Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A PÁCIENS ESETE A TERMÉSZETGYÓGYÁSSZAL

2020. november 27. 07:36 - RózsaSá

A PÁCIENS ESETE A TERMÉSZETGYÓGYÁSSZAL

Egy barátom megkért, gyűjtsek érveket a természetgyógyászat mellett, német szakirodalomban.

Darázsfészekbe nyúltam! De a berlini Stiftung Warentest sokkal inkább: 2005-ös könyvével, a "Die andere Medizin"-nel máig tartó háborút robbantott ki. Mintegy 60 természetgyógy-eljárást teszteltek, ezek közül 20 bizonyult - részben vagy egészben - hatékonynak; köztük a jóga, akupunktúra, autogén tréning, aroma-terápia.

Az alternatív medicinán (Alternative Medizin) belülre teszik a természetgyógyászatot (Naturheilkunde), azon belül a fitoterápiát (Pflanzenheilkunde).

A páciens 22-es csapdája

Míg a hűtőgyártó csak egy hűtőszekrényt képes neked eladni, a pirulagyártó bármennyi pirulát. Minden bankár, szerelő, orvos azt teszi veled, amit akar. Elég, ha fölölti a szak egyenruháját (overall vagy fehér köpeny). Ennek oka a nyereségre való törekvés, pontosabban a tisztességtelen nyereségre való törekvés, vagyis az emberi kapzsiság. Ahogy az orvostudomány fejlődött, úgy romlott aktorainak morálja. Ma már mindenki zsarol mindenkit - szinte nem is tehet mást!

Drága és téves kezelések

Németországban milliószámra készülnek fölösleges Röntgen- és egyéb felvételek. Én is Kölnben kikönyörögtem több MRI-t, pedig csak egy "csontkovács" ill. gyógytornász könnyen segíthetett volna. Ő nem emeli annyira a GDP-t. Itthon egy régebbi becslés szerint minden negyedik diagnózis téves - akár természetgyógyász, akár hivatalos orvosló (Schulmedizin). Az orvos aszerint választja a vizsgálatot, mennyi pontot kap érte. -Ön terhes? -Nem. Protokoll: Terhességi tanácsadás. A természetgyógyászat zsaroló potenciálja nagyobb, ezt találta a Stiftung Warentest is.

A kaszáló gyógyszeripar

Svájcban körútra kísértem egy "gyógyszerközvetítőt" (Pharmareferent). Egész nap orvosokat látogattunk, hogy rájuk tukmáljuk a gyógyszeripar legújabb piruláit. 1988-ban a Düsseldorf-i MEDICA kiállításon lenyűgöztek az új képalkotó technikák, de a gyógyszerek száma megdöbbentett. A WHO ajánlott 300 alapgyógyszere helyett 75 000 preparátum volt már akkor forgalomban. (Lásd: Beteg az egészségügy, ökobetyár-blog). Szerencsére ezek javarészt hatástalanok, különben népirtás lenne.

A BAYER-aszpirin, avagy rágjunk fűzfakérget?

1973-ban a BAYER-Műveknél dolgoztam, Leverkusen-ban. Máig sem tudom, a kémia-óriás áldás-e vagy átok az emberiségre? Az aszpirin mindenesetre áldás. Megtehetné, hogy ingyen osztja és nem kér 50 Ft-ot tablettánként, mikor neki 2-3 Ft-jában van. György Lajos-Piros gyógyszerkutató mondta nekünk az Ökoszolgálatban, hogy eleinte minden gyógyszer növényi eredetű volt. Az aszpirin hatóanyaga (acetil-szalicilsav) is a fűzfában található, ezt szintetizálta a BAYER, így a szer koncentráltan, zavaró kísérő anyagok nélkül bevehető. A krémkeverőknek is mondom, bár a tojás is emulgál, de inkább egyék meg, mert már itthon is kaphatók kitűnő ét-emulgátorok (Testápoló kislexikon). A szappan-mosópor vitánál is válasszunk egyszerű mosóport (olcsóbb, hatékonyabb), ezt is leírtuk a Mosógépek füzetünkben.

Mindez nem jelenti, hogy a gyógynövényeket mellőznünk kellene. A "komplementär Medizin" is ezt sugallja. Magyarország - köszönve a termőföldnek és a klímának - kitűnő és olcsó gyógynövényeket termel! A Kosztolányi téri fitotékában nevetséges összegért nemcsak komló, kálmosgyökér, izsópfű, fehérüröm, macskagyökér, édesgyökér kapható, hanem számos fűszernövény is. Kertünkben pedig két méteres az édeskömény - kitűnő ágyaspálinkát csinálunk belőle.

Homeopátia - vitatkozzunk, míg meg nem halunk?

Ha a homeopátia hatna, már rég mindnyájan halottak lennénk. 1977-ben kezdtük Kölnben szerkeszteni könyvünket, a "Chemie in Lebensmitteln"-t. A könyv megrengette Nyugat-Németország étkező lakosságát. Tőlünk tudták meg, hogy a kémiaipar "melléktermékei" lassan elérték ebédjüket is. Májat vettünk, megvizsgáltuk atomabszorciós-spektrométerrel - és tényleg találtunk benne ólmot. (Akkoriban ólmozták a benzint). Azóta a kémiai analitika 30 idegen anyagot mutat ki testünkben - szerencsére csak homeopátia-koncentrációkban. Ha a mérgek ilyen mennyiségben hatnának, már mindnyájan halottak lennénk, legalábbis nyomorékok. A Stiftung Warentest a homeopátia-táborból kapta a legtöbb támadást, könyvüket egy időre le is kellett állítaniuk és büntetést is fizettek.

Ki gyógyít: az orvos, a gyógyszer, a test, a lélek?

"Ettől a pirulától gyógyultam meg." - ezt így többnyire nem mondhatjuk. Sosem tudhatjuk igazán, mitől gyógyultunk meg. Ha pihenünk, beteg-diétát tartunk, a test a legtöbb esetben meggyógyítja önmagát. (-Jaj, de jó, hogy eljött! -Miért, doktor úr? -Mert másnapra magától meggyógyult volna!) Tanuljuk meg fölismerni a sürgős orvosi esetet! A hit a gyógyulásunkban, a gondoskodás szeretteink által, szintén sokat segíthet. Ha nem lennénk született túlélők, már írmagunk sem maradt volna. Immunrendszerünk minden pillanatban pusztít el kórokozókat, rákos mutációkat. A gyógyszer annak segít, akinek teste öngyógyításához csak egy kis rásegítés hiányzik. Ezt a "rásegítést" hajlamosak vagyunk mindig beszedni, mert nem bízunk eléggé testünk erejében. Vagy a gondviselésben.

 

Kovid-tünetek: ízlelés- és szaglásvesztés, láz, száraz köhögés, gyomorbántalom, légszomj. Kettő együtt növeli a gyanút. Az is intő, ha olyat érzünk, amit még sosem. Itthoni tapasztalat: Sokszor lábon kihordható, lehetőleg ne adjuk tovább! Ha bejelenteni próbáljuk, rosszul is járhatunk. A vizsgálat késik; mikor már túlestünk a bajon, vagy soha nem is jön. Piros plakátot kapunk a házunkra. Ha más bajunk lesz, nem fogadnak, vagy leprásként kezelnek. Ám növekvő légszomj esetén azonnal kérjünk kezelést! Gyorstesztet interneten is megpróbálhatunk megrendelni.

A kovid-vakcina és a káosz

Gyönge lábakon áll az a világ, amit egy ilyen kis vírus meg tud rengetni. (Lásd: A vírus válasz életmódunkra, nov. 25). Nemcsak a kovid-járvány kulminál, hanem az eljárások körüli bizonytalanság is - köszönve a politikának, az internetnek, a fake news-nek. Ki erre esküszik, ki arra. Ki az ezer éves hagyománynak hisz és ükanyjának; ki a professzor-doktor tudományos akadémikusnak. Szalmakazalban tűt keresni - folytathatnám a gyógyír-keresgélést karácsonyig is. E helyett megpróbálom maradék józan eszem előszedni.

A németek már az oltás sorrendjét és helyeit is előkészítették, a Biontech-vakcinának már gyártják a hűtőket. (Lásd: Védőoltás a láthatáron, nov. 11.). Nálunk végre elkezdték a tanárok tesztelését - és a felének nem kell! Erre nem futja a propagandából? Vannak országok, ahol már vége a járványnak és vannak, amelyek még egy-két évig szenvedni fognak tőle.

Mint otthon-ülő nyugger, megtehetem, hogy nem oltatom be magam, bár nyilván sokáig lehetőségem sem lesz a vakcinára.

Helyette meghúzom a keserű likőrös üvegem és eltáncolok egy kalotaszegi legényest!

RózsaS

Szakirodalom

*Complementary and alternative medicine,The Lancet, March 10, 2001

*St John's wort for depression: Meta-analysis of randomised controlled trials, British Journal of Psychiatry, February 2005

*D. Grönemeyer : Naturmedizin und Schulmedizin! Sept. 2020. Bestseller!

*Szelíd Energia Füzetek 1-13.

*Derékfájásnál: Spine Exercises Inversion Sheet; gerinc-tornapad.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5316303826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása