Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ELVESZETT ÉLETÉVEK Deutsches Arzteblatt/RózsaS

2021. május 04. 07:11 - RózsaSá

ELVESZETT ÉLETÉVEK Deutsches Arzteblatt/RózsaS

Kutatók fölbecsülték 81 ország kovid-halottjai elveszett életéveit

(Years of life lost to COVID-19, YLL)

Populista állítás, hogy csak azok haltak bele a járványba, akiknek amúgy is csak pár hónapjuk volt hátra. Héctor Pifarré i Arolas (Universitat Pompeu Fabra in Barcelona) ezt cáfolta (Scientific Reports 2021; DOI: 10.1038/s41598-021-83040-3 ).

Világszerte 1,2 millió áldozat összesen 20,5 millió évvel tovább élt volna kovid-fertőzés nélkül. 77%-uk 70 év alatti volt, 45%-kal több férfi. 9-szer több életév veszett el, mint egy átlagos gripaszezonban. (Vital Statistics Rapid Release 2021; DOI: 10.15620/cdc:100392).

A kutatók egybevetették egyes országok átlagos várható élettartamát az elhunytak életkorával és kiszámolták az egyes személyek elveszett életéveit (YLL). Az eredmény: átlagban nem hónapokat, hanem 16 évet veszítettek. Az YLL 2-9-szer magasabb volt, mint egy normális influenza idején, 2-8-szor magasabb a közlekedési haláleset-számainál. Globálisan az YLL-ráták 1/4-1/2-del alacsonyabbak voltak, mint a szívbetegeknél, Latin Amerikában meg is haladták azokat.

Bár a járvány áldozatok átlagos életkora igen magas (72,9 év), ám sok fiatal is elhunyt. 44,9% kora 55-75 év volt. Óriási a különbség a gazdag és a szegény országok kovidhalottai között. A magas jövedelműek YLL értékének fele 75 éven felüliekre jutott, a szegényeknél 55-nél fiatalabbakra. Mivel a férfiak 5 évvel korábban halnak meg, mint a nők (71,3 vs. 75,9 év), ez vezetett oda, hogy a férfiak 45%-kal több életévet veszítettek. Átlagban 39%-kal több férfi halt meg. Itt is nagy az eltérés az egyes országok között: Finnország és Kanada férfiak és nők YLL-értéke megközelítőleg megegyezik, míg Peruban kétszer, Tajvanon négyszer több évet veszítettek a férfiak.

Mikko Myrskylä (Max-Planck-Instituts für demografische Forschung in Rostock): A felmérés csupán egy pillanatfölvétel. Az elveszett évszám lehet ettől lényegesen nagyobb, de alacsonyabb is. Magasabb azért, mert csak azokat számolták, akiknél közvetlenül haláluk előtt diagnosztizáltak kovid-betegséget. A valódi fertőzésszám magasabb is lehet. Ehhez jön, hogy a mortalitás a nem-fertőzötteknél is magasabb volt, mert a klinikák túlterheltsége miatt nem kaptak megfelelő kezelést vagy mert a fertőzéstől való félelmükben nem fordultak orvoshoz.

Az YLL azért is lehet túlbecsült, mert az áldozatok alapbetegségeik miatt alacsonyabb várható élettartamúak lehettek. Ez az influenzás elhalálozásoknál is fennállhat.

Hogy a mortalitás emelkedése reális, más forrás is igazolja. Az amerikai Centers of Disease Control and Prevention szerint az US-polgárok várható életkora 2020 első felében az előző évhez viszonyítva 1 évvel csökkent (78,8-ról 77,8-ra). Férfiaknál 1,2 évvel ment le 75,1 évre, nőknél 0,9 évvel 80,5 évre.

aerzteblatt.de, 19. 2. 2021.

COVID-19: Weltweit 20,5 Millionen verlorene Lebensjahre – Lebenserwartung in den USA um 1 Jahr gesunken

KILENC ÉV ELVESZETT tagesschau/RózsaS

Az NDR (Norddeutsche Rundfunk) vizsgálata szerint Németországban a kovidban meghalt férfiak 10,7 évig, a nők 9,3 évig tovább élhettek volna. A számítás alapja a német átlagos várható élettartam és a Robert-Koch-Institut (RKI) által regisztrált 6115 kovid-halott életkora (2020. április 29-ig).

A regionális eltérések számottevőek: a brémai férfiak átlagban 15 évet vesztettek, a nők 7-et. Az egyetlen tagállam, Mecklenburg-Vorpommern, ahol a nők élhettek volna 13,9 évvel tovább, a férfiak 12,3 évvel. A különbség a kis népsűrűségből ered: Brémában 30 kovidos halt meg, a túl fiatal és túl idős áldozatok befolyásolták az eredményt.

A kutatók figyelembe vették az elhunytak alapbetegségeit is. A tanulmány a brit University of Glasgow eredményeire támaszkodik, amely 14/12 évet számolt ki. A krónikus betegségek beépítése egy évvel csökkentette az YLL-t, így 13/11 évre jutottak. Ezzel a német számok is magasak maradnak: 9,9/8,5.

Clemens Wendtner (Chefarzt der Abteilung für Infektologie an der Uniklinik in München-Schwabing): "Még sokáig élhettek volna. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a demencia nem vezet föltétlen korai halálhoz. A brit eredmények reálisak. Még egy szívinfarktus után is, köszönve a modern orvoslásnak, még sokáig élhetünk." Ezzel cáfolta a Tübingen-i polgármester, Boris Palmer SAT.1-ben elhangzott kijelentését, miszerint Németországban olyan embereket mentünk meg, akik fél éven belül amúgy is meghaltak volna. A zöld politikustól párttársai elhatárolódtak.

tagesschau.de, 08.05.2020

Neun Lebensjahre verloren

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4616521686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása