Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KORMÁNYOZNI FOGSZ! – Brit választási PR-ügynökök mentek lépre – ARD/SPIEGEL/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. augusztus 30. 05:45 - RózsaSá

KORMÁNYOZNI FOGSZ! – Brit választási PR-ügynökök mentek lépre – ARD/SPIEGEL/RózsaS, német-sajtó figyelő

A riporter Peter Kreysler (PK) és Hans-Peter Schwarz (HPS) pártkampány-főnöknek adta ki magát és dubiózus PR-ügynökségektől elképesztő választó-befolyásolási stratégiákat kapott, de főleg ígéreteket. A New Century Media még kormányzást is beígért.

Hans-Peter Schwarz: A választóra propagandaözön zúdul az FB, a Twitter, a Youtube közösségi oldalakon – zömük nem korrekt, magyarán: beetetés. Ezek nyerészkedő tanácsadó cégek, csoportok országok - 4-5 éve próbálunk ellenük föllépni. Peter Kreysler-rel jutott eszünkbe ez az undercover akció, úgy gondoltuk, 50:50, hogy sikerül. Nem volt szabad, hogy fölismerjenek és mégis elfogadjanak. Szerencsére Hans-Peter Schwarz-ból több ezer van, de mobil-, számítógép-, platform-identitást; digitális lábnyomot teljesen újat kellett kreálnunk. És kellett egy párt is. Nem volt könnyű, de megtaláltuk a DIE PARTEI*-t, ennek lettem aztán a „kampánymenedzsere”. Kockázatos volt, mert ez egy viccpárt. Először e-mail-lel próbálkoztunk, nem jött válasz. Ekkor elkezdtünk telefonálni: 10-ből 3 rá is állt a találkozóra, 2 US-céggel skype-on tárgyaltunk. Londonban, a Savoy Hotel-ben feszengtem: be voltam drótozva, ha mozgok, a kamera rosszul veszi föl. (Az UK elismeri a rejtett fölvételeket). Kissé féltem is, nem tudhattam, milyen nagyhatalmak, netán oroszok, kínaiak állnak a háttérben. Rögtön belecsaptak a lecsóba: „A németek határzárat akarnak, a nagylelkűséget össze kell törni. A migránsok nem segítenek az Önök gazdaságán, nem hoznak növekedést. Azért jönnek, mert szociális és lakhatási segélyt kapnak.” Nem kérdezhettem vissza, ezt honnan veszik, mert rögvest lebuktam volna.

Tragikus: ezt a digitális propagandát, dogmatizmust benyelik a választók! 5 éve követeljük az átláthatóságot – mindhiába. A Cambridge Analytica romjaiból föltámadt föl. A brexit-style, a Trump-style láthatatlan keze uralkodik sokak fölött. És mindez bár aljas, de teljesen jogszerű. Nem cenzúrát vagy vélemény-korlátozást akarunk, hanem a dezinformáció végét. A manipulációt kell lelepleznünk, hogy demokratikus, társadalmi diskurzus indulhasson meg, mialatt mindenki véleményt alakíthat ki.

Az agentúrák jelszavai: „meggyőző-messaging-stratégia”, „etikus kampány”, „transzparencia”. A migráció-téma kifizetődik, a brexitnél a „török migrációkockázat” teljesen bejött. Mr. Borwick ajánlata: 3 munkatárssal személyesen dolgozik a németeknek, hogy 6-7%-ot érjenek el. A New Century Media vote-leave veteránjai 11 oldalon még komoly koalíció-partnerséget is belengettek. A DIE PARTEI jó eséllyel még „királycsináló” is lehet. Referenciaként csatolták, hogy Imran Khan-t pakisztáni elnökségre segítették, Irakban pedig egy 2%-os pártból egy 12%-os pártot csináltak. Javaslatuk a DIE PARTEI-nak: pozicionálja magát az AfD-től középre, mint populista alternatíva. „Microtargeting”: Az ügynökség gondoskodik arról, hogy pl. egy drezdai szerelő, volt AfD-szavazó social-media-reklám hatására, a berlini régi pártokat gőgösnek lássa. Ugyanakkor egy divatcégnek klímaváltozásról küld üzeneteket. Számtalan mikroüzeneteket fognak minden elképzelhető témáról küldözgetni. A testreszabott digitális meggyőző-munka alapjait egy adatbank szolgáltatja, „pszichográfiai profilokkal”. Ilyen profilokkal, melyeket like-okból és más, online információkból levezetett személyes jegyekből vezetnek le, már a hírhedt Cambridge Analytica is dicsekedett. Egy Jordánia számára dolgozó adatszolgáltatót is emlegettek. Ez ördögi szoftverrel olyan embereket azonosított, akik a kormány ellen lázítottak. Ez kissé félelmet keltő, mondta az ügynök, de a céggel nagyon jó viszonyban vannak és „normálisan”, a párt ügyében is bevethetők. Árat is mondtak: 815 000 €-ba kerül a párt fölkészítése a digitális választási kampányra.

A cégek azóta nevet változtattak, de tovább működnek. A digitális propaganda-biznisz csak nőtt.

Kutyaharapást szőrivel: Létre kell hozni egy FB-app-oldalt, ahová korrekt, ellenőrzött, fizetett „dark ads” hirdetések kerülnének. Ilyen projektek már futnak, pl. a Süddeutsche Zeitung-nál vagy a „Target Your Ad” New York-ban.

Jakob Guhl, a londoni Institute for Strategic Dialogue munkatársa, ezt a témát kutatja. A pártok kötelezzék el magukat, hogy ilyen módszereket nem alkalmaznak. Adják meg, milyen ügynökségekkel dolgoznak. A platformok ellenintézkedései nem elegendőek, a szabályozást szigorítani kell.

Vitatott, hogy ezek a módszerek mennyire hatásosak. Martin Sonneborn-ot, a viccpárt elnökét meglepték pártja „bámulatos” esélyei. Meg kell vizsgálni, lehetnek-e egy AfD-light párt? Egy biztos: Az ötletért, hogy a CDU Armin Laschet-et a plakátokon, mint sárga miniont ábrázolni, nem kellett nekik Londonba menni.

*DIE PARTEI: A németek kutya-pártja, 2004-ben alapította a Titanic szatirikus lap. Tényleg kaptak egy széket az EU és a német parlamentben. A falépítés mellett kétszer annyi igazságosságot követelnek, mint az SPD; a menedzser fizetéseket a melltartó-mérethez kötnék, továbbá államilag szabályoznák a sör árát. Vajon a kutyapárt-ötletét Kovács innét koppintotta?

ARD radiofeature 29.08.2021

Virtuelle Propaganda - Reporter im Gespräch

SPIEGEL, 28. 8. 2021

WildeVerheißungen

KOMMENT

Ez is valami? A Fidesz-Finkelstein és a kamupártok után?

Mielőtt én is féknyúzos lennék: a fentieket egy hangfelvételből és egy Spiegel cikkből, kissé hevenyészve, gyúrtam össze. Tessék a forrásra rákattintani!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6216674444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása