Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÁRPÁD FEJEDELEM ESETE A FACEBOOK-KAL -Mi az FB és mit tehetünk ellene?- stern/RózsaS

2020. október 11. 12:24 - RózsaSá

ÁRPÁD FEJEDELEM ESETE A FACEBOOK-KAL -Mi az FB és mit tehetünk ellene?- stern/RózsaS

Amikor Árpád népével a Vereckei szoroshoz érkezett, Szvatopluk állta útját:

-Állj! Egy lépést se, míg nem regisztrálsz a Facebook-on!

Árpád: Ha csak ez hibádzik...

És így lettünk mi Pannónia békés féjszbukos lakosai.

A Facebook rögzíti az Ön minden kattintását. Ez talán nem lepi meg, de tudta-e, hogy az FB az Ön összes Wlan-kapcsolatát, okostelefon-aktivitását és még sok mindent tárol?

Az FB végét már sokan jósolgatták, hol a fiatalok, hol a reklám-megrendelők kivonulása miatt - ám az FB továbbra is él és virul, 2,7 mrd fölhasználójával világszerte.

Gyakori FB-kritika az elégtelen adatvédelem. Senki ne csodálkozzon, hogy ha FB-tag, akkor az minden lépését követi minden platformon, minden klikkjét rögzíti. Másképp hogyan is lenne képes az Ön 5 évvel ezelőtti - talán kissé elhamarkodott - kiposztolását az Ön orra alá dörgölni? A techóriás nem híres ügyfelei adatainak óvatos kezeléséről. Tavaly 540 millió személyes adatsor került ki az internetre, melyekhez hónapokig boldog-boldogtalan hozzáférhetett. És ez csak egy eset a sok közül.

A Facebook a Web-en

Hogy az FB-t használhassuk, be kell adnunk egy egész sor személyes adatunkat: milyen csoportokban vagyunk aktívak, kikkel kommunikálunk, stb. Csak így tudja biztonságunkat növelni, mondja, valójában ezek alapján testre szabott reklámözönt zúdít ránk.

Legalább a reklámoknál beavatkozhatunk. Koppintsunk rá a jobb felső nyílra és nyissuk meg a "Beállítások és magánszféra" rovatot, ott is a "magánszféra első látásra" címűt. Balról megjelenik a reklám-preferencia. Itt az FB elmagyarázza, hogyan működnek a megjelenítések és milyen adatokat vesznek igénybe. Ön a "reklámpreferenciájában" megadhatja, hogy partneri adat-alapokon vagy saját klikkelései alapján engedélyezi-e a reklámokat?

Ám az FB már rég nem marad meg saját platformjánál és regisztrált fölhasználóinál. Az FB azért lett ilyen hatalmas, mert külső vállalatok weboldalaival és reklámszolgáltatókkal dolgozik együtt. Ismertek pl. a "Log-in Facebook" csempék, amiket ismerhetünk, az Airbnb-ről vagy a Spotify-ról.

Michal Kosinski, Stanford pszichológusa algoritmusokat kutat. "A magánéletnek végérvényesen vége." Szinte minden nagy weboldal - mint ez, a stern.de is - Facebook-pixel és szolgáltatásokhoz van kapcsolva, így ezekkel közvetlenül lehet posztolni a közösségi hálókra. Ezeket az adatokat a konszern éveken át a profilokkal kötötte össze, így a felhasználókat mindenhová követhette a hálón.

Egy példa: Valaki egy online-webshop-on turista bakancsokat keres. Ha ebbe az oldalba FB-pixel van beépítve, a hálózat értesül a konkrét keresésről, és az adatokat összeköti a felhasználó profiljával. Így jelenhetnek meg cipő-reklámok az FB-hírfolyamon.

Ezt az eljárást a sajtó annyira rosszallotta, hogy a konszern augusztusban kijött a "Off Facebook Activity" (OFA) opciójával (lásd forbes.hu: OFA - így tudod megnézni...2020.01.29.) Bár ezzel a személyes adatok nem törölhetők, de megakadályozható a felhasználó FB-fiókjával való összekapcsolása. A reklámok továbbra is láthatóak, de kevésbé személyhez kötöttek. Hátránya, hogy az OFA csak kevés országban hozzáférhető, kiterjesztése folyamatban (nálunk igen).

FB az okostelefonokon

Egyre több fölhasználó telepíti az FB-t a smartphone-jára. Sokan azonban nem tudják, ezzel milyen fölhatalmazásokat adnak az FB-nek. Így pl. engedélyezik, hogy az FB a WiFi hálózatokat is letapogassa, amiket használunk. Ugyanúgy megkapják az Ön telefonjának típusát és a rajta levő alkalmazásokat. Ennek csak úgy veheti elejét, ha sem FB-app-ot, sem Messenger-t, Whatsapp-ot, Instagramot nem rak föl okostelefonjára.

Ha az alkalmazást mégis használni kívánja, valamennyire fékezheti az FB adat-harácsolását. Fölmegy az FB-jogosultságok opciójára ("Apps és értesítések" alatt), továbbá az android beállítások "Facebook" rovatára, vagy az iOS-beállítások alatt a "Facebook" jelölésű lehetőségre. Itt aktiválhatja vagy kikapcsolhatja az FB hozzáférését telefonja helyéhez, az Ön kapcsolataihoz, mikrofonjához, kamerájához, stb. Ennek ellenére az FB az Ön hálózata IP-címével mégis durván behatárolhatja az Ön tartózkodási helyét.

Próbáljon meg lehetőleg legkevesebb személyes adatokat megadni az FB-n. Ritkábban nyissa ki, ne kapcsolódjon lokációkba, ne jelöljön meg fotókat, ne töltsön ki kvíz-oldalakat, melyekből levezetik az Ön foglalkozását. Csak annyi profil-információt adjon meg, amennyi föltétlen szükséges.

Korlátozza app-jai számát, melyekhez az FB hozzáférhet. (Lista mellékelve). Ez nemcsak adatvédelmi szempontból fontos, hanem megnehezít a nagyméretű adatlopásokat is hackertámadásokkor.

Az app alternatívája, ha az FB-t mobil böngészőben használja és nem direkt alkalmazásban. Még kevesebb adatot árul el, ha a Chrome vagy a Safari Browser-t privát módban hogy az FB Önről adatokat gyűjtsön.

stern.de, 2020.10.05.

Kilépni sem egyszerű! Voltam FB-tag - két hétig. Ennyi ideig tart foglyul, ha le akarsz lépni. Amikor gyanús alakok jelentek meg nálam, gondoltam, egyszerűsítem az életem. RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3116235042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása