Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A NYÁJIMMUNITÁS ÁLLÍTHATJA LE A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉT - vírushíradó, RózsaS

2020. november 18. 08:29 - RózsaSá

A nyájimmunitás állíthatja le a járvány terjedését,

írta a Magyar Nemzet 2020. október 23-án, a HírTV Magyarország élőben című műsorára hivatkozva.

"Az esti adás vendége Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője volt. Az egyetemi tanár elmondta: ez egy olyan vírus, amivel az emberiség még nem találkozott, és mindannyian fogékonyak vagyunk rá, ezért a járvány akkor fog „leállni”, ha lesz megfelelő vakcina, amivel a lakosság legalább hatvan–hetven százalékát beoltják, minek következtében kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, ami blokkolni tudja a továbbfertőzési láncokat."

Amellett, hogy a cikk tovább kavarja a vakcina-káoszt, véletlenül ráhibázhatott a járvány itthoni lehetséges lefolyására:

Ha a vírus Magyarországon teljesen elszabadult, senki és semmi nem fékezheti, nagyon is lehetséges, hogy addig tart (nyárig?), míg aki megkaphatja, megkapja és vagy túléli, vagy belehal. Lehetséges, hogy 1000 fertőzött közül 999 testében a vírus megsemmisül, tehát nem megy tovább. Aki pedig belehal, az sem fertőz tovább. Kívánom, hogy ne így legyen és a maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés tényleg addig hasson, míg a vakcina megérkezik.

A magyar orvosok triázs előtt állnak: dönteniük kell, ki éljen, ki haljon. A triázs-bizottság nem találkozhat a beteggel, de hozzátartozók kinyomozhatják, ki hozta a döntést, történt-e részrehajlás?

 

Kovid-tünetek: ízlelés- és szaglásvesztés, láz, száraz köhögés, gyomorbántalom, légszomj. Kettő együtt növeli a gyanút. Az is intő, ha olyat érzünk, amit még sosem. Itthoni tapasztalat: Sokszor lábon kihordható, lehetőleg ne adjuk tovább! Ha bejelenteni próbáljuk, rosszul is járhatunk. A vizsgálat késik; mikor már túlestünk a bajon, vagy soha nem is jön. Piros plakátot kapunk a házunkra. Ha más bajunk lesz, nem fogadnak, vagy leprásként kezelnek. Gyorstesztet interneten is megpróbálhatunk megrendelni. Erősödő légszomjnál viszont életveszély! Aki teheti, ki se mozduljon!

RózsaS, 2020. nov. 18.

SVÉDORSZÁG

"Ezrek haltak meg hiába" - 40 kutató fölszólítja a kormányt, változtasson a corona-stratégián.

A svéd kormány szomszédaihoz, sok EU-országhoz viszonyítva laza korlátozásokat hozott. Lockdown nélkül jutott el máig és a második hullám is részben megkímélte, bár november elején szigorítani kényszerült. A fertőzésszámok nem emelkednek olyan drámaian, mint Franciaországban, Belgiumban, Csehországban és Ausztriában. Az orvosok ezt egy kezdődő nyájimmunitásra vezetik vissza. Anders Tegnell, állami járványszakértő: "Úgy véljük, ez Stockholm-ban 20-40% lehet."

NÉMETORSZÁG

17 561 új fertőzött (18. nov.) (23 542 volt nov. 13-án) 83 M lakos

355 halott/nap (308 volt ápr. 15-én)

R-szám: 0,97 (100 fertőzött 100 másikat fertőzhet meg).

Egy nő megvádolta az egészségügyi miniszter Jens Spahn-t, hogy megfertőzte, amikor ugyanabban a berlini étteremben ("Conte") vacsoráztak.

Svájc jelenti, hogy minden intenzív-ágy foglalt. Az orvosok a lakosságot felelős viselkedésre intik.

tagesspiegel 17.11.2020

német hírek hé-sze-pé 9h ökobetyár-blog

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6616289668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása