Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Willkommen im neuen grünen Brüsseler Ökosozialismus ,,Fitfür55“ - Dr. Sylvia Limmer – NZZ Zürich/RózsaS

2021. december 08. 04:39 - RózsaSá

Willkommen im neuen grünen Brüsseler Ökosozialismus ,,Fitfür55“ - Dr. Sylvia Limmer – NZZ Zürich/RózsaS

 

A kissé jobbra kanyarodó Limmer asszony AfD-nézetei.

 

A „Fitfür55“ a brüsszeli zöldek klímamentő víziójának javaslata. 2030-ig 55%-kal kellene az európai CO2-kibocsátást csökkenteni. Az ökoszocialisták nem a gazdaságért aggódnak, hanem egész életmódunkért. „Mindent újra kell gondolni,” mobilitásunkat, gazdaságunkat, lakásunkat, kereskedelmünket, mezőgazdaságunkat, energiaszolgáltatásunkat. A „Fitfür55“ 13, részben új rendelettel, szigorítással indítja a zöld lemondás- és tiltáspolitikáját az EU új ciklusában.

 

Az emisszió-nélküli autó nem más, mint egy kreatív hazugság. A föltankolt villanymix CO2-je mellett az autó-akkuk gyártási terhelései és a nyersanyagok bányászati környezetrombolása még jobban árnyalják a képet. A járművek CO2-rendeleteinek átdolgozása 2035-ig 100%-os CO2-redukciót (!) hivatott elérni. Ez nem más, mint a robbanó-motor likvidálása, egész piacával együtt. Mögötte az individuális mobilitás megszüntetése rejtezik, ahogy ezt Brüsszelben egész nyíltan tervezik.

 

De honnét jönne ehhez a többlet-áram? Csak az E-autókhoz 12 új atomerőművet kellene építeni, pedig 2022 végére még a régieket is le akarják kapcsolni. Helyette a megújulókban reménykednek. Ezeknek kiépítése az új irányvonalak szerint folyik.

 

Idén a kevesebb szél miatt 21%-kal visszaesett a szélgépek termelése. A legfontosabb energiahordozó a szén volt (statisztikai hivatal, szept. 13.). A hagyományos, piacképes energiatermelőket Brüsszel a megújulók szubvencionálásával kiszorítja. A felhasznált végenergia 2030-ra 40%-ban kötelezően megújuló kell, hogy legyen. (Ma még csak 18%). Ezen őrület költségeit a Bank of America számosította: A következő 30 évben 150 billió $-ba kerülne, a világ-GDP kétszeresébe.

 

A fosszilisok árdrágulása csak tűz a zöld „világmegmentésre”. Brüsszel és Berlin a CO2-illeték emelésével próbálja magatartás-változtatásra rávenni a fogyasztókat és a cégeket. Tervben a CO2-tanúsítványok gyérítése. Drágítani akarja a fossziliseket, eltörölni az adómentességet. (Dízel, fűtőolaj előnye.)

 

Az áram árát évente automatikusan igazítják. Most az E-autózás mindenféle áramforrása kap adókedvezményt, amivel csak tovább gyűrűzik az árdrágulás az energiaszektorban. Hogy ez tiltakozást vált ki, azt az öko-tervgazdaság-hívők is jól tudják. Ezért kell tovább fáradhatatlanul figyelmeztetnünk: „Senkit sem szabad hátrahagyni.”

 

Az EU-Bizottság szerződés-szegéssel új adórendszert kreál magának. Külön CO2-kereskedelmi piacot épít, minden polgár terhére. A pénzelés a Bizottság által kezelt szociálalappal történik, mely a klímaintézkedések generálta energiaszegénységet hivatott korrigálni.

 

Tehát az olcsó zöldenergia mesének vége. Nyakunkon a klíma-totaliter-elosztó-állam. Ismét Németország lesz egy látszólagos kegyes intézkedéscsomag legnagyobb nettó befizetője. Így lesz a szorgalmas német adófizetőből a görög épületszanálások, a spanyol ingyenes közközlekedés, vagy a bolgár jövedelem-emelés direkt pénzelője.

 

Németországban egyre gyakrabban lesz sötét, ha az új jelzőlámpa-koalíció a hűtőtornyok fölrobbantása után bejelenti: „Vissza a (10)55. év jövőjébe!

 

NZZ, 4. 12. 2021

Willkommen im neuen grünen Brüsseler Ökosozialismus ,,Fitfür55“

 

KOMMENT

Ez igazán az én asztalom! (Feleségem szerint „minden szarhoz értek”.) A populista AfD-szerző föladta a leckét! Mint Orbán, ő is így főz: Egy réteg igazság, egy réteg hazugság. Csakhogy, mint jó nacionalista, nem csak az ökoszocialistákkal – egész Európával megy szembe: az European Green Deal projekttel, amelyben ott a cél, az 55%-os ühg-csökkentés. Ami igaz, az az EU papírjaiban – magyarul is! - olvasható. (https://consilium.europa.eu/hu/.) Németország, mint az EU kegyes osztogatója? Vagy fosztogatója?Mindenki tudja, mennyit profitál az exportból és az euróból. Az E-autózást mi is így bíráljuk. Az energiaszektor ilyen iramú átépítése tényleg illúzió. Egy szélturbina építése 10 évig is eltarthat – hát még egy teljes energiaipar átépítése! Az atomerőművek 2022-es leállításában már senki sem hisz. A túlzott energiafogyasztás sokaknak még csak nem is tudatos - egyszerűen info-hiány vagy rossz szokás. A luxus-fogyasztók tapsolnak a populistáknak. Hiába írtuk az ENERGIEMENÜ-t 1993-ban Kölnben? („Jó napot! Meghoztuk az Ön fejére eső radioaktív hulladékot!”) Az összes Szelíd Energia Füzet (13 db.) is ezzel foglalkozik.

Az AfD egyben nagyot téved: Nem a zöld víziónak nincs jövője, hanem ennek a mai gazdaságnak. Ha nem javítjuk ki, vele az AfD-publikum is elpusztul, ahogy mindenki. De, ugye, kijavítjuk?

Saral Sarkal ökoszocialista mozgalmár régi barátom. Könyve a „Eco-Socialism or Eco-Capitalism?: A Critical Analysis of Humanity's Fundamental Choices” világszerte ismert – csak Mo.-on nem. (Kedves Saral! Engem meglincselnek, ha itt a szocializmussal hozakodom elő!”) Büszke vagyok a Wiki magyar „Ökoszocializmusra” - legjobb a Balkánon!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9416776628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása