Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ ÖKOLOGISTÁK NEHÉZ ÉLETE – ZEIT Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. december 15. 09:30 - RózsaSá

AZ ÖKOLOGISTÁK NEHÉZ ÉLETE – ZEIT Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

 

1. MARTIN FERL (57), Gelsenkirchen

Kéthavonta lemegyek a pincébe, leolvasom a villanyórát. Ha elhagyom a lakást, kihúzok minden dugót a konnektorokból. A plafonlámpa amúgy sincs sosem fölkapcsolva, kis LED-eket vagy gyertyát használok. Feleségemmel csak tusolunk, egy teli kád 4 €-t vinne el. Minimálbért kapok, a lakbérem épp most drágult 20%-kal. A fűtésköltségem is évente növekszik. Az Energiewende-t egyrészt jónak látom, de aggódom. Mint a Caritas energia-tanácsadója, olyanokat látogatok meg, akiknél kikapcsolták az áramot. Sok Hartz IV-es (szoc-segély) és nyugdíjas attól fél, hogy nem tudja kifizetni a rezsit. Főleg idős, magányos hölgyek vannak gondban. Sokan tetemes adósságot halmoznak föl. Pl. azért, mert nem vehetnek egy AAA+, 700€-hűtőt. Egy Hartz IV-es 446 €-t kap, ha ebből 100 € a villany, miből fog megélni? (Átlagjövedelem: nettó 2000 €, RS). Én sem vehetek új hűtőt. Nálunk is egy régi, áramzabáló átfolyós elektro-vízmelegítő van. Mint lakbérlő, nem változtathatok. Az állam miért nem veszi elő a háztulajdonosokat? Járom a lakásokat, de már nem is tudom, mit mondjak. Megnézem a készülékeket és a villanyszámláikat. Azt is mondom, zárják el a csapot, míg szappanozzák magukat, de a tusolást is tiltsam be? Pláne, ha gyerekeik is vannak. Sokan a fűtést sem kapcsolják be. Nagy hátralékuk van. Nem akarok nagyon rájuk ijeszteni, azt mondom, a CO2 ára emelkedik, ezért a fűtés drágul. Ekkor a politikusokat szidják, holott a környezetvédelem mellett vannak. A szegényebbek még jobban vigyáznak a környezetre, mint a jól keresők. Másként viszonyulnak ahhoz, amit megvesznek. Élelmet nem dobnak könnyen el. Maradék szemét alig van. Magam is sokáig voltam munkanélküli, tudom, miről beszélek. Örültem, amikor hallottam, hogy az áram-illeték megszűnik és az áram olcsóbb lesz. Remélem, így is marad.

 

KOMMENT

Kedves Ferl úr! Már Kölnben sok tippet adtunk (Energiemenü): bojlert csak szombaton bekapcsolni, addig pb-palackkal nagy fazék vizet melegíteni; nyáron nem kell meleg víz; télen csak este begyújtani, nappal klubba, könyvtárba menni; csak a konyhát fűteni főzés közben, hőszigetelésre ügyelni, padláson szigetelő járólapokat lefektetni; télen kikapcsolom a hűtőm - balkonon, vízaknában, pincében tárolom a romlandót; magokat főzök, kevés kolbásszal; amit lehet, nyersen megeszem (saláták), kenyeret kenyérsütőben sütök.

RS

 

2.

Nora Eichner (36), Michael Haug (36) Neufra

Nemrég föl akartuk mondani az öko-áramunkat, pedig a fenntarthatóságot fontosnak tartjuk. Nyaraláskor sosem repülünk, a gyerekekkel a környéken sátorozunk. Vettünk egy parasztházat a Schwäbischer Alb-on, oda napelemet tervezünk. Vizet fatüzeléssel melegítünk, de csak fürdéshez, egyébként hideg vízben mosdunk. A faluban átlagban 2 autót tartanak, mi csak egyet. Kisebb bevásárlásokat kerékpárral intézek. Kertünkben tököt, káposztát, sárgarépát, hagymát termesztünk. Mindketten részidőben dolgozunk, fogyatékosokkal. Ezért vigyázunk a pénzre. A tönköly ára megduplázódott. Lisztet a kenyérsütéshez most a konvencionális molnártól veszünk. Kiszámoltam, az áramszolgáltató-váltással évi 200 €-t nyernénk. Most még bírjuk, de ha az öko-élet költségei emelkednek, átállunk.

 

KOMMENT

Mint „öko-guru”, én sem akarok ráfizetni. Már újrapapírt sem veszek, mert drágább. Ráfizetés nélkül is sok mindent lehet csinálni: Fát ültetni, komposztálni, bringázni, buszozni, hulladékot szortírozni, futni, egészségesnek maradni.

RS

 

3.

Björn Laser (54), mérnök, Bremerhaven.

Ingázó vagyok, Bremerhaven-Bremen, 70 km oda-vissza, minden nap. Feleségem dettó, Osterholz-Scharmbeck, oda-vissza. Ha nem vagyunk homeoffice-ban, havonta 420 € a tankolásunk. Ha emelik a CO2- és a dízel árát, az nem örvendetes. Kifizetjük. Mint tüzeléstechnikai projektvezető, jól keresek. Feleségem ápolói fizetése is hozzá jön. A klímavédelmi költségek egyrészt nem vágnak földhöz, hisz végre történnie kell valaminek. Másrészt értelmes intézkedéseket várok el. Mit használ a benzin drágítása, ha nincs alternatíva? Szívesen átállnék vonatra, de egy jegy 13,20 €, kétszer több, mint a régi dízeles kocsimmal. Még a 8 km-t is letekerném bringával az állomásig, jó kis torna lenne. Ám ezzel 2 órára növelném az utazási időm. Feleségem sem vonatozhat, óránként van járat, nem illik a munka-ciklusához. Már most is alig vacsorázunk együtt. Munkahelyeinkhez sem költözhetünk. Itt Bremerhaven-ban van egy szép kertes házunk. Brémában olyan drágák az ingatlanok, hogy mi sem vehetnénk.

 

KOMMENT

A mérnök úr öko-lábnyomát jobb, ha ki sem számoljuk. A szegény Martiné (1. eset) többször beleférne. (Amiből nem következik, hogy a legjobb környezetvédő a halott környezetvédő.) Kétségkívül csapdába kerültek. Mit ér a kertes ház, ha sosincs otthon? Az egybevetés a 13,20 €-jeggyel nem pontos: Az autózás teljes költsége mindig nagyobb (egy részét az állam fizeti); nem szólva a stresszről, balesetveszélyről, egészségről. Ez az ingázó életmód egyszer kiszívja az erejüket. Jobb, ha nem várják meg.

RS

 

ZEIT, 9. 12. 2021

Drei Haushalte ringen mit den Kosten.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8716784034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása