Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ FFP2 ÉS AZ OMIKRON – ZEIT online/RózsaS

2022. január 15. 13:59 - RózsaSá

AZ FFP2 ÉS AZ OMIKRON – ZEIT online/RózsaS

 

A következő hetekben mindenki megkaphatja az omikront. Pánikra nincs ok: A fertőzés vagy teljesen enyhe, vagy tünet nélküli – különösen az oltottaknál. Ám ami az össztársadalmat illeti, a gyors tömeges fertőzés próbára teszi az egészségügyet és az infrastruktúrát. A fertőzést le kell fékezni, ebben segítenek a maszkok.

 

Alapjában véve a maszkok védelmi funkciója nem változott. Ami változott, az a fertőzésesemény. Eddig teljesen oltott csoportoknál, ünnepléskor és rendezvényeken, nem láttunk nagy delta-kitöréseket.- mondja Jana Schroeder, Institut für Krankenhaushygiene und Mikrobiologie der Stiftung Mathias-Spital. Az omikronnál más a helyzet: megkerüli az immunrendszert és az oltottakat is megfertőzi.

 

Martin Kriegel (Professor für Raumlufttechnik an der TU Berlin): „Az omikronnál jóval kisebb adag is képes fertőzni. Légzéskor és beszédnél több és nagyobb vírusrészecskék szabadulnak el, mivel az omikron főleg a felső légutakat támadja meg. Ezért került ismét a maszk napirendre. A különböző maszkok viseléséről és hatékonyságáról széleskörű vita folyik. Leszögezhetjük: Az FFP2 maszk viselése zárt terekben különösen javallott. Szabadban a fertőzésveszély csekély. Jana Schroeder: „A különféle textilmaszkok, otthon varrottak, melyek a járvány kezdetén használatban voltak, már nem felelnek meg a követelményeknek” (ipa: Abaluck et al., 2021). Az OP-maszkok jelentősen jobbak, bár ezek sem versenyezhetnek az FFP2-vel, ha aeroszol fertőzésről van szó. Kapható FFP3 is, de ezek csak minimálisan emelik a védelmet.

 

A Max-Planck-Gesellschaft bevizsgálta az FFP2-ket és magas védőfunkciót állapított meg (PNAS: Bakheri et al., 2021). A teszt során fertőzött és egészséges oltatlan ember FFP2-vel 20 percig tartózkodott egy helyiségben. A fertőzés veszélye csupán 0,1% volt. (?? Ki vállalta? Ezer közül egy fertőződött? RS). Föltéve, ha a maszkot korrektül viselik.

 

Nem minden maszk illik minden arcra. Ez függ a fej méretétől, a maszk alakjától. „Nem szabad azt sugallnunk, ha a kengyelt ráhajlítjuk az orrunkra, a fertőzésveszély nulla.” A maszk választása attól is függ, hol akarjuk használni. Egy rövid szupermarket-látogatásnál a szabványos modell elegendő. Egy 5 órás vonatozáshoz ajánlatos egy fejszalagos, szivacsbetétes modell (lásd Stiftung Warentest). A maszkok alkalmasak többszöri használatra – ha ügyelünk a tisztaságára. Jana Schroeder javasolja, próbáljunk ki különböző gyártmányokat, hogy megtaláljuk a legjobban illőt. Próbáljuk ki ne csak a fülhöz, hanem a fejhez rögzíthetőt is, hátha az jobban zár.

 

A levegő a maszkon keresztül kell, hogy áramoljon. Ha rosszul ül fel, a kilélegzett levegő szűretlenül kijut a réseken. Ez már apró réseken és pontatlanságokon megtörténik. Kriegel: „Ha 2 FFP2-es találkozik, és 50% levegő jut ki szűretlenül, a másiknál már 25% érkezik meg.” Tehát még egy rosszul illő maszk is jelentős védelemmel bír. A másiknál jóval kisebb adag vírus juthat be. Sandra Ciesek, virológus: „Ekkor a betegség enyhe lefolyású lesz, ahogy ezt az emlős-vizsgálatok mutatták.” (PLOS: Dabisch et al., 2021). A vírus lassabban szaporodik a testben és az immunrendszernek több ideje van reagálni. Természetesen más faktorok is kihathatnak, így az életkor és a krónikus betegségek.

 

Egy maszk hányszor alkalmazható?

Kövessük a gyártó ajánlatát. Néhány óránként, de legalább naponta cseréljük újra. Akiknek probléma a költség, használják a maszkokat rotációs rendszerben több hétig. Legyen a hét minden napjára egy maszk. Ha vírusosak, szellőztetéssel egy hét után már vírusmentesek lesznek.

 

ZEIT online, 15. 1. 2022.

Warum die FFP2-Maske jetzt besonders gut sitzen sollte

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2016813956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása