Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VEGÁN VAGY DISZNÓ? - Haschtag veganuary - ZEIT/RózsaS

2022. január 18. 19:39 - RózsaSá

VEGÁN VAGY DISZNÓ? - Haschtag veganuary - ZEIT/RózsaS

 

Idén is kitört a „Hashtag #veganuary”. Az influenszer Niko Rittenau kiállt az Alexander Platz-ra egy táblával: »Wir sollten alle vegan leben – Change my mind«, éljünk mind vegán módra! Minden új vegán Burger bolttal gyöngül az előítélet, miszerint a csak-növényevők aszkéták. De vajon lehet-e és jó lenne-e a tömeges vegánizmus?

 

A húspótló ételek drágábbak, mit a hús, mégis egyre jobban terjednek. A Rügenwalder Mühle 2020-ban először adott el több húspótlót, mint húst. Vegán szalámi, vegán bécsiszelet, vegán sonka-spicker, vegán csirke-nugget.

 

Ám ne szépítgessük: A vegán táplálkozás hiányos táplálkozás. Így pl. a B12 vitamin, bár algákban és erjesztett ételekben (savanyú káposztában) megtalálható, de nem annyi, mint a tejtermékekben. Brokkoliban is van kalcium, de a tehéntejben jóval több. A lenmag tízszer több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hal, de először is ez másféle, másodszor ki eszik meg egyszerre 100 g lenmagot?

 

A nyomelem jód a pajzsmirígy fontos eleme, szerepe testünk növekedésében és anyagcseréjében van. Algák és halak tartalmaznak jódot, de nem lehet mindig ezeket enni. Ezért jódozzák a konyhasót, Svájcban már 1920-tól. A tehéntej jó jódforrás. A tehéntápba jódozott adalékokat kevernek, a tehénemlők fertőtlenítő szere is jódtartalmú.

 

Ám a világ 1,5 mrd tehenével az 1,5*C-klímacél nem elérhető. A húsevést csökkenteni kell.

 

A vegánok nem csak kevés B12-őt fogyasztanak, de kevés folsavat, szelént és cinket is. Ezeket célzott táplálkozással pótolniuk kell. A hús eleve nem egészségesebb, de egy problémát megold olyan társadalomban, ahol kevésbé törődnek a táplálkozással. Aki minden nap csak zöldséges rizst eszik, kevesebb tápanyagot kap, mint aki csak cordon beu-t fogyaszt. Akkor is, ha a húsevők elhízhatnak és más betegségeket is fölszedhetnek.

 

De hát akkor miért nem adnak a vegán ételekhez B12-őt, omega-3-at? Patrick Bühr, Rügenwalder Mühle: „Törzsvásárlóink 'flexitiánerek', vegyes evők, így ők elegendő tápanyagot kapnak. Ehelyett a fehérje növelésére koncentrálunk. Legyen az étel laktató, ha főleg búzából is áll.”

 

A legnagyobb probléma a vitamin. A lejáratkor csak töredéke marad, java része elbomlik. „Ezért erősen túl kell adagolnunk.” - mondja Bühr. A padlizsán a szüret után 2 héttel jelentősen veszít vitamintartalmából, az üveges főtt zöldségben szinte semmi sem marad. A vegán ételekhez adagolt vitaminok főzéskor szétesnek. A zabtej B12-je, ha 80*C-os cappuccino-hoz öntik, teljesen eltűnik. A kenyértésztához adott B12 egyharmada a sütéskor megsemmisül. A hús és a tehéntej vitaminjai valamennyire stabilabbak. Ezért persze ezek nem föltétlen egészségesebbek, a szalámi pl. túl sok sót és zsírt tartalmaz. Vannak vegán termékek, melyek több fehérjét tartalmaznak, mint egyes húsok. A tenyésztett halak sem tartalmaznak omega-3-at, ha nem olyan algákkal etetik őket. A csirkénél ugyanez a helyzet.

 

A vállalkozó Friedrich Büse évekig a húsipar tanácsadója volt. Most átállt: Kutatóintézeteket vett rá, hogy gabonákból, hüvelyesekből vonjanak ki fehérjét. Farmereket győzködött, állateledel helyett termeljenek borsót. Eleinte kinevették, aztán rájöttek, többet kereshetnek. Ma Bamberg ipari parkjában egy csarnokban borsóproteinből vagdaltat, fasírtot gyártanak.

 

ZEIT, 13. 1. 2022

Vegan für alle

 

KOMMENT

A több ezer éves emberi kultúra, agrárium szerves része az állattartás. Háziállatok, állati trágya nélkül nincs növénytermesztés sem. A műtrágya-gyártás amúgy is a legnagyobb klímakárosító szektor egyike. Így nézve a vegánok potyautasok, a hústermelésnek köszönhetik életmódjukat. Számításaim meglepetése a táplálkozás óriási karbonlábnyoma volt: A szántók, legeltetés, halászat, beépítés – tehát a táplálkozás közvetett kihatása, a fosszilis CO2 40%-ával növeli a lábnyomot! Magyar energiafogyasztás: 31 400 kWh fosszilis (64%) + 17 600 kWh indirekt (élelem, 36%) = 49 000 kWh/fő/év.

Táplálkozás önellátó, vegán 2 000 kWh

10% hús, nyerskoszt 11 000 kWh

40% hús, készétel 22 000 kWh

(Mekkora a karbon-lábnyomod? www.okobetyar.blog.hu).

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2416817786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása