Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

LONG COVID – Rokkanttá tesz - /SPIEGEL Hamburg/RózsaS

2021. augusztus 11. 12:38 - RózsaSá

LONG COVID – Rokkanttá tesz - /SPIEGEL Hamburg/RózsaS

Enyhe lefutás után is, akár hónapokkal később, 200 különböző betegségjel jelentkezhet. Long Covid (LC)-kórházakat terveznek, több száz ezer betegnek.

Lisa Graf (28), úszó rekorder, 3 hónapja esett át a kovidon. Egyszerre erős fájdalmat érzett a lábában – nemcsak olimpiai szereplésének, de karrierjének is vége lett.

Bettina Beeker (55) egy München-i bank alkalmazottja fél éve, hogy gyorsan átesett a fertőzésen. Most egy narancslevet visszaküldött, mert szappaníze volt. Hoztak másikat, az is ilyen volt – ekkor értette meg: ez a Long Covid (LC). A bankban a szerződésszövegeket kezdi nem érteni, gyorsan fárad. „Ez nem is én vagyok már”. Fél, hogy rokkant lesz.

A kovid szinte minden szervet megtámadhat. Leggyakoribb panasz a légszomj, kimerültség és a szívritmus-zavar. Sokan feledékenyek lesznek, IQ-juk esik, ha nem is voltak kórházban. (Imperial College London). Katja Menzler, ideggyógyász, Uni-Klinik Marburg: „Egyik betegem sem volt előbb súlyos beteg. Többnyire enyhe megfázás-tüneteik voltak.” LC osztályuk most nyílt. Katja Menzler kollégái LC-páciensek agytevékenységét vizsgálták PET-tel (pozitron-emissziós-tomográfia). Több agyrégióban visszaesett anyagcserét észleltek. Tehát a betegek mentális zavarai semmiképp sem beképzeltek! David Putrino (Mount-Sinai-kórház, New York, rehab-osztály): „Főleg nőknek nem hitték el a panaszt. 'Maga jól néz ki! A leletei jók.' Kifejlesztett egy app-ot az LC-tünetekre. Egy hónap múlva azt látta, hogy 10% beteg új, tartós egészségi problémával küzd. Rettenetes kimerülésről beszélnek.

Akiko Iwasaki, Yale School of Medicine: „Erről még nagyon keveset tudunk.” A vírus az idegrendszer rejtett helyeibe fészkelheti be magát, mint a kanyarónál. Autoimmun reakciókat is kiválthat. A test védőrendszere megtámadhatja a beleket vagy az agysejteket is, különböző okokból. A kiváltó okok kombinációja is előfordulhat; légszomj, szívzavar, ájulás is következhet. A betegek vérében izomsejt-ellenes anti testeket találtak. Max-Planck-Zentrum, Erlangen: a vörös és a fehér vérsejtek nagysága és merevsége megváltozik, kevesebb oxigént képesek szállítani.

A probléma, hogy eddig a németek alig fele átoltott. Az oltatlanság nagy kockázat, ha valaki LC-t kap. Kurt Lauterbach, SPD-egészség-szakértő: „Az LC páciensek ellátása igen költséges lehet, 100-100 000 €.”

A Berchtesgaden-i Schön-Klinika egyéni kezelést nyújt: a légszomjban szenvedők légzésterápiát, a fölfekvésesek fizioterápiát, a szaglásvesztők szagérzet-emlékeztető edzést kapnak. Memóriazavar esetén koncentrációs gyakorlatok esedékesek. Rembert Koczulla főorvos 13 kollégájával kidolgozott egy LC diagnózis és kezelési útmutatót. A betegség súlyosságát 0-4 fokozattal jelölik. 4: „Önellátásra képtelen”. A nullások egy tünettel maguk boldogulnak. Félő, hogy az egészségügyet el fogják árasztani a longkovidosok, fiatalok is. A rendszer erre nincs fölkészülve.

Egy remény azért mutatkozik: Az utólagos vakcinaoltás a betegek felénél jobbulást hozott. Carsten Watzl (Generalsekretär Deutsche Gesellschaft für Immunologie): Ha az LC-t a testben vándorló vírusok okozzák, az újboli oltás segíthet. Ez azt is jelentheti, hogy a megelőző oltás megvédhet a hosszúkovidtól.”

 

Az orvosok folyamatosan bővítik LC- tudásukat. Pácienseikre sok időt kell szánniuk. Lauterbach több pénzt kér a klinikáknak és az országos rehabilitációs programokra. Putrino: „Tanulnunk kell a betegeinktől – meghallgatni őket, bízni bennük, együtt gondolkodni, nem csak egyszerűen lerázni.” Martin Alberer, München-i orvos: „Egy csendes hullám közelít, mely fölülmúlhatja az akut pandémiát.”

Alberer először a beteg szerveit vizsgálja meg, szakorvosi segítséggel. Ha nem talál semmit, marad az LC. Főleg a fiatal pácienseket próbálja meg visszahozni, akik eddig csak ezt kapták.”Szedd össze magad! Csinálj valamit!” Ez téves. A betegnek koncentrálnia kell az önfegyelemre, meg kell, hogy tanulja energiatartalékaikkal való óvatos bánásmódot. Ne lépje át a határát, legyen az csak egy tízperces séta is naponta. A türelem kifizetődik, ismét végigcsinálják a napot. Többen egy oltás vagy új fertőzés után is egészségesen érzik magukat. Alberer nem bízik a spontán gyógyulásban. Nem szabad csodára várakozni. Félő, a Long Covid még sokáig kísérni fog bennünket.

SPIEGEL, 31. 7. 2021.

Stille Seuche

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116656630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása