Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

EGY MRD EURÓ AZ ABLAKON KI - Az egészségügy-miniszter bóvli kínai maszkjai - SZ, ARD/RózsaS

2021. június 06. 16:52 - RózsaSá

EGY MRD EURÓ AZ ABLAKON KI - Az egészségügy-miniszter bóvli kínai maszkjai - SZ, ARD/RózsaS

Már a második CDU politikusnak fogy a levegője maszkbiznisz miatt.

Jens Spahn már 2020 októberében csúnyán viselkedett: megfertőzve beült a Berlin-Schöneberg-i Ponte luxus étterembe. A szomszédos asztalnál egy idős hölgy is ott vacsorázott, aki később azzal vádolta meg a minisztert, hogy megfertőzte.

A CDU képviselő, Georg Nüßlein, sem viselkedett korrekten: zavaros maszk-üzleteit a köztévé ARD „report München“ magazinja fedte föl. Nüßlein ("Diócska") 660.000 € eredetéről nem tud számot adni, mely egy baráti cég állami maszk-megbízásai kapcsán merült föl. A transzfer Liechtenstein és karibi bankokon át, igen titokzatosan folyt le. A nyilvánosság fölszisszent: a politikusok simán elrejthetik "mellék-kereseteiket"? A képviselő ellen megvesztegetés és adócsalás miatt nyomoznak. (Nincs egy Polt főügyészük? RS21VI6).

Spahn miniszter újabb húzásáról szintén az ARD számolt be. 2020 elején egy mrd euróért olyan kínai maszkokat vett, melyek az EU-normának nem feleltek meg. Spahn most, a helyzetet mentendő, rátett egy lapáttal: a selejtes maszkokat Hartz-IV-eseknek (szoc-segélyesek), fogyatékosoknak és hajléktalanoknak próbálja elpasszolni. A munkaügyi minisztérium megtiltotta.

Katja Mast, SPD frakcióvezető-helyettes: "Embertelen és cinikus, hogy a használhatatlan maszkoktól úgy akar megszabadulni, hogy azt társadalmunk segítségre szoruló csoportjaira akarja rásózni."

Katrin Göring-Eckardt, zöld frakcióvezető: A kormány bizonyítsa, hogy neki minden ember élete és egészsége egyaránt fontos. Ne söpörje a problémát a szőnyeg alá, ezzel nem szabad játszani."

Jan Korte, Linke: "Azt látjuk, hogy az egészségügy-miniszternek a fogyatékosok és a hátrányos emberek nem számítanak, ha saját kudarcát akarja eltussolni. Egy milliárdot készül elégetni, az ilyen miniszter nem vállalható."

Verena Bentele, Sozialverband VdK Deutschland: "A minisztérium hozzáállása elfogadhatatlan emberképet tükröz."

Eközben cégek állnak sorban, fizetésre várva, a miniszternél. A BMG (Bundesgesundheitsministerium) reakciója: "Amikor a vizsgálat kiderítette, hogy sok maszk hibás, nem vettük át és nem fizettünk. Ez a perek oka."

Az aktuális vádakra ezt írta: "Ezt a gyanúsítást elutasítjuk, tényekkel nincs alátámasztva." "A maszkokat 70 fokban nem teszteltük, ilyen helyzet a járványban nem fordul elő." A SPIEGEL szerint a használati szimuláció is elmaradt. Ez megmutatta volna, hogyan változik az anyag 20 perc viselés után.

A több millió maszk vagy a nemzeti egészségvédelmi tartalékba kerül raktárba, vagy a szemétégetőbe.

Süddeutsche Zeitung SZ, ARD,  6. 6. 2021.

Kritik an Spahn nach neuen Masken

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9516583786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása