Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A WHO kételkedik a Remdesivir-ben

2020. október 17. 09:41 - RózsaSá

Olyan friss hír, hogy még meleg: A WHO kételkedik a Remdesivir-ben - Reuters/ZEIT/RózsaS

A WHO 4 gyógyszer hatását vizsgálta, covid-19-betegeknél. Egyik sem csökkentette az elhalálozást.
A széleskörű vizsgálatban a Remdesivir mellett a malária-szer
hydroxychloroquin (HCQ), a HIV-medicina Lopinavir/Ritonavir valamint az interferon hatása került ellenőrzésre, 30 ország 11 200 betegénél. A gyógyszerek csekély vagy semmilyen hatással nem voltak a kórházi kezelés idejére, sem az elhalálozásra.

A WHO eredmények ellentmondanak a hónap elején a New England Journal of Medicine lapban publikált US-tanulmánynak, melyben 1032 beteget vizsgáltak meg. Azt találták, hogy a Remdesivir 5 nappal rövidítette meg a covid-19-betegség lefolyását, azokkal szemben, akik a szert nem kapták.

Az US-gyártó Gilead:"Attól tartunk, a WHO globális kutatása nem került szigorú fölülvizsgálatra, ami lehetővé tenné a konstruktív tudományos vitát, különösen a "stúdiumdesign" korlátozása miatt."
A WHO kutatásvezetője, Soumya Swaminathan, ezen a héten bejelentette, hogy még júniusban leállították a HCQ- és a Lopinavir/Ritonavir-kísérleteket. A Remdesivir engedélyt kapott az US egészségi hivataltól (FDA), a vészhelyzetre való tekintettel. Így a szer más országokban, Európában is bevetésre került, feltételes engedéllyel. A Gilead a szert eredetileg az ebola, Marburg, MERS és SARS vírusok ellen fejlesztette ki.

ZEIT-online, 2020. október 16.

ZEIT-komment 1:
Akkor ismét a pénzüknél vannak, ami az ebolánál nem jött be...

ZEIT-komment 2: Remélhetőleg bejön még néhány független szakvélemény, sok adattal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3616243058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása