Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

UKRÁN STRATÉGIÁK – Katonai sikereik titkai – SPIEGEL/RózsaS

2022. március 19. 18:22 - RózsaSá

UKRÁN STRATÉGIÁK – Katonai sikereik titkai – SPIEGEL/RózsaS

 

Az ukránok keményen ellenállnak a vélt orosz túlerőnek. Minek köszönhetik sikerüket?

 

A fontos stratégák egyike Valerij Zaluznyi tábornok, az ukrán haderő legfelsőbb parancsnoka. Már a háború előtt a katonákkal való tisztességes bánásmódot szorgalmazta, továbbá a csapatok megújítását és fiatalítását. Embereit idejekorán kiképezte a drónok és a tankelhárító rakéták kezelésére. Csapatai képesek taktikailag intelligensen harcolni és a nyugati fegyverszállítmányokat bevetni.

 

A 900 000 ukrán tartalékos egyharmada 2014 óta harci tapasztalatokat szerzett a szakadár fronton. Nem úgy ellenfeleik.

John Spencer, Urban Warfare Studies, New Yorker Thinktank Madison Policy Forum: „Az ukrán ellenállás jól képzett katonák, tapasztalt tartalékosok és képzetlen civilek kombinációjából áll. Jóval többen vannak, mint támadóik.” Dávid Góliát ellen – csak most az oroszok a Dávid.

 

Az ukránok kettős stratégiát követnek. Egyrészt visszahúzódnak a városokba, melyeket könnyebb védeni és inkább az ostromlók veszíthetnek. Másrészt nyílt terepen rajtaütéseket visznek végbe, főleg az északi erdős, sáros vidékeken, ahol az ellenséges járművek, az útról letérve, nehezen mozognak. Kis, mobil csapatok, páncéltörő rakétákkal az orosz konvojoknak súlyos veszteségeket okoznak. Olyan harci módot kényszerítenek ki, ahol a tömeg, vagy a nagyobb csapat hátrányos (Michael Kofman, Center for Naval Analyses).

 

Egy másik előny: Kisebb fegyvereknél az ukránok hasonlókat vetnek be, mint az oroszok. Így a mobilis egységek önmagukat láthatják el – orosz hadizsákmányból. Korán fölismerték, hogy Putyin tisztjei logisztikai problémákkal küszködnek – tehát arra koncentráltak, hogy az orosz utánpótlási láncokat megszakítsák (Ed Arnold, Royal United Services Institute /Rusi/).

 

Március 10.: Az E 95-ön orosz konvoj halad a kijevi Brovari előváros felé, 20 tank szorosan egymás után, tüzérségi kíséret nélkül, senki sem gondol akadályra. Az ég szürke, a mezők sötétek. Szkibin falunál össztűz zúdul rájuk, tüzérség és rakéták. A 6. hadsereg 90. tankdivíziója több találatot kap. Káosz tör ki. Gránátok csapódnak be, 4 tank kilőve, a többi menekül a mezőn át. Mindez videón látható.

 

A kép sokszor ismétlődik. A vélt gyöngébb oldal modern fegyverekkel, taktikai fortéllyal, bátorsággal, a vélt túlerőre csapásokat mér. Nagy meglepetésre az ukrán véderők 3 hét után is tartják állásaikat.

 

Az oroszok gyengeségeit kevés katonai szakértő látta előre. Putyin győzelme először pusztán idő kérdése volt. Aztán a nyugati katonai körök korrigáltak: Végzetes, hosszan elnyúló, fölőrlő háborúzás várható, még esetleges ukrán győzelem is. Putyin serege logisztikai problémákkal és bomló morállal küzd.

 

Még egy dolog is az ukránok segítségére van: Az időjárás. Az orosz katonai vezetés nem számolt eléggé az idővel és a terepviszonyokkal. A korai tavasz meglepte őket. Spencer: „A sár megállíthat egy egész hadsereget.”

 

A létér teljes uralása sem sikerült. Az ukrán drónok és jet légi fegyverek jelentős károkat okoznak az oroszoknak. Szétzúzzák a konvojokat védő Tor-M vagy Pantsir S-1 légelhárító rendszereket. A Rusi szerint az oroszok eddig több, mint 1000 járművet veszítettek. Az elesett katonák száma 7 000 – 9 000 lehet és 14 000 - 21 000 sebesült. A brit titkosszolgálat szerint az orosz hadsereg tartósan elakadt. Eleshetett 3 000 ukrán katona, bár a védők számairól jóval kevesebb az információ. Az info-háborúban az ukránok kerekedtek felül. A taktikai eljárásokon túl a hadműveletek végrehajtása is meglep. „Csodálatos, milyen jól harcolnak.” - mondja Arnold. Mindkét ország évek óta hadserege megújításán dolgozik. Ám míg az oroszok a high-tech-anyagokba fektettek be, az ukránok a taktikai kiképzésbe. Brit és US katonai tanácsadók kiképezték a katonákat a modern fegyverek használatára és a városi harcra. A 2016-os ukrán katonai reform a rossz kiinduló helyzet miatt csak a lényegre szorítkozott. A kiképzők és a stratégák modernizálták a csapatokat és a katonai tervezést. Az orvosi ellátást és a logisztikát professzionalizálták. Az egységeket följogosították saját kezdeményezésre. Épp ez a különbség a szigorúan hierarchikus orosz hadseregtől. A nyugati tanácsadókat arra kérték, készítsék föl őket egy nagy orosz invázióra. Sok katonai megfigyelőnek mindez nem a siker fő faktora. Spencer: „A fő erejük a harcolni akarás.” Ha ez nincs, minden kiképzés, technika, fegyver nem számít. A motivációjuk rendkívüli. A hazájukért, a családjukért harcolnak, akik gyakran egy órányira vannak tőlük. Ez megváltoztatja annak a dinamikáját, amire egy katona képes. Az oroszok ennek híján vannak.

 

Zelenszkij elnök, az ukrán haderő legfelsőbb parancsnoka, rendkívülien erősíti a harci morált. Beszédei nagyban hozzájárulnak az ukrán harci sikerekhez. „A hősök a háborúban fontosabbak lehetnek, mint a tábornokok.” Az ő föllépéseinek köszönve kaptak 17 000 föld-föld és föld-levegő rakétát, továbbá sok védőfölszerelést, gépfegyvert, mesterlövő fegyvereket. Hamarosan S-300-as légvédelmi rendszereket is kapnak. Arnold: „Ha a nyugat továbbra is ilyen mértékben szállít fegyvereket, akkor azok komoly fenyegetést jelentenek az orosz csapatokra.” Az ukrán haderőt még százezer önkéntes is erősíti.

 

Ám a katonai fenyegetettség és kár továbbra is óriási, különösen délen, mivel az ukrán erők zömét Kijev védelmére helyezték át. Eddig kivédték Kijev bekerítését, de ez bekövetkezhet. Időnyerésre játszanak, hogy több anyagot vihessenek a fővárosba, vizet, élelmet, fegyvert, muníciót. Spencer: „Az ukránok fölkészültek, ellentétben az oroszokkal. Ukrán állítás szerint Kijevben 30 000 harcos van. Ekkor 150 000 orosz katona kell a város elfoglalásához.” Egyre több katonai szakértő szerint az ukránok képesek lesznek megvédeni a várost. Justin Bronk, Rusi: „Nyugat-Ukrajnában friss csapatok állnak készenlétben, sok önkéntes és nyugati fegyver. Ezek az ostromlók ellátmány-utait próbálják majd megszakítani.

 

A déli városnál, Mikolajivnél, szintén időt próbálnak nyerni. Már egy hete blokkolnak egy nagyobb orosz előretörést a fontos kikötőváros, Odessza felé. A cél a patthelyzet, hogy ezzel is növeljék a nyomást Putyinra.

 

Kofman: „Ukrajna elsődleges célja az időnyerés. Minden más csak a katonai potenciál elszórása.” A szakember viszonylag optimista. Ki fogják kergetni az oroszokat? Nem. Meg fogják nyerni a háborút? Igen.

 

SPIEGEL, 19. 3. 2022

Spiel auf Zeit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1917784652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása