Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

SARS-vírus népességvédelmi kockázatelemzés 2012, Berlin

2020. október 07. 09:15 - RózsaSá

SARS-vírus népességvédelmi kockázatelemzés 2012, Berlin

 

2.3 fejezet: A "Modi-SARS-vírus" okozta pandémia kockázatelemzése (Bundestag 7/12051)

 

Az elemzés a berlini Robert-Koch-Institut és más országos hivatal közreműködésével jött létre. Itt először a hivatalok képviselőinek munkacsoportja egy szcenáriót dolgozott ki. Azután a pandémia kitörésének valószínűségét becsülték föl ill. a várható károkat. A forgatókönyv egy rendkívüli vészhelyzetet ír le, melyet egy újszerű vírus okoz. Ehhez egy, bár hipotetikus, de valós tulajdonságú "Modi-SARS-vírust" választottak, mivel ennek természetes változata 2003-ban sok egészségügyi rendszert teljesen kimerített. A múlt megmutatta, hogy kórokozók különleges új tulajdonságokkal képesek járványt kirobbantani (pl. SARS-koronavírus CoV, H5N1 influenzavírus, chigungunya HIV).

 

Egyszerűsített előföltételek mellett, egy elképzelt SARS-vírus németországi járványát vázolták föl, mely országos jelentőségű és kézenfekvő is egyben. A szcenárió egy Ázsiából eredő, világszerte terjedő, hipotetikus vírust ír le. Több személy utazik be Németországba, mielőtt a WHO első hivatalos figyelmeztetését kiadná. Közöttük két olyan személy van, akik magas fertőzési képesség és nagyszámú kontaktszemély kombinációjával elindítják a ragályt. Bár a fertőzésvédelmi törvény és a pandémiatervek szerinti előrelátott intézkedéseket a hatóságok és az egészségügyi hivatalok gyorsan és hatékonyan foganatosítják, a két fertőzés közötti rövid intervallum miatt a vírus gyors terjedését nem sikerül megakadályozni. Az első hullám tetőpontján, 300 nap alatt, 6 millióan betegednek meg. Az egészségügyi rendszer nem képes megbirkózni a feladatokkal.

 

Az életfontosságú infrastruktúrák üzemeltetésének biztosítása legfelsőbb prioritást kap. A kulcspozíciók tartása mellett, más infrastrukturális szektorok nagymértékű ellátáskieséseit sikerül megakadályozni. Az első hullám csillapodása után még két gyengébb hullám jön, míg 3 évre az első fertőzések után megérkezik a vakcina.

 

Ezen esemény különlegessége, hogy ez egész Németország területén, minden népréteget egyaránt érint, igen hosszú időn át. A 3 évig, 3 egymástól független hullámban tomboló pandémia magas áldozati számokkal és különböző védendő területek masszív károsodásával jár.

 

Ezen szcenárió belüli járvány föllépésére, valamint a várható kár méreteire, a kockázati elemzés módszere szerint, valószínűségszámításokra került sor. (Eredmények lásd 4. függelék).

 

bbk.bund.de, 2013. január 1.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1116230514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása