Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OLTÁSI SORREND - NE TOLAKODJON! DIE ZEIT, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő, www.okobetyar.blog.hu

2021. április 23. 06:46 - RózsaSá

OLTÁSI SORREND - NE TOLAKODJON! DIE ZEIT, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő, www.okobetyar.blog.hu

Ideje megváltoztatni a szigorú priorizálást? Vagy teljesen föladni? Szakértők kiszámolták.

Münchenben naponta 12 000 oltást adnak, Hamburgban 450 000, Berlinben 920 000 kap vakcinát. A kiszállított vakcinák számával az igény is növekszik. Cégek be akarják oltatni alkalmazottaikat, közép-korú emberek azzal próbálnak a sorrendben előbbre jutni, hogy idős rokont, mint szoros kontaktszemélyt adnak meg. Anyák, apák a szociális intézményekben azzal érvelnek, hogy sok emberrel találkoznak. Végül az is csábító, hogy fiatalok beoltásával lehet a járványt lefékezni.

Sokan követelik az aktuális oltási prioritás eltörlését, minden felnőtt beoltását. Bár egyes csoportok igénye jogos, a változtatás még korai. Most még nem ésszerű a vakcinák szabad fölhasználása, egyelőre idősek és betegek kapnak először - tehát a nagy kockázatúak. Egyes emberek védelméről van szó, nem arról, hogy üzemek, mint a Volkswagen, működjenek vagy a fiatalok bulizhassanak. Sem a vírus megfékezéséről.

Ez a Stiko (Ständiger Impfkommission - Állandó Oltásbizottság) ajánlása. Az RKI (Robert-Koch-Institut) statisztikusai modellezték, hogy a magas kockázatúakat nemcsak etikai okokból kell előre sorolni. Thomas Mertens, Stiko-elnök: Az ő védelmük mindannyiunkra a legnagyobb hatással van. Nem kell kórházba vinni őket, elkerülhetők az intenzív osztályok túlterhelése és a halálesetek. Stefan Flasche (London School of Hygiene & Tropical Medicine), még egy okot nevez meg: "Világos, hogy azokat kellene először beoltani, akik a vírust a legjobban terjesztik. De, hogy ezek kik, azt nagyon nehéz kiszűrni. Sokkal jobban be tudjuk határolni a klinikai kockázatcsoportokat."

Hogy kezdetben kizárólag az idősotthonok lakói kaptak oltást, gyors eredményt is hozott: a 80 évesek fertőzésszáma esett, kevesebben kerültek kórházba.

zeit.de, 22. 4. 2021.

Priorisierung der Corona-Impfung

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5416510204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása