Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

EGY HOSSZÚKOVIDOS ÉNEKESNŐ - DER SPIEGEL/RózsaS

2021. május 28. 10:28 - RózsaSá

EGY HOSSZÚKOVIDOS ÉNEKESNŐ - DER SPIEGEL/RózsaS

Severine (50) egy kis faluban (Kreutzrath/Aachen) építi föl újtra életét, 3 hetes kómája után egy éve.

Minden, amit tesz, elfárasztja. Egy ujja, lábai egyes izmai zsibbadnak: myopathie/polyneuropathie, az intenzíven föllépett izomgyengeség és idegkárosodás következménye. "A fájdalom belülről jön", mondja az égető érzésre. Az idegek kapcsolódást keresnek, mondják az orvosok. Az emlékezete is kihagy, tipikus azoknál, akik lejöttek a lélegeztető gépről. Az operaszövegek tanulása is nehezére esik. De a legrosszabb: nem képes úgy énekelni, mint régen. "A hangom lezár", magas hangok nem mennek, a hangokat hosszabban kitartani sem képes.

Egy éve, március 4-én, egy kóruspróbán az egyik résztvevő köhögött. Akkor még senki nem sejtett semmit. Severine azután még egy fesztiválon is énekelt Hollandiában, de akkor már fertőzött volt. Semmit sem érzett, de az egész családját megfertőzte. Csak hazaérkezése estéjén kezdett a feje fájni, 40 fokos láza lett. A mentőket is a fia hívta, hordágyon vitték el. 3 hét múlva tért magához, az Aachen-i klinikán.

Alexander Kersten, Uni-klinik Aachen: "Mi időt vásárolunk. Nem a gyógyítás a célunk, hanem a beteg életben tartása, míg erőre kap." Az intenzív-főorvos egy pillanat figyelmetlenséget sem engedhet meg magának, döntéseitől életek függnek. "Bizonyos esetekben eszközeink végesek, csak várnunk lehet. Figyelni, milyen a folyamat. Némelyeknél 4-5 hétig is húzódik. Ezt nekünk igen rossz érzés.

A betegség hullámokban jön. Pontosan be kell állítanunk a lélegeztetést, hogy a szövetek elegendő oxigént kapjanak, de agresszív se legyen, nehogy a tüdő károsodjon. De gyakran, alig hogy a tüdő javulni kezd, a gyulladás átterjed a szívre, vagy a keringést serkentő szerek károsítják a vesét. Ekkor a vér torlódni kezd a májban. A belek is áteresztővé válhatnak a kórokozók számára. Az orvosok egyszerre több fronton küzdenek, alig, hogy stabilizáltak egy szervet, egy másik kezd el halódni. "Ez egy rendszerbetegség". Ki éli túl az intenzívet, nehéz megmondani. Egyesek néhány hét múlva magukhoz térnek, másoknál hiába minden orvoslás. "Itt van pl. egy betegünk, sokadszorra került 5 hetes kómába. Alig, hogy bélfertőzését megfékeztük, epehólyagja van veszélyben. Fiatal, 50 éves. nem tudjuk, túléli-e?"

Severine műtüdőre került (ecmo), vérét a testén kívül telítették oxigénnel. Ez a legerősebb eszköz, aki ezen van, életveszélyben van. 2 hetet volt ezen a gépen. Vitális paramétereit 30 mp-enként tárolta a számítógép. Véralalvadási értékei jók voltak, a fertőzés megállt a tüdőnél. Egy kisebb staphylococcus-fertőzést kapott. A kómában fekvő nem tudja a slejmet kiköhögni, ezért az bekerülhet a tüdőbe. 5% ez miatt hal meg, ez viszonylag kisebb kockázat az ecmo-betegeknél. Valaki kérdezte a távolból, tudja-e, most hol van? Nem tudott válaszolni, cső volt a légcsövében. Szégyellte, hogy bepisil. Úgy látta, egy macska van a másik ágyon. "Egyszer azt hittem, épp gyereket szültem!" Aztán azt, hogy gyerekei elbújtak az ágy alá

Mikor magához tért, szája ferde volt, arca eltorzult. Enni sem tudott, gyomorszondával táplálták. Amikor először egy kanál pudingot le tudott nyelni, győzelem-mámort érzett

Mindent újra kellett tanulnia: lélegezni, beszélni, kezét összeszorítani, térdét emelni. "Csak egy negyed órácskát!" - biztatta a rehab-nővér. Minden gyakorlat után holtfáradt volt. Érzékszervei is lassan tértek vissza.

A nyáron zene-terapeuta képzést tervez, ha énekes karrierjét föl kellene adnia.

SPIEGEL, 22. 5. 2021.

»Der Schmerz kommt von innen«

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8816574502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása