Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ISCHGL: PER INDULT A KOVID MIATT - ZEIT online/RózsaS

2021. szeptember 16. 20:01 - RózsaSá

ISCHGL: PER INDULT A KOVID MIATT - ZEIT online/RózsaS

2020 márciusában ezrek fertőződtek meg az osztrák síparadicsom Ischgl-ben. 32 meghalt, 300 ma is hosszú-kovidban szenved. Az áldozatok hozzátartozói és az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület (Verbraucherschutzverein) rögtön a halálesetek után pert készítettek elő a Republik Österreich ellen. Hosszú vizsgálatok, nyomozás és halogatás után most került sor az első bírósági tárgyalásra a bécsi polgárjogi bíróságon (Wiener Landgericht für Zivilrechtssachen). Egy független szakbizottság megállapította, hogy a hatóságok súlyos hibákat követtek el.

 

Hannes Schopf a helyett, hogy fölüdülve érkezett volna haza Németországba, megfertőződött és meghalt. Özvegye 100 000 € kártérítésre pereli Ausztriát. Ez az első a 15 vádemelés közül, melyet osztrákok és németek indítottak el. 6000 ember 45 országból jelentette be, hogy az éjszakai életéről hírhedt Ischgl-ben és más tiroli sí-városban fertőződtek meg. A 72 éves újságíró Schopf szenvedélyes síelő volt, hozzátartozóit Alexander Klauser ügyvéd képviseli. Ő egész sor mulasztással vádolja a hatóságokat, melyek szerinte Ischgl-t mindjárt a pandémia kezdetén fertőző gócponttá tették.

Izlandiak fertőződtek meg Ischgl-ben

2020 március 5-én Izland figyelmeztette az osztrák hatóságokat, hogy több Ischgl-ből visszatérő izlandi tesztje pozitív lett. Ám ahelyett, hogy az osztrákok lezárták volna Ischgl-t, kétségbe vonták, hogy az izlandiak náluk fertőződtek meg. Amikor egy helyi pincér is megbetegedett, még akkor is napokig tétlenkedtek. Amikor végre a völgyet karantén alá helyezték, a kaotikus bejelentés - Sebastian Kurz kancellár által is – megakadályozta a fegyelmezett evakuálást, folytatta az ügyvéd a vádakat. Schopf özvegye úgy hiszi, férje akkor fertőződött meg, mikor köhögő és tüsszögő turistákkal utazott 3 órát egy buszban.

Az osztrák hatóságok visszautasítják a vádakat

A 15 polgárjogi beadványhoz még 30 érkezett. A kártérítés mellett azt akarják, hogy a kormány ismerje el felelősségét. Ennek eddig semmi jele, ez csak az érintettek szenvedéseit hosszabbítja. Az Innsbruck-i államügyészség 5 hatósági tisztviselő szerepét vizsgálja, a vádemelés bizonytalan.

ZEIT online, 16. 9. 2021

Erster Prozess wegen Corona-Ausbruch in Ischgl

KOMMENT

Gyges

A sielők tudhattak a veszélyről, mégis óvatlanok voltak. Az országnak természetesen védenie kell vendégeit, nemcsak a profitra kacsingatni.

Bemuht

Kérdés, hogy a szomszédos dél-tiroli kormányzat ill. Olaszország jobban járt-e el? Keveset teszteltek és így semmit sem találtak. A korai időpontban még nem láthatták a veszélyt, mint Ischgl-ben. Bízvást borstékolhatjuk, hogy a vádat ejtik, mint a többinél, ahol külföldiek voltak érintve (Galtür, Kitzsteinhorn).

RS

Az állam ellen nyerni? Akkora demokrácia azért nincs. Kölnben keservesen tanultam meg, hogy ne kekeckedjek a hatalmasokkal. Az új háztulajdonos (közismert „Miethai”, bér-cápa) bíróságra vitt, mert nem akartam kiköltözni. Amikor autós halálra gázol egy gyalogost, az államot, mint a baleset lehetővé tevőjét (megszervezi a közlekedést), gyakorlatilag nem lehet perelni, hiába ártatlan a 3. szereplő. Rákos betegek ritkán nyerhetnek egy közeli vegyi gyár ellen, annyira összetett az ok-okozat.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr916691138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása