Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖNTÖZZ HELYESEN! - Junkie-növények-SPIEGEL/RózsaS

2021. augusztus 21. 06:39 - RózsaSá

ÖNTÖZZ HELYESEN! - Junkie-növények-SPIEGEL/RózsaS

Peter Janke (51) bokorkertész Hilden-ben, kertje 14 000 m2-es. Radikálisan ellenzi az öntözést. Víz csak ültetésnél kell.

Azonnali vízmegvonás nyilván óriási károkat okozna, mondja Janke. Ám a kiszáradt növényeket szárazságtűrőkkel lehet pótolni. Állandó öntözés ivóvízzel nemcsak költséges, de tisztességtelen is . A német vízfogyasztás az utóbbi 3 évben megugrott. Hessen és Brandenburg vízhiány miatt 2019/20-ban betiltotta az öntözést.

Janke kör alakú kertje nem tetszene a természetvédőknek, mert sok itt a külföldi, nagy teret igénylő növény: euphorbia Liguriából, korbácsliliom, patagóniai vasfű és egyéb hőség és szárazságtűrő faj. Fönnáll a gyanú, hogy ezek ártanak a hazai biodiverzitásnak. Ráadásul több virágágyás kaviccsal van lefedve, ami néhol tilos is. A kavicsréteg azonban visszatartja a gaz-kinövést és forró napokon hidegen tartja a talajt. A gyökerek nem forrósodnak át. Janke ódzkodik tanácsokat adni az öntözés-mentességhez, mert sok függ a helyi talajtól. Hortenziát azonban kifejezetten nem javasol ((hydrangen = vízedény), esetleg csak nagyon árnyékos és nedves helyre. A rododendron és a szarkaláb is igen „iszákos” növény.

Mielőtt valaki kertet kezdene építeni, ismerkedjen meg a talajával. Homokos, agyagos? Erősen sűrített, új lakónegyedekben? „Ügyfeleim 85%-a nem ismeri kertjének talaját. Nem birják ki öntözés nélkül, elég, ha néhány levél lekonyul.” Az eredmény: a növények „junkie”-vá lesznek, rövid gyökerekkel, követelik napi vízadagukat. Kései vízmegvonás lehetséges, de nem a forró nyár közepén.

Michael Ernst, Staatsschule für Gartenbau Stuttgart-Hohenheim: „Sok embernek meg kell tanulnia helyesen öntözni.” Janke radikális kertészetével nem ért teljesen egyet, hisz Németországban a legtöbb helyen van elegendő víz. Mégis mérsékelt vízhasználatra int, a növények érdekében is. Sok kerttulajdonos túlzott gondoskodásával árt a virágoknak és a cserjéknek. Hőség esetén is heti 2 locsolás elegendő, akkor is 20 l/m2 alatt kell maradni. Lassan öntözzünk, hogy a talajnak legyen ideje a vizet fölszívni. Ez időigényes, de ilyenkor a talaj mélyebben is nedves lesz és a növények hosszabb gyökereket fejlesztenek. Ez fölkészíti őket a következő nyári szárazságra, így 1-2 hetet is kibírnak víz nélkül. Tanácsos gyűjtött esővízzel locsolni. A virágágyásokat mulccsal kell lefedni, a párolgás és a gaz ellen. Begónia és fukszia nem bírja az erős napot, ezeket ne ültessük.

Itt még egy probléma: az öntözött kultúrjószág gyep. Gabriele Schnotz, a Deutsche Rasengesellschaft (Német Díszfűtársaság ) elnöke: A klímaváltozás és fajkihalás ellenére is célszerű díszfüvet telepíteni. Ám nem szabad agyonápolni, néha szenvedjen egy kicsit. Gyorsan meg tud újulni. Előfordulhat, hogy bebarnul, vagy ún. dollárfolt, hópenész, rozsda jelenik meg – a túlöntözéstől. Az ökologikus és lepkevonzó kert a németektől még igen távol van. Minden vadvirág könyörtelen kiirtásra kerül.

A gyepgondozás milliós üzlet, sok pénzt adnak ki fűnyíró robotokra, nedvesség-érzékelőkre, számítógépes öntözőrendszerre. Utóbbi ajánlatos lehet, hatékonyabban öntöz, mint az ember.

A kérdés, füvesítsünk-e vagy sem, marad. A kertépítő Janke sem akar lemondani róla. Gyerekek játszóhelye, ő maga is szívesen elnyújtózik néha a pázsiton. Öntözetlen gyepjei túléltek, csak egy 500 m2-est kellett hangával pótolnia. 2018/19 forró nyarain sem öntözött, növényeit fehér lepedőkkel védte. Kicsit aggódott, de a kert túlélte a stresszt.

 

SPIEGEL, 14. 8. 2021

Junkies im Garten

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3516666272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása