Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

UTÓPIÁK NEM SEGÍTENEK – M. Mehren, DEA/FAZ/RózsaS

2021. július 20. 11:14 - RózsaSá

UTÓPIÁK NEM SEGÍTENEK – M. Mehren, DEA/FAZ/RózsaS

Mario Mehren, a Wintershall Dea energiakonszern vezetője védi a gáztüzelést, több pragmatizmust követel a klímavédelemben és CO2-tárolókat akar építeni a német tengerpartokon.

FAZ: A W. Dea az egyetlen német olaj és gázkonszern, de az egész világ le akar szállni a fosszilisekről. Kinek lesz szüksége az Ön vállalkozására a jövőben?

MM: A klímaváltozás, a növekvő energiaigény korunk legnagyobb kihívása. Mi támogatjuk az EU célját, 2050-re klímasemlegesnek lenni. Mi a megoldás része vagyunk. Biztos, megfizethető és 70%-ban tiszta energiaforrást biztosítunk. A jövőben pedig a földgázból nyert hidrogénnel még klímabarátabbak leszünk.

FAZ: Az Önök árujának 70%-a klímakárosító földgáz. Mi ebben a tiszta?

MM: Igen, a gáz fosszilis, de legjobban kíméli a klímát. Ha szén helyett gázt használnának ügyfeleink, ez azonnal CO2-csökkenéshez vezetne. (Ez olyan, mintha a gyilkos sterilizálná a kését.RS21VII19). 2019-ben csak Németországban több földgázzal 50 Mt CO2-őt fogtunk vissza. Globálisan, ha szén helyett gázzal termelnénk áramot, 4-5 Gt CO2-vel lenne kevesebb – ez az EU összes emissziójának a másfélszerese.

FAZ: Hogyan lehetne Európát klímasemlegessé tenni?

MM: Pl. hidrogénnel. A kék H2 földgázból készül, a közben keletkező CO2 földalatti tárolókba kerül vagy ipari földolgozásra. Az eljárás: CCUS, Carbon Capture Utilisation and Storage. A német H2-ipari tervben a kék hidrogén elő sem fordul, csak a zöld hidrogén támogatása. Ezt megújulókból állítanák elő, de a jelzett igénynek csupán a töredékét. A ma becsült, főleg ipari H2-igény kb. 55 twh. Ez előreláthatólag 100 tWh-ra fog nőni, a klímavédelem érdekében. A kormány a kapacitást csak 20 tWh-val akarja emelni. Ennyi biztos kevés lesz. Hiányzik a technológia-nyitottság: ma még nem tudjuk, 20 év alatt milyen technológia terjed el. Ha csak a zöld hidrogént nyomatjuk, ez lassú lesz és jóval drágább. A probléma, hogy a CO2 földalatti tárolása politikailag nem közvetíthető. Pedig ezzel versenyképes ipari telephely maradnánk. Ezt utópiákkal nem érhetjük el. Dánia, Norrvégia és Hollandia a CCS offshore eljárást befogadja.

FAZ: Van egyáltalán elég kapacitás a német tengerparton?

MM: Meg kell nézni. Most épp azt vizsgáljuk, mennyi geológiai kapacitás van az ún aquifer-rétegekben. Ezek vízáteresztő rétegek a tengerfenéken, melyek alkalmasak lehetnek CO2-tárolóként.

FAZ: A villamosipar építsen gázerőműveket?

MM: Világos. Ha ez szénerőműveket vált ki, rövid és középtávon jó a klímának. Ugyanúgy jók az új gázfűtések is. A gáz a nagy teherbírású hajók, kamionok és buszok hajtásánál is segíthet, részben az elektro-meghajtásnál is jobban, ha az áram szénerőművekből jön.

FAZ: Ha a végső cél a klímasemlegesség, nem lesznek az Önök gázmű-befektetései holt tőke?

MM: Ha nem építünk gázműveket, a klímakárosító szenet kell többet használni. Globálisan 200 GW szénerőmű van épülőben és további 300 GW tervben. Ma 2200 GW aktív, tehát 10-20% többlet fenyeget.

FAZ: Ön azt állítja, a gázfűtés segít a klímán.

MM: A német politika főleg az elektro-hőszivattyúkat próbálja rálőcsölni a polgárokra. A háztulajdonosok egyelőre semmit sem invesztálnak, kivárnak. Régi olajfűtésüket futtatják, ahelyett, hogy modern gázfűtésre térnének át. Ezek az állandó tiltások a technológia szabad választását akadályozzák.

FAZ: Az Ön ágazata jogilag is nyomás alá került. Az olyan bírósági ítéletek, mint a Shell ellen, nem fenyegetik a Wintershall Dea-t is?

MM: Nem zárható ki. A felperesek további vádakat terveznek. Ám mi magabiztosak vagyunk, világos tervünk van a klímasemlegességre. Nem a távoli jövőben, hanem már most. Eddig sem tétlenkedtünk, az ágazatban a mi termelésünk a legkevésbé terhelő.

FAZ: A tőkepiac szkeptikus. Önök már másodszorra halasztják el a tőzsdére lépésüket.

MM: Tulajdonosaink, a BASF és az orosz Investor LetterOne kivár, míg a gazdaság ismét csúcson lesz és jók lesznek az árak.

FAZ: Nem azt érzi a tőkepiac, hogy a fosszilisek ideje lejárt?

MM: Lesz befektető, ha az Energiewende során a cégek stabil energiaterveket készítenek és a pénzügyi performace is stimmel.

FAZ: Az Önök árujának fele orosz. Ez nagy politikai kockázat, mi lesz a Nord Stream 2-vel?

MM: Valóban aggasztó a helyzet, de nem szabad a párbeszédet megszakítani. A gazdaság közvetíthet. Az USA szankciói, a Nord Stream 2 miatt, bennünket nem érintenek. Mi nem pipeline-tulajdonosok, csak pénzelők vagyunk. Az USA kezd kibékülni az oroszokkal. A szankciók károsak és sértik a nemzetközi jogot. Az építés augusztus végén befejeződik, akkora ez már nem lesz annyira a figyelem központjában, vannak sokkal fontosabb geopolitikai kérdések az USA és Oroszország között.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, 11. 7. 2021

Utopien bringen uns nicht weiter“

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8716633416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása