Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ELMARADHAT AZ ORSZÁGOS LEZÁRÁS der tagesspiegel/RózsaS, német-sajtó figyelő, www.okobetyar.blog.hu

2021. április 16. 10:43 - RózsaSá

ELMARADHAT AZ ORSZÁGOS LEZÁRÁS der tagesspiegel/RózsaS, német-sajtó figyelő, www.okobetyar.blog.hu

Az új lockdown-törvény 100-as esetszám fölött kijárási tilalmat irányozna elő, de ez jogilag támadható. Egyre többen fújnak a kancelláriára. Merkel ígérete, március 28-án, 5 M tv-néző előtt („Anne Will“): "Nem fogok 14 napig tétlenkedni." Az elhamarkodott kelet-lockdown elbukott, most a fertőzésvédelmi törvénnyel próbálja a 16 német tagállamot egységbe terelni.

Tényleg nem henyélt két hétig, de akciója eredménye, hogy a 21h-5h kijárási tilalom lesz most a nagy problémája. Egy unió-képviselő beszólt neki: Ha még egy járvány-projekttel nekimegy a falnak, a szeptemberi választáson az unió megnézheti magát - a Laschet-Söder kancellárjelölt versengéstől függetlenül.

A kijárási tilalom problémája az incidenciáknál

CDU-miniszterelnök, Hessen: Ha az esetszámon kívül minden mást ignorálnak, az intézkedések szükségessége és arányossága kérdőjeleződik meg. (Minden más: oltás-státusz, kórház- és intenzív-osztály telítettség, R-érték, pozitív tesztek aránya, kontaktkövetések lehetősége).

A tervezett szabályozásnak a fertőzésvédelmi törvény is ellent mond (§ 28a Abs. 3 Satz 12 des Infektionsschutzgesetzes): "A védelmi rendelkezések hatályon kívűl helyezésének vagy korlátozásának vizsgálatánál különösen figyelembe veendő a covid-19 ellen beoltottak száma és a mindenkori R-szám."

Az egyetlen körülményre való leszűkítés annál inkább súlyosabb, ha törvénybe foglalják. "Ámde különösen magas átoltottságnál magasabb incidenciák is elfogadhatók. Tömeges teszteléssel az esetszámok is növekedhetnek, anélkül, hogy ez befolyásolná az egészségügy megterheltségét." Továbbá a törvénytervezetből hiányoznak a kivételek, amikor egy szorosan behatárolt fertőzésesemény (pl. intézetekben) az egész régió küszöbértékének átlépéséhez vezethet .

A jogi állásfoglalások pusztítóak

Így Merkel második nekifutása is elakadhat. Pénteken (16. 4. 2021) a Bundestag a törvénytervezetet első olvasásra tűzte ki, rövid szakvéleményezés után szerdán a Bundestag és a Bundesrat véglegesen dönt. Ám egy "Blick"-hír szerint a kancellária néhány jogásza is az országos kötelező koronafék egyes fontos elemeit támadhatónak tartja.

Egyes városok nem várnak Berlinre, Hagen (NRW) már érvényre léptette a 21h-5h kijárási tilalmat. Egy jogász figyelmeztette a kancelláriát, hogy az iskolák és óvodák atomatikus bezárása, 200-as incidenciánál, sérti az oktatáshoz való jogot. Ugyanúgy a négyzetméterenkénti vásárlószámot is már többször bíróságra vitték. Egy kormányszóvivő a kérdésre azt válaszolta, folyamatban lévő törvénykezési ügyekben a kormány nem foglal állást. A Szabad Választók is már bejelentettek egy alkotmányjogi panaszt "a tagállamokról a szövetségre való hatalom-áttolódás" miatt.

A CDU-ban a kancelláriát egy bunkerhez hasonlítják. "Húsvét óta semmi sem jön a bunkerból, csőlátással nézik az országot." Az aeroszol-kutatásra is hivatkoznak, miszerint a szabadtéri veszély nem jelentős. Ha javul az idő, jobb, ha az emberek kint találkoznak, mint bent, ahol leginkább megfertőződhetnek. Egy valódi, kemény kéthetes lezárás kellene, mert a jelenlegi laza lockdown egészen júniusig eltarthat.


Az első tagállamok önállóan cselekednek

Mecklenburg-Vorpommern miniszterelnöke, Manuela Schwesig (SPD) a zárt óvodákban, iskolákban , boltokban saját lockdown-ját szigorítja. A régen példás tagállam ma 158 esetszámot mér. Az egészségügyi miniszter, Jens Spahn (CDU) üdvözli a cselekvést: "Nem kell várni a szövetségi vészfékre. Az idő sürget, már most mindenki léphet. A törvény amúgy is csak a jövő hét végén lép hatályba, és akut problémát nem old meg." A Charité-virológus, Ch. Drosten is egyre sürget.

Az egészségügyi szakpolitikus, Kurt Lauterbach (SPD) bírálja Berlin késlekedését. "A következő hetekben sok 40-60 éves fog meghalni a fertőzéstől. Közöttük szülők, aki a vírust közvetítik az iskolákba. Ugyanakkor a Bundestag fele meg akarja akadályozni a 21h-kijárási tilalmat.

Választások a sarkukban, harmadik világ a szemük előtt - súlyos, veszélyes keverék. Néhány úniós képviselő azzal érzi magát bosszantva, hogy Merkel fölszólította a gazdaságot, az is tegyen valamit. A kvk-k dühös leveleket írnak, ők már rég fizetik tesztjeiket és Merkel mégis őket vádolja.

Merkel, hivatalideje végén, elhagyatva Fortunától, tekintélytől, megérzéstől - nagyon eltávolodottnak tűnik, bár szinte mindenben igaza lett. Az esetszámok emelkednek. Ilyenkor a "fény az alagút végén"-kommunikáció kész katasztrófa.

KOMMENT

kurzgesagt:

Mindenkinek, aki a jogállamiság hiányát fölpanaszolja, tanácsolom, nézzen bele az alkotmányba. Ott ui. ez is áll: Mindenkinek joga van a testi épségére.

Ezen felül, aki szinte minden intézkedésen fölháborodik és az intenzívre kerül, ne háborogjon a testébe vezetett tömlők és vezetékek miatt.

Viseljék ezt a helyzetet méltósággal!

tagesspiegel.de, 15.04.2021.

Juristen zerpflücken den Plan

Merkel könnte mit dem Bundeslockdown scheitern

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7016502996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása