Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HIBÁK, MINT A PEGIDÁNÁL – M. Dittrich/ZEIT/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. december 12. 08:09 - RózsaSá

HIBÁK, MINT A PEGIDÁNÁL – M. Dittrich/ZEIT/RózsaS, német-sajtó figyelő

 

Nem rég a szász egészségügyi miniszter háza előtt fáklyás tüntetők jelentek meg. Miro Dittrich, a konteó-kutató CeMAS alapítója. A hatóságok sokáig alábecsülték a „Querdenken-Bewegung”, a kveruláns-mozgalom erejét.

 

ZEIT ONLINE: Dittrich úr, sokan figyelmeztettek a szcéna várható túlkapásaira. Tényleg ennyire megnőtt az erőszakpotenciáljuk?

 

Miro Dittrich: A képesség mindig is megvolt, de most konkretizálódik. Ha korábban figyelmesebben meghallgatják őket, kiderült volna, nem a corona-intézkedésekről volt szó, hanem a rendszer megdöntéséről. Világos volt, hogy ez hova kellett, hogy vezessen. A tüntetések elbuktak – egy kitaláció ellen tiltakoztak. Nincs corona-diktatúra. Most radikalizálódnak, az összeomlástól tartanak és csak az erőszak maradt a számukra. Fáklyákkal vonulnak politikusok házához, a chat-csoportokban címek után kutatnak. Már nem a politikai szándék-demonstráció a cél, hanem az izmozás.

 

ZEIT: Mennyiben változott meg a kveruláns mozgalom?

 

D: A nyári berlini nagy tüntetés betiltása után sokan átnyergeltek a politikai erőfitogtatásra. Kis városokban kis tüntetések folynak – a helyszínt áttették a lokális terepekre. Sok jobbszélső is beszivárgott, Szászországban látható. Tarka keverék jött létre, a kelet-nyugat probléma is megjelent. Keleten gyakran a szélsőjobb a tüntetések szervezője. Nyugaton a szószólók inkább ezotérikus, antropozóf-körökből verbuválódnak. Ők erőszak-ellenesnek mutatkoznának, de nem azok. De legalább próbálkoznak. A keletiek kemények.

 

Z: Szektásodás is tetten érhető?

 

D: Ez az US QAnon-rajongóktól ered, de kevésbé föltűnő. Hozzájuk csatlakoztak a birodalmisták, akik a SHAEF-csoport zömét adják. Úgy hiszik, a háború után a SHAEF, a Szövetségesek főparancsnoksága vette át a hatalmat és ma is az kormányoz. (Valójában 1945-ben fölszámolták). Ez a csoport inkább aggasztóbb, mint a többi, mert még távolabb sodródott a valóságtól. Szektaszerűek és erőszakra kaphatók. Rögeszmés, makacs megszállottak, a végsőkig ragaszkodnak téveszméjükhöz. Aki mást gondol, rögtön kizárják. Köztük vélemény-monopol uralkodik, mint minden szektánál.

 

Z: Mit tegyenek a biztonsági szolgálatok ezekkel a csoportokkal?

 

D: Sajnos, késlekedtek. 3 éve előadást tartottam erről, konkrétan a Telegram-on szervezkedőkről. Most csodálkoznak. A rendőrség már régen be kellett volna, hogy avatkozzon, már az első tüntetéseknél. Állítólag békés polgárok voltak. A Pegidánál elkövetett hibákat ismétlik meg. Már az első gyilkossági fenyegetésnél a Telegram-on büntetőjogilag föl kellett volna lépni. Csak sokára értették meg, ami ott folyt.

 

Z: Mikor volt ez?

 

D: Egy fontos pont volt a Reichstag megtámadása. Ez a biztonsági szolgálatok csődöt mondott – hisz a radikálisok bejelentették a „Sturm auf den Reichstag” Telegram-csoportban. Nem egy pár bolondról volt szó. Utána jött az Idar-Oberstein-i gyilkosság. Mégis egy fáklyatüntetés kellett, hogy a rendőrség leállítsa őket. A szcénában nagy a feszültség. Igen valószínűek a további erőszakos tettek. Sokan online találtak egymásra és most offline is találkozni akarnak, pl., hogy lelőjék a szász miniszterelnököt. Lesz több affekt-tett is, tehát nem-eltervelt túlkapás. Ezek az emberek apokaliptikus világukban egy fölszabadító rajtaütésre vágyakoznak – és a tapsra a community-jükben.

 

Z: A Bundestag az oltáskötelezettséget tervezi. Ezzel még jobban radikalizálódik a szcéna?

 

D: Nagyon valószínű. Ám ezzel engednénk a zsarolásnak. Az oltáskötelezettség csak tudományos alapokra épülhet. És utána hogy védjük meg magunkat az erőszaktól? Hogyan lépjünk föl a radikális szcéna ellen? Az állam jobban kell, hogy őrizze az oltópontokat. Támogassa a boltokat a corona-intézkedések betartásánál. Emlékeztessünk, hogy csak egy kisebbséggel állunk szemben, a nagy többség betartja a világjárvány elleni szabályokat. Nem a „nép” megy az utcára.

 

ZEIT online, 11. 12. 2021

Querdenker "Man macht dieselben Fehler wie bei Pegida"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr716781326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása