Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ENERGIA ÁRDRÁGULÁS KEZELÉSE – ZEIT, Hamburg/RózsaS

2021. október 23. 09:13 - RózsaSá

ENERGIA ÁRDRÁGULÁS KEZELÉSE – ZEIT, Hamburg/RózsaS

Öröljünk az energiaárak emelkedésének? Végül is így a szél és a nap zöld energiája vonzóbb lesz és gyorsítja az energiafordulatot. Ám sajnos nem a legjobb, hanem a legrosszabb energiavilágban élünk. Az árrobbanás a kis jövedelműeknek és a klímának rossz. Ezt már 20 éve a piros-zöld koalíció megtapasztalta. Schröder leállította az ökoadó-projektet, mely drágította volna a CO2-emissziót, csökkentette volna a nyugdíj-járulékot, de az olaj világpiaci ára és az autósok dühe közbe szólt.

Ma az áremelkedés még fenyegetőbb. Az Ampel-koalíció (közl. lámpa) vegyen vissza a klímavédelemből? Új hiteleket vegyen föl az állam, hogy az árakat kompenzálja? Párizs csekket küld a szegényeknek és gázár-plafont vezet be a télre. Prága törli az energiaadót. Berlinben a gazdaság egy újabb konjunktúra-válságtól tart. Az állam vagy még több mrd adósságot csinál, vagy a klímavédelem kerül vakvágányra. Így vagy úgy, az ország ki van szolgáltatva a világpiacnak és az orosz és a szaudi hatalmi játszmáknak.

Teljesen tehetetlenek azonban nem vagyunk. Valójában az árak hosszú távon csökkennek, megszakítva egy-egy drágulással. Ez a piac. Ha sok olaj van, esik az ára. Ha kevesebb a kínálat, mint a kereslet, tartós árcsúcsokról beszélnek – míg újból több lesz a termelés.

Ezt a mintát a megújulók nagy mértékű termelése döntené meg. Az erős ingadozások csak ártanak a környezetnek, mely valójában lassú és tartós áremelkedést igényel. Ehhez igazodnának az emberek és a vállalatok. Ám ennek az energiaárnak nagy része adó, ezt az állam rugalmasan kezelheti. Ha a világpiaci árak emelkednek, automatikusan csökkennek az adók. Csökkenő olajárnál nőnek az adók - így a hullámzás „kivasalható” és egy enyhén emelkedő árgörbe jönne létre. Az ilyen rugalmas reakció ellenzői szerint ekkor nem lehetne a költségvetést tervezni.

Ez a probléma egy alap létrehozásával megoldható lenne. Jó időkben ide folynának be az adópénzek, nehezebb időkben pedig ezeket használnák föl. Volna tehát egy rendszerszerű megoldás – kapkodó szükségintézkedések helyett. Ezzel a következő koalíció egy szociális (SPD) és egy öko (zöldek) gesztust tenne, jelezve, hogy képes valamit tenni a piac vad hullámzásai ellen.

ZEIT, 21. 10. 2021

Der Preis für Gas und Benzin steigt. Muss deswegen der Klimaschutz zurückstehen? Es gibt eine bessere Lösung.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr116732992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása