendszerből indult ki, mint 1929, az olajkrízis vagy a Lehman-válság. A kiváltó ok nem háború, hanem egy újszerű pandémia, az óriásmértékű globális összefonódások idején. A prognózishoz hiányoznak a történelmi referenciapontok és nincs elegendő terhelő aktuális adat sem.

A gazdaság alakulását főleg 3 faktor fogja a következő hónapokban meghatározni:

1. A pandémia további lefolyása

Milyen gyorsan fékezi meg az orvostudomány? Milyen iramban történnek a lazítások? Jön-e egy második hullám (vagy több kicsi hullám)? Mikor lesz védőoltás?

Ha egybevetjük a különböző szcenáriókat (McKinsey, szakértő tanács, ifo-intézet, ifw-Kiel) a recesszió-szcenáriók nagyban a zárlat hosszúságától függnek. A V és az U dominál. 1,5-2 hónap shutdown-nál legtöbben V-görbét jeleztek, 3 hónál hosszabbnál U-lefolyást.

 

2. Sikerül-e az államoknak a recessziót kordában tartani?

Megakadályozzák-e a tömeges elbocsátásokat és a fizetésképtelenséget? Itt olyan eszközök döntők, mint a kurzarbeit, vagy a kis- és közép vállalatok megtámogatása. Milyen gyorsan landolnak az azonnali segélypénzek a számlákon? A hitelezést milyen bürokratikus gátak akadályozzák? Itáliában, az USÁban vagy Angliában a kifizetések nem történtek olyan gyorsan, mint Németországban. Sok cég és munkanélküli még mindig vár a pénzre. Ez egy V-ből U-t csinálhat, ha rosszul mennek a dolgok.

3. A középtávú rendszertörések mennyire hatnak ki a pénz-szektorra és az államadósságokra?

Mit tesznek az államok ezek elhárítására? Ez speciálisan az euró-zóna égető problémája, különösen a Karlsruhe-i alkotmányvédő bíróság EZB-ítélete után.

Mindhárom esetben az államok válságkezelő menedzsmentje döntő szerepet játszik. Ebben a válságban a világ kormányaira hihetetlen felelősség hárul. És ők teljesen ismeretlen területen navigálnak...

 

Capital, 2020. jún. 7.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6716037244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása