Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NULLA FERTŐZÉS STRATÉGIA Merkel előtt - ZEIT Hamburg

2021. január 19. 13:48 - RózsaSá

NULLA FERTŐZÉS STRATÉGIA Merkel előtt - ZEIT Hamburg

Neves német kutatók egy No-Covid-tervet mutattak be a kancellár asszonynak. A hosszú távú stratégia nem köti a lezárást egy dátumhoz, mert ez önkényesnek tűnik és csak hosszabbításokat von maga után. Helyette konkrét célok elérésére kell törekedni.

A 13 tagú szerzőcsoport tagjai: Melanie Brinkmann virológus, a fizikus Michael Meyer-Hermann (Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung). További neves szakemberek: Clemens Fuest (Ifo-Institut), a szociológus Heinz Bude (Universität Kassel), az orvos Michael Hallek (Uni Köln), a Global-Health-kutató Ilona Kickbusch, a politológus Maximilian Mayer (Universität Bonn) - mint szakértő grémium állnak a politika rendelkezésére.

Röviddel a keddi (jan. 19) Bund-Land tanácskozás előtt a kutatók tartós kiutat javasolnak a korona-válságból, hogy az új fertőzéseket, elhalálozásokat és az elhúzódó lezárásokat megakadályozzák. Nulla incidencia úgy érhető el, hogy az új fertőzéseket gyorsan lecsökkentik és az alacsony esetszámokat konzekvensen védik, a lakosság bevonásával. (A teljes terv lehívható a ZEIT online-ról.)

A jan. 19-i egyeztetés napirendjén az éjszakai kijárási tilalom, az FFP2-maszk előírása a közközlekedésben és a január végi lockdown meghosszabbítása.

A stratégia-irat tartalma

A fertőzéseket nullára szorítani, vírusmentes zónákat létrehozni, az új kitöréseket szigorúan elfojtani. A szerzők nem tesznek konkrét javaslatokat új rövid távú intézkedésekre. Hosszú távú tervük akkor válik be, ha a jelenlegi 150 új fertőzést 10-re szorítják vissza, 100 000 lakosnál hetente. Ám már most perspektívát és több lépcsős tervet kell mutatni a lakosságnak, a válságból való kiútra. A lezárás ne tartson egy megadott dátumig, mert az önkényes és frusztráló, ha úgyis ismételten meghosszabbítják, hanem a célok eléréséig. Így a családok, az iskolák, a gazdasági ágazatok biztosabban tervezhetnek a jövőre nézve.

A vírus fölgyorsul a mutációval

Most a gyors és a határozott cselekvést az is sürgeti, hogy a B1.1.7 vírusvariáns Németországban is rohamosan terjed. Ez megnehezíti a járvány megállítását. Arra nem lehet számítani, hogy a következő hónapokban elegendő beoltott lesz vagy új terápiák jönnek. A vírus továbbra is óriási társadalmi károkat okoz. A szerzők a kárcsökkenés helyett a járvány ellenőrzésére való koncentrálást javasolják, mert ez hozza meg a szabadságot és a stabilitást.

A No-Covid három elemből áll. Miután a fertőzést lenullázták, meg kell akadályozni, hogy a vírus újból betörjön a tiszta zónákba. Erre alkalmas a zöld zónák rendszere és a további mobilitás-ellenőrzés, tesztelés és karantén-előírás. Végül a lokális kitöréseket azonnal és keményen el kell fojtani. Így tett Ausztrália és Új Zéland is. Az ottani szakemberek készek a német politikát, igény esetén, tanáccsal ellátni.

A zóna-rendszer kidolgozója az elméleti fizikus Yaneer Bar-Yam (direktor New England Complex Systems Institute). Matthias F. Schneider már szeptemberben írt erről a koncepcióról a ZEIT online portálon. E szerint Németországban vírusmentes zöld zónákat kell kijelölni, ahol a lakosság fokozatosan visszatérhet a normalitáshoz. Ezeken a régiókon kívül továbbra is szigorú kontakt- és mobilitás-korlátozás érvényes, továbbá karantén-előírás. A már folyamatban levő oltáskampány mellett történjen hatékony tesztelés is. Ezzel a stratégiával lépésenként új és új zöld zónák jönnek létre. Új esetek fölmerülésével lokálisan ismét időhatáros intézkedéseket kell foganatosítani.

Az új fertőzések lenyomását a szerzők reálisnak tartják, hisz tavasszal, az első hullámban 2,5/100 000 volt az incidencia hetente Németországban. Tehát lehetséges. Melbourn példája mutatja, hogy pár hét alatt szigorú és konzekvens intézkedésekkel 10-re csökkenthető az új fertőzések száma. Ettől kezdve 4 hét után jutottak a stabil nullára.

 

A szerzők a továbbiakban arról szólnak, hogyan akadályozható meg, hogy Németországba kívülről hordják be a vírust. Mivel sok szomszédos állam fertőzésdinamikája hasonló, ideális esetben az újbóli határlezárások elhagyhatók. Ám a kormányok arra szólítsák föl a lakosságot, hogy minél kevesebbet utazzanak. Ezen kívül a No-Covid-stratégiát Európa-szerte kell, hogy népszerűsítsék. Végül tegyék átláthatóvá Németország álláspontját szomszédaihoz, ha tényleg elérte a nullát.

A gazdaság veszteségeit átláthatóvá tartani úgy lehet, ha a homeoffice áll a fókuszban, átfogóan és országosan. Továbbra is működhetnek azok a gyárak, ahol kicsi a fertőzésveszély, nagy az automatizáció és a fejenkénti értékteremtés (egyes termelő üzemeknél) - ha betartják a szigorú higiénés követelményeket. Ezek: FFP2-maszk, szellőztetés és rendszeres, konzekvens tesztelés.

Mindezekkel párhuzamosan a rizikócsoportok és gondozó intézetek védelmét erősíteni kell. Pl. váratlan higiénés ellenőrzések jöhetnek, a kötelező tesztelés mellett. Heti kétszeres antigén-teszt nem védekezés. Úgy a látogatók, mint a gondozók számára naponta legyen antigén-teszt, a konyhai és a takarító személyzet számára is. PCR teszt legyen kötelező hetente kétszer.

A lezárási intézkedések legyenek arányosak

Végül a szerzők az intézkedések arányosságát vizsgálják. Ezek most nem elég hatékonyak ahhoz, hogy a pandémiát belátható időn belül tartós ellenőrzés alá vonják. Az aktuális tudásszinten alapuló No-Covid-stratégia az egyetlen hatékony eljárás a járvány megfékezésére.

A terv megvalósítása a helyi hatóságok föladata. Fontos feltétel a lakosság teljes bevonása. Ez arra motiválhatja az embereket, hogy tartsák be a szabályokat. Legyen társadalmi konszenzus, hogy nem a vírussal való együttélés, hanem annak legyőzése a cél. Ehhez országos kommunikációs és motivációs kampány szükséges.

ZEIT online 18. 1. 2021.

Null-Fälle-Strategie

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9016395840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása