Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ORBÁN-MÓDSZER A BBC ELLEN - F.E. Stiftung, Berlin/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. május 31. 12:47 - RózsaSá

ORBÁN-MÓDSZER A BBC ELLEN - F.E. Stiftung, Berlin/RózsaS, német-sajtó figyelő

2019-ben Boris Johnson egy hűtőházba menekült a BBC riporter elől. Azóta is szorongatja a BBC-t. Az előfizetés csak szabálysértés legyen, de teljesen el kéne törölni. Ez a BBC végét jelentené. Ahogy a Fidesz Magyarországon, az AfD Németországban, Johnson is gyöngíti a kritikus újságírást, átszabja a média világát.

Az AfD is eltörölné a rádióelőfizetést. (A magam részéről, én már 1980-ban eltöröltem Kölnben.RS21V31). "Szabad és független médiumokat", ezzel a lózunggal szervezett az AfD Bundestag-frakció konferenciát, ahová az ultrajobbos bloggerek és youtube-osok színe-javát meghívták. Itt hangzott el, hogy az AfD képviselők többé ne osszák meg a közösségi oldalakon az "egyoldalú rendszersajtó" híreit, hanem csak a "politikai ideológiamentes szabad médiumoktól" idézzenek.

Mint Trump, Johnson is megpróbált újságírókat kitiltani egy sajtókonferenciáról, mire sok kolléga bojkottálta a rendezvényt. Az elnök visszakozott, de minisztereinek megtiltotta, hogy a BBC Radio 4-ben beszéljenek.

Az AfD Brandenburg egyik rendezvényén hasonló történt. Egy BILD-riportert tiltottak ki, mire az összes újságíró távozott.

Vannak azonban brexitbarát bulvárújságok, így a brit Sun, mely úgy viszonyul a kormányhoz, mint a médiaoligarchák a Fideszhez. Míg Orbán a lojalitásukat közpénzzel biztosítja, a brit bulvársajtó a közvélekedést próbálja alakítani. 2016-ban a brexitet reklámozta, holott a konzervatív Davis Cameron az EU-pártiságot. Ekkor akadt ki a Daily Mail egy bírósági ítéleten, amit brexitellenesként értelmezett. A lap a High Court három bírájának fotója alá ezt írta: "Népellenségek".

A 100 éves BBC a polarizált médiavilág közepében működik, a felnőtt britek 75%-a figyel rá. Ennek ellenére úgy jobbról, mint balról megkapja a magáét. Jeremy Corbyn, labour: "A BBC is ördögnek kiáltott ki." A kettős bírálat a BBC-nek hízelgő: valamit csak jól csinálnak.

Két másik jelenség is aggasztó: az EU-nak egyre populistább és autoriterebb kormánnyal kell hadakoznia. Nemcsak fiatal demokráciákban veszik vissza a demokratikus elveket, hanem ősi, stabil mintaországokban is.

ipg-journal.de, 21. 2. 2020.

Boris gegen die BBC

Nein, wir brauchen keinen öffentlich-rechtlichen Rundfunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7116577806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása