Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A CO2-VESZÉLY 50 ÉVE ISMERT – ZEIT online/RózsaS

2021. október 06. 18:48 - RózsaSá

A CO2-VESZÉLY 50 ÉVE ISMERT – ZEIT online/RózsaS

S. Manabe és R.T. Wetherald 1967-ben modellezték, hogy ha a levegő CO2-je megkétszereződik, a Föld hőfoka 2*C-vel megnő. A mai becslés 2,5 – 4 *C.

Az első klímakutatók már 120 éve sejtették, hogy a gyárak és a gőzgépek CO2-je egy láthatatlan plafont húz a fejünk fölé. Egy óriási üvegház keletkezik, amely a napfényt és a hőt átengedi, de a meleget vissza nem.

Mit tesz a CO2 a bolygóval? Mi az ember szerepe ebben? Ezzel komolyabban 1950-től kezdtek el foglalkozni. A hamburgi meteorológus, Klaus Hasselmann, kidolgozott egy módszert, amivel – az ingadozások ellenére – le lehet szűkíteni a jövő klímairányát.

A komplexitáskutató, Giorgio Parisi, a kaotikus atmoszféra megértéséhez szolgáltatott alapot. A legkisebb változás is óriási következményt vonhat maga után. A kavarodás folyamatos – az évszakok, felhők, vulkánok, helyi időjárások miatt. Hogyan lehetséges itt a CO2 hosszú távú kihatását előre jelezni, egy gázét, mely a légkörnek csupán 0,1%-a?

Manabe a 60-as években elképzelt egy karcsú, 40 km magas légoszlopot, amelyben szimulációval emelte a CO2-őt. Akkoriban szobanagyságú számítógépen több száz órán át futatta az előrejelzést. (Ma ezt egy smartphone elvégezné). Végül megjelent az eredmény: Földközelben a hőfok emelkedik, 20 km fölött viszont lehülés várható. Ha a melegedésért direkt a Nap lenne felelős, a légkör egyenletesen melegedne. A modell meglepően pontos volt, alapja lett a további tanulmányoknak. (Journal of the Atmospheric Sciences: Manabe & Wetherald, 1967).

Hasselmann föltette a kérdést: Látható-e már a fölmelegedés? Akkoriban globális klímaadatok alig voltak. Ezért az időjárások és a kevés klímaadatokat kombinálva, egy olyan modellt épített, amelyben az állandóan változó időjárás-jelenségek, nem mint zavaró tényezők jelentek meg, hanem, mint a klímarendszer elemei. A munka sikerrel járt: A modell a klímakutatás alapja lett.

Anders Levermann (Potsdam Institut für Klimafolgenforschung): „Először vált lehetővé a természetes ingadozás jele és a globális fölmelegedés jelének együttes kutatása.” Az időjárás gyors átcsapásai ellenére, a klímarendszer más elemei közötti kapcsolata vált fölismerhetővé, pl. az óceánok lassú klímaváltozása. (Tellus: Hasselmann, 1975).

Ezután Hasselmann az ember „ujjlenyomatait” kezdte keresni az időjárás és a klíma adataiban. Sikerült a természetes klíma-befolyásoló napsugárzást és a vulkánokat leválasztania. (Meteorology of Tropical Oceans: Hasselmann, 1979 / Journal of Climate: Hasselmann, 1993 / Climate Dynamics: Hasselmann, 1997).

Az elméleti fizikus, Parisi, „spinüvegjeiről” híres. Ezek fémötvözetek, melyek összetevői konkuráló erőknek vannak kitéve. Ezáltal az egyes atomok spinjeinek mágneses irányultsága állandóan változik. Hosszú távon ez a véletlen alapzizegés az egész ötvözet tulajdonságaira kihat, ahogy a helyi hőfok- és légnyomás-ingadozás a nagy légköri jelenségekre. Parisi 1979-ben egy matematikai látásmódot fejlesztett ki, hogy a spinüvegek káoszát rendezze. Ma a módszert mindenütt használják, ahol kis változások nagyokat okoznak, pl. a biológiában és az agykutatásban.

A Nobel-bizottság indoklása: „A rendezetlenség, a variabilitás és a statisztikus oszcilláció figyelembe vételéről van szó, a klíma-modellekben. Csak mióta mi, emberek, ezzel foglalkozunk, azóta értjük, hogy a fölmelegedés reális és saját aktivitásunkra vezethető vissza.”

Ez fölhívás több klímavédelemre, ám, hogy mindebből mi következik, továbbra sem világos. Bár a világközösség a párizsi egyezményben kinyilvánította, hogy legkésőbb 2050-ig megállítja a fölmelegedést, a CO2-emissziók továbbra is nőnek.

A történet egyszerre hősies és drámai. A hősök, tudásuk dacára, az idők ellenállásán buknak el. A döntés az emberiség kezében van.

ZEIT online, 5. 10.2021

Damit niemand sagen kann, wir hätten es nicht gewusst

 

KOMMENT

PARTEI

Senki sem tudta? Sokkal rosszabb: A többséget a klímaváltozás egyszerűen nem érdekli.

Avatar

"Climate models have been extremely ACCURATE in their predictions of decades of warming (https://climate.nasa.gov/new…). There's no evidence they're 'missing feedbacks' etc. Some IMPACTS (ice melt, sea level rise, extreme weather events) ARE exceeding the original predictions." https://twitter.com/MichaelE…

"Back in 1970, Manabe made the first specific projection of future warming, arguing the global temps would increase by 0.57C between 1970 and 2000. He was spot-on: it warmed 0.54C."…

Spiegelwechsler

Egy szuper-találmányban reménykedni egyszerűen naiv.

Weiterwursteln

Tehát neoliberális FDP-logika. Fő, hogy Christian tovább száguldozhasson Porshe-jával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8516710318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása