Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

SMART METER ÉS ENERGIEWENDE – Áramfogyasztás-mérők segíthetnének – SPIEGEL/RózsaS

2022. február 21. 16:20 - RózsaSá

SMART METER ÉS ENERGIEWENDE – Áramfogyasztás-mérők segíthetnének – SPIEGEL/RózsaS

 

Intelligens árammérők biztosítanák az áramszolgáltatás folyamatosságát. Probléma, hogy előírt helyük a pince – ott viszont alig működnek.

 

Nem messze a hamburgi főpályaudvartól, egy magas ház II. emeletén, sci-fi-be illő műszerfal villog és zümmög. Ez az E.on intelligens árammérő helyisége, egy „szentély” - ám némelyeknek inkább a német Energiewende (átállás) poklának előszobája. 80 „smart meter” tesztelése folyik itt. Feladatuk az elektromos készülékek fogyasztásának valós időben való mérése és továbbítása a szolgáltatók felé. Így a rendelkezésre álló árammennyiség szerint szabályozhatják a fogyasztást („Lastmanagement”). Az E.on egy millió €-t tervez a technikába befektetni – a jó üzlet reményében.

 

Ha az ország áramot elsősorban az ingadozó forrásokból akar fölhasználni, bőséges szél- és napenergia-időkben kell a legtöbb áramot fogyasztani, és kevesebbet, amikor nincs szél és napsütés. A kormány 2007 óta bütyköl ezen az infrastruktúrán, ám eljárása egyenesen groteszk. Míg a norvégek és a franciák már sorozatban gyártanak smart meter-eket, a német bürokraták egy 1000 oldalas „technikai irányvonalat” ( Technische Richtlinie »BSI­TR­03 109­1«) hoztak össze – a gyártók keserűségére. Ezért a mérők nehezek lettek és alig kompatibilisek.

 

Az E.on eddig 100 000 db-ot szerelt föl ügyfeleinél. A teszthelyiségben a számlálókat, az interfészt és a szoftvervariációkat minden lehető kombinációban kipróbálják. A 80 rendszerből 10 fut kifogástalanul, a többi lezuhan, adatokat küld a nirvánába vagy akadozik az elszámolásnál. Ha egy kombináció végre stabil, jön a következő probléma. Az előírás szerint az interfész és a számláló egymás mellett kell, hogy legyen – a biztonság végett. Ám a számláló rendszerint a pincébe kerül, az interfész pedig gyakran a handy-hálózatra. Így az adatok elakadnak a rádió-vakfolt előtt. 5 zavarból 4-nek ez az oka. A technikusok áthidalást próbáltak ki: A pincéből az adatokat részben a villanyvezetékeken át küldik a helyi hálózatállomásra, innét mennek tovább a mobiltelefonra. Mások speciális antennákkal kísérleteznek, homályos, ez mért lenne biztonságosabb.

 

A smart kütyük szállításának előírásai is abszurdak. Egy páncélozott piros boxban kell a számlálót és az interfészt az ügyfélhez vinni, nehogy menet közben hacker-ek hozzáférhessenek. »Silke« a neve ennek a biztonságos szállítóláncnak (»sichere Lieferkette«). Ám ezzel a logikával minden háztulaj, aki a pinceajtót kinyitja, egy biztonsági gyönge pont.

 

Az utolsó kormány is csak komplikálta a smart metering bevezetését. Az energiafordulat így lelassult és megdrágult. Németország nemzetközileg hátul kullog. Az olaszok 2018-ban már 36 M smart meter-t szereltek föl, a spanyolok 26 M-t. Itthon még aktuális számok sincsenek. Az új kormány sem jeleskedik, a januárra beígért piacelemzés, a köteles smart metering alapja, máig késik.

 

SPIEGEL, 19. 2. 2022

Vorhölle der Energiewende

 

KOMMENT

A Robinzon-ház megelőzte az E.on-t: Áram akkor és annyi van, amikor és amennyit kérek. Noch dazu, egyenáram, ami a kütyüknek és a világításnak kell. (Szelíd Energia Füzetek 12).

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2217708282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása