Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

IEC 2021 MEGNYITÓ VAGY NÉPTÁNC-FESZTIVÁL? - RózsaS

2021. szeptember 12. 00:07 - RózsaSá

IEC 2021 MEGNYITÓ VAGY NÉPTÁNC-FESZTIVÁL? - RózsaS

 A kismetrón tömegkáosz: a K-körönd után csak a fürdőnél lesz megállás. Első áldozós kislányokat kapkodnak ki-be, özönlik a szépruhás nép. A fürdőtől már csoportok vonulnak a Hősök tere felé. „Hajrá, Ózd!” „Nem volt nehéz összegyűjteni.” - mondja a cigánycsoport vezetője. A Városligeti tónál (száraz) üt igazán mellbe a monstre rendezvény mérete: csak a táncosok a tó fenekén lehetnek 300-an. (Ne járj tömegrendezvényre! Ökokiskáté, Köln, 1990.) A szervezés tökéletes: a színpad perfekt, római császárnak is tetszene, (Ferenc pápának bajosan), zöld mezes fiatalok segítenek eligazodni (1000 önkéntes), a nézőtér szektorokra bontva, levegős beültetés.

 Gyorsan teszek egy kört a Hősök tere körül – ám egy óra, míg bejárom az 1-2 km sugarú lezárt területet. A Városligetben lovas rendőrök – ha netán oszlatni kellene. A Zene Háza, az épülő Népművészeti is belül van. (Megérne egy misét: „Mit építsünk? Mindegy, csak kavics kelljen hozzá – Orbán papa bányájából”). A Dózsa úton kerülök legközelebb, kivetítőn látom-hallom a bevált hogy-találtam-rá-jézusra kisember podcast-ját, ez a bemelegítő. Épp jókor érek a K-köröndre, fülsiketítő harangzúgásra. (-Mért harangoznak folyton? -Nehogy ellopják!)

 Aki most csöppen ide, azt hiheti, kezdődik a néptánc-fesztivál! Kalocsai marssal, kemény somogyi ugróssal indítanak (nem egy kontempláció), vajon melyik testes püspök perdül táncra? Pajzán dalszöveg is becsúszik: „Akármerre kaparászok, csak falat találok.” Csak nehogy magukra értsék a szegény egyházfiak!

A nemzeti együttes megmutatja, mi a magyar tánc, kár, hogy egy horogkeresztet is sikerül figurázni, szerencsére ezt csak a kamera látja fölülről.

 És ezzel a témánál lennénk: valamennyi neves szereplő, rendező, zenész egy bizonyos oldalról jön! Élükön Erdő Péter. (-Hol találkozhatunk Jézussal? -Hát az Ákos-koncerten!)

 Az Esztergom-Budapest Főegyházmegye 2014/2 lapjában Erdő Péter bíboros („Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk”) névvel és képpel 25-ször fordul elő, míg egy bizonyos Jézus Krisztus 9-szer.

 A Mester (mármint a hazai) úgy gondolhatta, a hívők mellett a népieseket is megfoghatja – de ki emlékszik majd minderre áprilisban? Így az IEC eleve rossz ómennel kezdődik. Orbánnak sikerült egy politikai manőverrel kompromittálni a kongresszust és kényes helyzetbe hozni a pápát.

 Világkongresszus?

Mind magyar! Összesen 3 dél-amerikait láttam.

 Ki számolja ki 100 000 részvevős rendezvény ökológiai lábnyomát? Kölnbe jött a pápa, fákat irtottak ki a parkolóknak. Mi pótoltuk cserjékkel.

 Távol álljon tőlem az igaz hívők megvádolása, hisz életre szóló élmény lehet számukra. Ám gondolják meg, egy egyszeri esemény milyen áldozatba kerül? A vírus-átadásról nem is szólva.

Nem én gúnyolódom az IEC-n – a rendezők csináltak belőle folklór dzsemborit – ami a megnyitót illeti. Remélem, összességében a találkozó méltó lesz katolikusnak és nem katolikusnak egyaránt.

 RS

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8316680510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása