Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KUTATÓK ELVÁNDORLÁSA/AKKURECYCLING – SPIEGEL/RózsaS/KÉK-SÁRGA KUKA

2022. február 06. 13:21 - RózsaSá

KUTATÓK ELVÁNDORLÁSA/AKKURECYCLING – SPIEGEL/RózsaS/KÉK-SÁRGA KUKA

 

A Max-Planck-Gesellschaft megvizsgálta a német és külföldi kutatók migrációját 1996-2020 között. Csak azt tudták megnézni, hányan publikáltak német intézetek helyett külföldi intézeteknél.

8773 kutató hiányzik.

 

KUTATÓK ELVÁNDORLÁSA - KÜLFÖLD-NÉM.ORSZÁG

 

USA-ba 321288 USA-ból 28460 -3828

UK 13708 12465 -1243

F 7817 8084 + 267

CH 12805 8934 -3871

ITA 3882 5158 +1276

AUST 6985 5969 -1016

KÍNA 4315 4013 - 202

TÖBBI 12636 12581 - 55

 

-8773

 

SPIEGEL, 4. 2. 2022

Forscher Wanderung

 

ZÖLD AKKURECYCLING? Új gyár a Tesla mellett – SPIEGEL/RózsaS

 

E-autók: Mi legyen az akku-hulladékkal?

 

Jeffrey Brian (»JB«) Straubel (46) milliárdokat akar az akku-recycling-be fektetni az EU-ban. Ő az 5 Tesla-alapító közül, aki, Elon Musk mellett, milliárdos lett. Az E-autók akkujaihoz gigantikus mennyiségű nyersanyag szükséges. Ezt úgy termelik, hogy közben folyókat szennyeznek, gyerekeket dolgoztatnak. Ehelyett a bezöldült JB az akkukat 100%-ban régi akkukból akarja biztosítani. Cége, a Redwood Materials Cu, Li, Ni, Mn, Co fémeket tervez a roncsokból kiszedni és E-autók millióit klímasemlegessé tenni. Nevada-ban már ma évi 20 000 t régi akkut dolgoz föl. Tavaszra beindít egy rézfólia-földolgozót, 2024-re Ni- és Co-újrahasznosítót. Hasonló méretű gyárakat tervez az EU-ban is, az Amazon és a Fidelity US-befektető támogatásával. JB: „Sok autógyár nem is sejti, milyen nyersanyaghiány fenyegeti és a beszállítóláncok mennyire sérülékenyek. A chip-krízis után jöhet egy akku-anyag ínség.” A Mn, li, Co árai rekordmagasságokba szöknek. Az évtized végére a Li-ion-akku kereslet 3,8 tWh-val nyolcszorosára ugrik. Ennek 2/3-a az E-autókra esik. Elméletileg elég nyersanyag van a földben, de nincs elég föltáró kapacitás. A bányanyitás lemarad a növekvő igénytől. Ez sérülékennyé teszi a VW, a BMW, a Mercedes gyárakat, melyek szorosan ázsiai beszállítóktól függnek. A világ akku-gyárai évekkel ezelőtt lefoglalták az afrikai és dél-amerikai bányák termelését. Ha hiány lép föl, a németek horribilis árakat kénytelenek fizetni vagy nem kapnak semmit.

 

Ugyanakkor az ügyfelek, befektetők és politikusok egyre inkább fenntartható termelést követelnek a VW&Co-tól. A 2023-tól hatályos beszállítólánc-törvény kötelezi a nagy gyártókat, kérjék számon a beszállítóktól az emberi jogokat és a környezetvédelmet. Gyerek-alkalmazók és folyómérgezők ki lesznek zárva.

A recycling kiút lehetne. Az EU recycling-kvótát fog bevezetni. A Redwood mellett az Umicore és a BASF is az akku-recycling-ban lát nagy kapacitást. McKinsey 2030-ig 10 mrd $ piacrészesedést prognosztizál. Mégis sokan ódzkodnak beszállni a kockázat miatt.

A technika óriási pénzeket köt le. Másrészt a pionírok 10% hozamot is bezsebelhetnek. Straubel, ahogy a Tesla-nál, itt is az elsők között akar lenni. Gyárai csökkenthetik az ázsiai függőséget és lerövidíthetik a transzport-utakat.

 

Egy akku nyersanyagai több ezer km-t tesznek meg az afrikai bányáktól az ázsiai akku-gyárig, onnét a szászországi vagy a kaliforniai E-autógyárig. Ajánlatos időt, költséget és CO2-őt megtakarítani az egész lánc lokalizálásával. JB ezt Nevada-ban pár km-re csökkentette. Ott csírájában már megvalósult az európai terv: A körkörös gazdaság. A Panasonic-on kívül német partnerekkel is egyeztetnek. JB kiváló kapcsolatait hasznosítja, a svéd Peter Carlsson (Northvolt) régi munkatárs a Tesla-időkből. A VW-főnök, Herbert Diess, a Quantum-Scape igazgató és Dirk Demuth (BASF) szintén régi üzletfelei. A norvég és az UK fiókok után Szászországban is tervez leányvállalatot, több száz munkatárssal.

 

SPIEGEL, 4. 2. 2022

Das Gold der E-Ära

 

KOMMENT

Aggasztó, ha fiatal emberek hirtelen dollármilliárdokkal játszhatnak. Először tönkre teszik a világot, majd zöld angyalként meg akarják menteni. Nem elég JB újrahasznosítóit életciklusában vizsgálni, magát az üzletembert is teljesen át kell világítani.

RS

 

TETRA PAK EZENTÚL A SÁRGA KUKÁBA!

 

AZ FKF utasítása, hogy mostantól a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok).

 

Az egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait (pl. Tetra Pak) ezentúl a sárgafedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni. Fontos továbbá, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási hulladék gyűjthető (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.), tehát NE helyezzünk bele egyéb műanyagot (pl. kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei) és fém használati tárgyakat (pl.: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei).

A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzük a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Az FKF emellett arra kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

Kár, hogy erről elfelejtettek bennünket értesíteni.

 

444, 2022. február 5.

FKF.hu 2022. január 1.

 

KOMMENT

Félő, hogy a házi kukák tartalmainak újrahasznosítása a nulla felé tendál. A szelektálók sokszor rossz helyre dobják be a hulladékot és nem is tömörítik. Ezért az egész jó szándékú gyűjtemény összeöntve megy az égetőbe, ahol örülnek neki, mert a többi szemét jobban ég. A kék kukát mérgezi a sok glancos, festékes papír és – az új szabály ellenére – még sokáig beledobált több rétegű göngyöleg. A sárga kukából csak a PET-palack és a polietilén volna hasznosítható - ha csak ez volna benne. Az Ökolabor hulladékból, SZEA 7-ben közreadtunk ugyan egy műanyag-azonosítást, de ezzel, vagy a göngyöleg fenekén lévő jel dekódolásával aztán végleg túlterheljük az ökotudatos háziasszonyt és -embert. Fácit: Csak akkor szelektáljunk, ha holtbiztosak vagyunk – egyébként a színes kukákba n e d o b j u n k bele semmit!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6517236686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása