Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

BEPERELI A KLÍMARONGÁLÓKAT – R. Verheyen – ZEIT, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. szeptember 26. 11:08 - RózsaSá

BEPERELI A KLÍMARONGÁLÓKAT – R. Verheyen – ZEIT, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

A hamburgi ügyvéd, Roda Verheyen, beperelte a kormányt a Karlsruhe-i alkotmányvédő bíróságon, következik a VW.

R. Verheyen (50), a hamburgi alkotmánybíróság tagja: „Nincs több időnk. Ez nem játék. A klímapolitika irracionális.”

Lehetne a 4. hullám képviselője, miután a kutatás, a politika és a nyilvánosság nem hozott eredményt. Új utat keresett, bár a bíróságra a klíma miatt már régóta járnak az ügyvédek – eddig hiába. Most azonban egyre többször a javukra döntenek: A lengyel Bialoziva Nemzeti Parkban leállíttatták a tarvágást, ahogy a Hambacher Forst-ban is, a német belvárosokból sok helyütt kiszorították az autósokat. Az USA-ban fiatalok bevádolták a kormányt, mert tétlenségével jövőjüket veszi el. Márciusban a német Alkotmányvédőbíróság a kormány klímapolitikáját alkotmányellenesnek ítélte meg. Pár hétre rá egy holland bíróság kötelezte a Shell-t, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse CO2-kibocsátását.

Először ítélt el egy bíróság egy privát konszernt. Ezek az esetek nem véletlenek, a bíróságon egy korszakváltás indult el. A környezetjog erős fegyver lett a klímaváltás elleni harcban. Verheyen: „Aki a klímavédelmet késlelteti, árt másoknak és jogot sért.” Pl. az autógyárak, ezért arra készül, hogy beperelje a VW-t.

Őrült vagy látnok?

A környezetjog-specialista először klímakampányt irányított egy NGO-nál, később a környezetminisztérium tanácsadója volt és a német ENSz-klímadelegáció tagja. Nemzetközi hálózatot épített ki, hogy a jogászok világszerte információkat kapjanak. Doktori témája az államok klímafelelőssége volt.

Fölszólította a VW-t, 2030-tól ne áruljon többé robbanómotoros járműveket és 65%-kal csökkentse szén-dioxid emisszióját, 2018-hoz képest. Ha az autógyár nem reagál, pert kap a nyakába. Kollégája, Remo Klinger, koordinált akcióban, a Deutsche Umwelthilfe megbízásából, hasonló levelet küldött a BMW-nek és a Daimler-nek. Míg Klinger már perelt, Verheyen 2 hónapot adott a VW-nek. Azt szeretné, ha a konszern foglalkozna 28 oldalas beadványával. A gyár hallgat, a ZEIT-nek sem mond semmit. Bár a Shell-ítélet után nem valószínű, hogy teljesen ignorálják a kritikát.

Az ügyvédnő: „Tehát megérkeztem a mainstream-re.” 2015-ben még fél ország bolondnak tartotta. Akkoriban beperelte az RWE-t egy perui paraszt nevében, akinek házát az olvadó gleccser fenyegeti. A polgári törvénykönyv 1004. cikkelyére hivatkozik, melyet a szomszédok konfliktusainál szoktak alkalmazni. Indoklás: A perui farmer és a német energiaóriás globális szomszédságban vannak. Némelyek ezt az érvet „kalandosnak”, mások „kreatívnak” találják. Az eljárás folyik, a Hamm-i Legfelsőbb Bíróság Peruban tűzött ki időpontot. Ha Verheyen a pert megnyeri, ez precedens lenne és számos más vállalat beperelését is esélyessé tenné. „Megszoktam, hogy veszítek.” - mondja az ügyvédnő. „Ám minden per egy lépés, azt jelzi a felelősöknek, vedd komolyan a klímavédelmet, mert te is a vádlottak padjára kerülhetsz.”

Ám ez hogyan működhet? Mennyit róhatnak ki a bírók a vállalatokra és egyáltalán? Nemcsak autó- és energiaipar van, hanem acél- és alumíniumművek, papírgyárak, légi forgalmi társaságok, stb. Néhány zöld Dávid perelje be valamennyi Góliátot? Bernhard Wegener környezetjogász Erlangen-ben. Ő is aggódik a klímáért, de a jogállamért is. Ez az út szabályozási káoszba visz. Ezer és ezer vállalat kaphat egyes ítéletet. Ehelyett a törvényhozó kell, hogy cselekedjen. Másrészt, hogy idáig jutottunk, azért épp a politika tétlensége a felelős.

Verheyen: „Az emberek azt hiszik, én találom ki a jogot. Én csak értelmezem.” Mondja és siet vissza az irodájába, ahol 20 gazda pere várja, mert telküket nem akarják útépítésre odaadni.

ZEIT, 23. 9. 2021.

Klimaschutz: Die Hamburger Anwältin Roda Verheyen verklagt Konzerne, die das Klima schädigen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9716700750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása