Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A LEGESÉLYESEBB KAP ÁGYAT – E. Bodendieck – ZEIT Hamburg/RózsaS Szászország (Sachsen) már hetek óta a legfertőzöttebb, a heti csúszóátlag 1000. (Német átlag 400 és növekvő). 2000 van kórházban, 450 intenzíven. A klinikák túlterheltek, pár nap és ágy

2021. november 24. 12:56 - RózsaSá

A LEGESÉLYESEBB KAP ÁGYAT – E. Bodendieck – ZEIT Hamburg/RózsaS

 

Szászország (Sachsen) már hetek óta a legfertőzöttebb, a heti csúszóátlag 1000. (Német átlag 400 és növekvő). 2000 van kórházban, 450 intenzíven. A klinikák túlterheltek, pár nap és ágyhiány fenyeget – akkor az orvosok triázs szerint döntenek. Erik Bodendieck (54), palliatív medikus, a szász orvosi kamara elnöke.

 

ZEIT ONLINE: Bodendieck úr, mennyire drámai a helyzet?

 

Erik Bodendieck: Kollégák jelezték, hogy a triázs-helyzet már a hétvégén beállhat (nov.27-én). Vagyis: Ha 2-3 beteg vár egy lélegeztetőgépre és csak egy ágy szabad, az orvosoknak kell dönteni. Az kerül gépre, akinek a legjobb a túlélési esélye. Az intenzíven van a legtöbb személyzetre szükség. Ágy és gép van elég – ápolók hiányoznak.

 

Z: Szászországban már a múlt télen hasonló volt a helyzet. Most, novemberben, még rosszabb?

 

B: Minden erőnkkel el akarjuk a triázst kerülni. Betegeket korlátlanul máshová küldeni nem lehet. Az országra egy átlót húzhatunk, délnyugatról északkeletig. Ettől keletre nagy a fertőzöttség. Ha mindenkit átdobunk, akkor ott lesz nagy a telítettség. Most még néhányat átküldhetünk, ha kibírják a több száz km szállítást.

 

Z: Ön hogy viseli a helyzetet?

 

B: Nem jól. Kutatások mutatják, aki végig csinált egy triázst, elhagyja a szakmát. Tegyük világossá: Triázsnál nemcsak corona-betegekről döntünk – minden más súlyos esetről is. Ha behoznak egy szívinfarktusost vagy egy politraumást – az hátra marad. Vannak más téren is ilyen helyzetek, amikor le kell mondani a szolidaritásról (Égő házból kit hozzunk ki először? RS).

 

Z: Hogyan döntik el, kinek nagyobb a túlélési esélye?

 

B: A Deutsche Gesellschaft für Intensivmedizin erre javaslatokat tett, ehhez igazodunk. Ez tisztán orvosi kérdés, a legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint. Ez jogilag is fedett. A kisebb esélyűek palliatív (tüneti) kezelést kapnak. Az orvos nem emelheti ki a kovidosokat. Az oltatlanok túlélés-prognózisa jelentősen rosszabb.

 

Z: Ön már élt át ilyen helyzetet?

 

B: Nem, de mint rezidens, vannak emlékeim az NDK-ból. Akkor azt mondták, 60 fölött nem kap mindenki dialízist, mert kevés a gép. Ez a mai helyzettel nem hasonlítható össze. Az NDK-s orvosnak számítania kellett a hiánnyal. Most van elég készülékünk, de nincs hozzá személyzet. Ez már a járvány előtt is így volt.

 

Z: Önöknél miért rosszabbodott a helyzet ennyire?

 

B: A történelemből kifolyólag a szászok inkább kételkednek az állami regulázásban, gyorsan kiskorúsításnak vélik. Továbbá sok vidéki településen csak idősek maradtak - régi, rögzült nézetekkel. „Aki gyámkodik, az rosszat akar.” Ekkor gyorsan bekerülhetünk egy többségörvénybe, ahol nehezen alakíthatunk ki más véleményt, pedig a véleményváltoztatás teljesen normális. Egyedül 100 emberrel szembe szállni, akik ugyanazt vallják, rázós dolog. Ezt az oltásnál is átélem.

 

Z: Önnek háziorvosi rendelője van Lipcse közelében. Mit mesélnek a páciensei az oltásról?

 

B: Nálam olyan a helyzet, mint az egész Szászországban. Egyik fele beoltatta magát, másik fele nem. Egy fiatal még a maszkot is nyűgösnek tartja. Elmondtam neki, mennyire drámai a helyzet. „Nem hat meg, míg a saját szememmel nem látom!” Sokan úgy érzik, hazudnak nekik és nem érzékelik a veszélyt. Egy teljesen tárgyilagos beszámolóról azt hiszik, gyámkodnak felettük. Saját igazságot kreálnak, főleg a közösségi oldalak hazugságaiból és féligazságaiból. Ismerek sokakat, akiken átfutott a vírus, erre fölfigyelnek, a súlyos eseteknél félrenéznek. Tiszta tagadás is előfordul. Volt egy eset az Erzgebirge-ben. Valaki meghalt kovidban, az ismerősök megemlékeztek róla az újságban – de nem oltatták be magukat.

 

Z: Mit kell tenni, hogy ne legyen ennél is rosszabb?

 

B: A legjobb lenne, ha mindenki haza menne és bezárkózna. Ha nincs kontaktus, nincs fertőzés. Sok kollégával kértük a szász kormányt, 60%-kal vegye vissza az érintkezéseket. Hiába.

 

Z: Hétfő óta Önöknél részleges lockdown van. Egyes intézkedések mindenkire vonatkoznak, mások csak az oltatlanokra. Ez elegendő?

 

B: Csak remélhetem, de nem hiszem, hogy a hullámot ezzel tartósan lecsillapíthatjuk. A gazdaságnak is jobb lett volna 2-3 hét teljes lezárás. Így csak toldozgatjuk és hosszabbítjuk a drámát.

 

Z: Szászországban van a legtöbb oltatlan, az oltópontok előtt hosszú sorok várnak. Nem lehetne gyorsabban?

 

B: A mobilcsapataink ki vannak merülve. Az oltópont legjobb helye még mindig a háziorvosi rendelő. Ott könnyebb az időpont-szervezés. Szak- és üzemorvosok is oltanak. Ám a mostani oltás csak 1-2 hónap múlva hat. Mégis oltanunk kell, hogy kimeneküljünk a pandémiából.

 

Z: Vannak orvosok is, akik oltásellenesek. Ismer ilyet?

 

B: Sajnos ilyen is előfordul. A mi kamaránk feladata az is, hogy ezt tisztázzuk. Átképzéseket kínálunk és „Impfnewsletter”-t adunk ki. Próbáltuk jogilag, de ilyen eszközeink szerények. Minden följelentés elakadt. Kelet-Sachsen-ben egy orvos és segédei a tesztelésnél nem viseltek maszkot. A megjelent rendőröknek az orvos rögtön kiállított egy mentesítő tanúsítványt, miszerint ő erre nem kötelezhető.

 

Z: Az orvosi személyzetet is megfenyegetik. Történt ilyen?

 

B: Egyre gyakrabban. Kollégák jelentik, hogy szidalmazzák őket, mert oltanak. Följelentéssel fenyegetnek. A sürgősségieken fölmondanak, mert nem bírják elviselni az aggressziót és a fenyegetéseket.

 

KOMMENT

 

ktElwood #2

Vagyis az önként oltatlan előnyt kap az idősekkel szemben.

Gondatlanságból elkövetett emberölés – 3 sarkon át.

 

schwattwiepumaII

Érvekkel nem megyünk semmire. Oltáskötelezettség, borsos pénzbírságok, börtön.

 

ZEIT ONLINE 23. 11. 2021

"Der Patient mit den besten Überlebenschancen bekommt das Bett"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5616763834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása