Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

LEZÁRÁS VAGY TRIAGE - DIE ZEIT Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő/www.okobetyar.blog.hu

2021. április 14. 14:38 - RózsaSá

LEZÁRÁS VAGY TRIAGE - DIE ZEIT Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő/www.okobetyar.blog.hu

Klinikák műtéteket mondanak le, egyre több a beteg, orvosok figyelmeztetnek, egy hét múlva minden intenzív-ágy foglalt lesz

Lothar Wieler, Robert-Koch-Institut: "A helyzet a kórházakban sajnos, nagyon, nagyon komoly."

Viszont Gerald Gaß, Deutsche Krankenhausgesellschaft: "Sem az egészségügyi rendszerünk túlterhelése, sem triage a következő napokban nem várható." Bergamo-i képen nálunk nem realisztikusak, a lakosság védelme biztosított, van elegendő tartalék ágy, melyek szükség esetén bevethetők.

 

Míg az egyik riadóztat, a másik lefújja. Mi a helyzet valójában az intenzív osztályokon?

Az intenzív-ágy-kimutatás (DIVI: Deutsche Interdisziplinäre Vereinigung für Intensiv- und Notfallmedizin e.V.)

mutatja, a helyzet komoly, de volt már rosszabb is. De pár héten belül lehet a legrosszabb is. Most Németországban 4662 intenzív ágyon fekszenek kovidosok, január vége óta legtöbben. Ez a szám az év eleje óta folytonosan növekszik és mára túltesz az első lezáráskor regisztrált számon - bár még nem érte el a karácsony utánit.

Lásd: Grafikon, zeit.de

"Kedves döntéshozók, mekkora szám kell, hogy végre reagáljatok?" - kérdi a DIVI vezetője. Lockdown nélkül 6800 várható az intenzíveken - ez végképp túlterhelné a rendszert. Ch. Drosten, berlini virológus: "Ez egy vészhelyzet."

Ma az intenzív-ágyak 16%-a szabad, elméletileg fogadhatna betegeket. "Ez a szám megtévesztő." - mondja Dominik Scharpf, a Heilbronn-i klinikáról. Egy intenzív osztály már akkor túlterhelt, ha 80%-ban foglalt, mert 20% készen kell a sürgősségi páciensek fogadására: balesetek, komplikációk, rosszullétek eseteiben.

Hivatalosan a klinikák már beteltek

A német klinika-intenzív-ágyak már 84%-ban beteltek - tehát már itt a túlterhelés. Egyes városokban a helyzet kiugróan drámai: Berlin11%, Karlsruhe 6%, Köln 5% szabad ággyal rendelkezik.

A probléma, hogy a kovidbetegek egyre fiatalabbak, mert az idősek már beoltottak és az idősotthonok már biztonságosabbak. Az erősen fertőző mutánsok a fiatalokat súlyosan megbetegítik. Ők jelentősen hosszabban foglalják el az intenzív ágyakat, ritkábban és későbben halnak meg. (!!! RS21IV14). Az intenzív osztályokon több beteget kell ellátni. Scharpf: Nálunk is fekszik néhány 40 év alatti. Abszurd azt hinni, hogy őket az országon át lehet helikoptereztetni oda, ahol még van hely. Belehalnának és az ilyen transzport ráfordítása magas. Egyáltalán, azt kell megakadályozni, hogy emberek kerüljenek az intenzívre. Aki itt kezelésre szorul, gyakran hosszúkovidos lesz.

Műtéthalasztások nélkül nem megy

Tehát tervezett operációkat kell elhalasztani. Scharpf: Tumorműtéteket nem szívesen hagyunk ki, mert a betegek állapota rosszabbodik. A várólisták a betegeket testileg és lelkileg is megviselik. Minden elhalasztott műtétet valamikor sorra kell venni - minél később, annál rosszabb a betegre nézve. A személyzet számára a munka föltorlódik. A járvány után sem lesz nekik könnyebb, mert a restanciát kell ledolgozni. Alexander Eichholtz, személyzeti tanács, Charité Berlin: "Mi is kiírt műtéteket halasztunk el, hogy ágyakat szabadítsunk föl, de a személyzetet is tehermentesítsük. Sokan már egy éve erejük határán dolgoznak. Ápolókban már a pandémia előtt is hiány volt, az intenzíven is. Bár idén, az átoltottság révén jobb, kevesebben esnek ki, mint tavaly - ám a terhelés mégis marad."

Hiányzik a szakképzett munkaerő

Az ápolók érzelmileg is rendkívül terheltek. Minden egyes haláleset nemcsak a hozzátartozókat viseli meg, hanem az ápolókat, orvosokat is, akik halálok százaival szembesülnek. Magánéletük beszűkül, saját családjuk is szenved az aggodalomtól. Ezért nem segít igazán a műtétek halasztása, ahogy a más területről, bőrgyógyászatról, gyermekosztályról idevezényelt munkaerő sem. Intenzív osztályra speciálisan képzettek kellenek. Nem véletlenül dolgozik mindenki ott, ahol a legjobban kiismeri magát. Bevetés idegen osztályon nehéz és megterhelő, ezért bosszantja Eichholtz-ot a kórházszövetségi elnök, aki alábecsüli a helyzetet. Inkább Gernot Marx-szal (Präsident der Intensivmediziner in Deutschland), ért egyet: "Ég a ház, a helyzet valóban drámai." Már egy hét múlva az ország összes intenzív-ágya foglalt lehet. Ha a politika nem cselekszik, triage helyzet állhat be.

KOMMENT

namevergeben2:

Ha azt akarjuk, hogy az emberek a városokban 50 km/h-val hajtsanak, 30-as táblát kell kirakni, mert különben 70-nel mennek.

gorgo:

Philippe és Marques tanulmánya, a "No-Covid schafft Sicherheit" egybeveti az egészségi, a mobilitás- és a gazdasági teljesítmény számait az olyan No-Covid-országokban, mint Ausztrália, Új Zéland, Dél-Korea. Míg ezekben a gazdaság 2020-ban 1-3%-ot esett; Németország 5%, Franciaország 8% recessziót mutatott. Ugyanekkor az elhalálozás Ausztráliában és Dél-Koreában 35/millió lakos, Új Zélandon 5 volt. Németország kovidhalálai 400, Franciaországé 1000, lakosságarányosan.

salam aleikum:

Ők könnyebben elszigetelhették magukat, lévén szigetországok (Dél-Korea is, É-Korea miatt). Jobban profitálhattak az unilaterális intézkedésekből. Németország nem zárkózhat be, mert a szállítóláncok és a vállalkozók tevékenysége a szoros árucserére és az emberek mobilitására alapszik. Ilyen esetekben a NO-Covid kevésbé hatásos lehet.

(Az utóbbi hullámok főleg a belső fertőzésekből eredtek. RS21IV14).

 zeit.de, 13. 4. 2021.

Ohne Lockdown droht Triage

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4416501090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása