Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A TAPASZTALATOK SZEGÉNYÍTENEK -Az öregedésről Sara Tomšić

2021. január 02. 17:06 - RózsaSá

A TAPASZTALATOK SZEGÉNYÍTENEK -Az öregedésről Sara Tomšić-RózsaS

Az öregség némelyeknél még igen távol lehet, de az öregedés minden ember életének a része. Erre hogyan változik rálátásunk, mit hoz a saját végességünkkel való szembesülés és a tapasztalatok tényleg gazdagabbá tesznek-e - ezekkel és hasonló kérdésekkel foglalkozik "Öregedés"-cikksorozatunk.

Az öregedés legnagyobb hazugsága, hogy a tapasztalatok gazdagabbá tesznek. Valaki ezt valamikor kigondolta, hogy a ráncokat és a halál-felé-haladást elviselhetőbbé tegye. Ahogy a mottó mondja: Az idő barátod, nem ellenséged. Minden nappal, minden eseménnyel, amit ajándékba kapok, gazdagabb, okosabb, jobb leszek. Ez a tézis, meglehet, vigasztaló - de a vigasztalás ritkán mondja ki az igazságot.

A tapasztalatok tudást hoznak, a tudás realizmust. Ám a realizmus gátolja a mélységet, elrontja a mágiát, elfojtja az érzéseket. Aki tapasztal, elveszíti hitét - ezért szegényítenek a tapasztalatok. 28 évesen még nem vagyok öreg, de idősebb, mint pár éve. Ebben a cikkben nem az öregségről, hanem az öregedésről van szó. Egy utat én is megtettem: a serdülőkorból a felnőttkorba. Ennél az első igazán valódi átmenetnél látszik valójában, mit veszít az ember a tapasztalatokkal.

A teremtő, vad, serdülő-érzelmek örökre eltűnnek

Az első, amit a tapasztalatok ellopnak, az a mélység. Tinédzserben az érzések még olyan mélyek voltak, mint a Mariana-árok. Saját erejük volt, mindenek fölött álltak, semmi sem korlátozta, semmilyen ésszerűség, semmilyen mérték. 17 évesen azt gondoltam, a szerelmi bánatom soha sem múlik el, ezért annyira fájt, mint egy negyedfokú égés. Egyidejűleg olyan magasra vitt, mint a hetedik felhő, mert nem tudtam, hogy a szerelem elszáll. A szerelem örökkévalóságot jelent. Serdülőnek minden fontos, minden most van. Nincs holnap. Az érzelmek azért olyan mélyek, mert a tini azt hiszi, végtelenek. Valamikor aztán kiderül, a szerelem elhalványul. Hogy az első szerelem mégsem a legnagyobb, sem a második, sem a harmadik. Fájdalom, eufória, kétkedés, vonzódás - mindez a tapasztalatokkal hirtelen relatívvá válik, mert megtanultuk: elmúlik. A teremtő, vad, serdülő-érzelmek örökre eltűnnek. Abban a pillanatban, mikor egy ember megérti, hogy minden véges, az érzelmek még mélyek tudnak lenni, de már soha nem olyan mélyek, mint a Mariana-árok. Ettől a pillanattól kezdve nem vagyunk többé fiatalok. Öregszünk.

Miután a tapasztalat és a vele behurcolt realizmus belénk fészkelte magát, az empátia is relatív lesz. Fiatal emberként mindent átölelő empátiára vagyunk képesek. Ekkor még a világfájdalom nem giccs, még valódi. A fiatal emberek nyitottabb pórusúak, mint az idősebbek. A világ teljes igazságtalansága terheli egy tini vállát. Az éhezés miatti aggodalom, a háborúk miatti düh - mindezt rettenetesen intenzíven éli át.

12 évesen napokig a szobám padlóján aludtam, mert úgy éreztem, sem takaróra, sem párnára nem szolgáltam rá. Sok gyereknek a világon sokkal rosszabb sora van, mit nekem. 16 évesen hónapokig azért veszekedtem a szüleimmel, mert arcátlannak tartottam, hogy ők olyan elégedettek voltak az életükkel, míg a világon olyan sok ember szenvedett. 18 évesen leittam magam a partikon, csak néztem a táncoló, izzadó barátaimat és arra gondoltam, mi táncolunk, míg mások elpusztulnak. Milyen gazemberek vagyunk. A mai tinikhez képest az én világfájdalmam és elkötelezettségem talán nevetséges volt. Ma serdülők ülnek az ENSz klíma-konferenciáján , könnyekkel a szemükben és a politikusok szemébe vágják: "Hogy merészelitek!". Erre csak egy tinédzser képes, mert melyik 40 éves ülne ki a munkahelye elé egy táblával, hogy a klímáért sztrájkoljon? Tapasztalatuk rögvest azt mondta volna nekik: Menj haza, ez a tiltakozás nem ér semmit! Greta Thunberg 16 évével kevés tapasztalattal rendelkezett - de sok világfájdalommal és meggyőződéssel. Ma mindenek előtt legerősebb fegyvere: igaza van.

Ami az öregedéskor elveszik, az a hit, hogy a világ megváltoztatható. A tapasztalatok megmutatták, hogy a saját skill-jeink épp csak a szemétszelektálásra elegendőek, nem az ebola ellenszere föltalálására; saját hatósugarunk legfeljebb kartávolságig ér és nem kontinenseken átívelő. A tapasztalatok ideális mentegetőzést adnak, saját egoista problémáinkra való visszahúzódást és a nagy egész ignorálását. Idővel a tapasztalatokkal saját belső érzésünk is gyöngül. Serdülőként mindenben holtbiztosak vagyunk. Pont. Én biztos voltam abban, hogy filozófiát akarok studírozni. Egyszerűen azért, mert az uni-honlap szövege nagyon tetszett. Az "Amit magaddal hozz"-fejezetnél azt gondoltam: Ők én rám gondolnak! Jó belső érzés töltött el és egy tininek ez minden! Biztos voltam a rövid hajfrizurámban, minden tetkómban. Abban, hogy a Neckar-t simán átúszom. Hogy a felnőtteknek fogalmuk sincs semmiről és az utolsó feles is még lemehet.

Egy fiatalabb ember tapasztalatlan hite többet érhet el, mint egy tapasztalt idősebb vállvonogatása

Ma minden döntés mérlegelés kérdése és a meggyőződéseket kiszorította az ezt-így-is-meg-így-is-lehet-látni lózungja. Ma tudom, hogy döntés előtt több forrást is figyelembe kell vennem, hogy a rövid hajnak az arcformához kell igazodnia és hogy a negyedik rövid után abba kell hagynom. Minderre a tapasztalataim tanítottak. Sokan most azt mondanák, ez kitűnő, a nap végére kevesebb téves döntést hozunk. Ez igaz, de így kevesebb valódi döntést is hozunk, olyanokat, melyek abban a pillanatban érzésünk szerint helyesnek tűntek.

A felnőttek világa túlságosan eredményorientált. Azt gondolják, hogy ha eredményeik rosszak, döntéseik mindig tévesek voltak. Fiatal emberek tudják, hogy a másnaposság kifizetődött, ha a koccintáskor egyszerűen baromi jól éreztük magunkat. Azt is tudják, hogy az az erősítő érzés, amikor az olló a hajba belevág, fontosabb attól, hogy utána hogyan nézünk ki. A fiatalok bátrak és tudják, hogy a tapasztalatok nyuszivá teszik őket, örökös mérlegelővé, aki sosem biztos száz százalékban a döntéseiben.

Összesítve a tapasztalatok elrabolják a nagy változtatásban való hitünket, a mély érzelmeket és a valódi döntéseket. Sokan úgy hiszik, ez nem veszteség. Szívesen lesznek komoly, okostojás, racionális felnőttek. Némelyek ezt a tini-adottságot a naivitással tévesztik össze. De ha őszinték akarunk lenni, mind azon érzések után vágyunk, melyeket a tapasztalat elvett tőlünk. Ki nem szeretne újból a nagy szerelemben hinni, az igazságosságban, a világbékében? Ez sokkal jobb érzéssel töltene el és a világnak sokkal jobban lenne javára, mint a felnőtt bizonyosság, hogy hát minden olyan komplikált.

Egy fiatalabb ember tapasztalatlan hite többet érhet el, mint egy tapasztalt idősebb vállvonogatása.

 

DIE ZEIT, 1. 1. 2021,

ÄLTER WERDEN ERFAHRUNGEN MACHEN ÄRMER

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6016369158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása