Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NEM PÉNZVÁLSÁG - Ch. Badelt, gazdaságkutató Wifo-Wien/RózsaS

2021. április 07. 12:59 - RózsaSá

NEM PÉNZVÁLSÁG - Ch. Badelt, gazdaságkutató Wifo-Wien/RózsaS

Christoph Badelt az osztrák gazdaságkutató, az Institut für Wirtschaftsforschung vezetője. Fő területe a gazdaság- és a szociálpolitika, valamint a non-profit-vállalkozások. Most prognózisokról és a fizetésképtelenségről beszél a DIE ZEIT-nek.

ZEIT: Professzor úr, októberben még azt mondta, hogy az osztrák gazdaság takaréklángon fog futni a télen, utána megfékezik a járványt. Hát másképp lett. Múlt héten két új prognózist állított föl, egyiket a nyitásról, a másikat a további lezárásról. Hogyan is lehet ilyenkor költségvetési döntéseket hozni?

Christoph Badelt: Most a pandémia diktálja a döntéseket. Nem hiszem, hogy a pénzügyminiszter limitálná a deficitet. Azt teszi, ami szükséges, utána megnézi, mi lesz belőle.

Z: "Kerül, amibe kerül." - mondja Gernot Blümel - de ez meddig mehet jól?

B: Alacsony eladósodásról indultunk, 10%-kal fog nőni, a járványtól függően. Az ország ezt is elbírja és a rating nincs veszélyben.

Z: De az osztrák gazdaság európai viszonylatban sem rózsás.

B: Igen, még Németországnál is rosszabbul állunk, pedig ott várható a lezárás szigorítása utáni visszaesés.

Z: Mi az oka?

B: Ez egy puzzle. Számolgatjuk, mért ekkora a gazdasági eltérés az államok között. Egyik ok a turizmus hanyatlása, másik a lockdown. Várom a 2021 első negyedéves számait, vajon megelőzzük-e Németországot?

Z: Meddig legyen kurzarbeit és segély?

B: Nem lehet egy hónapra megmondani. Minél erősebben áll talpra a gazdaság, annál specifikusabb támogatás kell. A szakágaknál differenciálni kell a kurzarbeit-ot, a városi turizmusnál vagy a rendezvény-cégeknél ez tovább tarthat.

Z: Konkrétan miből állhat a támogatás?

B: Fizetésképtelenséget megelőző intézkedésekből, adó és egyéb járulékfizetés halasztásából. Ezeket később sem szabad egyszerre behajtani.

Z: Annak mekkora a kockázata, hogy közben életképtelen cégeket tartanak működésben?

B: Ez a kockázat fennáll. De a valódi problémát másutt látom. Egy vállalat inszolvenciájáról rendesen a piac vagy a bank dönt. Az ördögi, hogy ha egy céget az állam táplál, ezzel le is állhat és a céget indirekt viszi a fizetésképtelenségbe. Először sokan azért kiabálnak, mért kell etetni cégeket, aztán meg azért, mért kell csődbe vinni. De én ezt a dilemmát nem tartom súlyosnak. Ezek szinte mind kisvállalkozások, főleg szolgáltatók, melyek gyorsan bezárhatnak, de gyorsan újra ki is nyithatnak, új üzemeltetővel. Teljesen más, mint 2009-ben, ahol óriáscégek kerültek veszélybe. Tehát ez itt most a kisebb baj.

KOMMENT

1. Cinikus a kisvállalkozókkal. Kormányunk nem ad tervezésbiztonságot és ha ez így marad, az év végén, egy másik mutációval, újra patthelyzet lesz és a befektetések elmaradnak. A munkapiac és a vásárlóerő tartósan ingadozik, ez a nagyokat is megrengeti. Még kevesebb pénz lesz az embereknél, mert az eladósodást adóemeléssel fogják kompenzálni. A hiányzó befektetés-lehetőségek miatt a vagyonosok inkább a pénz- és az ingatlanpiacba invesztálnak. Előbb-utóbb a hozamok sem teljesülnek. Ha ekkor pukkad ki a lufi, az keserű lesz.

Nem látom, hogy valaki ezt az utat megakadályozná. Esetleg egy teherkiegyenlítés segítene a legrosszabbat elhárítani, mint a háború után. De amikor kvk-kat épp a földbe döngölik - ez honnan jönne?

2. Egy bérlemény törlesztett része ruháztasson át a bérlőre. Ennyivel csökkenhet a bér

3. Ha a jövedelemkieséseket, amiket a leállítás okozott, nem kompenzálják, pórul járunk. Gyorssegély kell, start up és átképzés. Ez tartósan kihatna a gazdaságra és a jövő is meghálálná.

4. A bérlet-ötlet nem jó. Ismerek tulajdonosokat, akik a bérből élnek, nincs más jövedelmük, mert egész életükben önfoglalkoztatók voltak. Semmit sem fizettek a nyugdíjkasszába, velük mi lesz? Másrészt ismerek bérlőket, milliós évesjövedelemmel. Tehát figyelembe kellene venni az egyén helyzetét is.

5. A neccesek valószínűleg el fognak tűnni. A krízis után néhány ágazat halódni fog. A fogyasztási szokások megváltoztak. Néhány, a járvány által kikényszerített magatartás állandósul (pl. az online-kereskedelem). Az érintett ágazatoknak nincs erős lobbijuk, hozzáadott értékük is kicsiny, dolgozóik fizetése alacsony, adót is keveset fizetnek. Az exportorientált és hozamgazdag ipar viszonylag alig sérült, eltekintve a megzavart szállítási láncaiktól. Néhány cég még nyert is a válságon. (Gyógyszergyártók. RS21IV7). Sajnos, a krízisben is érvényesül: Akinek van, annak adatik. Semmid nincsen, semmit kapsz. (Haste nix - kriegste nix).

6. A fogyasztás-csökkenés alapvetően jó. Teljes túlfogyasztásban élünk, tele vagyunk értelmetlen és szükségtelen cikkekkel, dolgokkal, szokásokkal. A nagytakarítás a járvány jó oldala. Másrészt sokak élete munkája bánja. Szégyelljék magukat a politikusok, akik most is a pénzüknél maradnak.

ZEIT 5. April 2021

"Es ist anders als in der Finanzkrise"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1316493100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása